自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,家傭做了 1年7 個半月,有無 app / webpage 教點計大假?
另,家傭另揾新僱主,疫情下應該唔會返菲律賓,可以用錢代替機票,對嗎? 但我發覺現在的機票超級貴。請問 JM 點計呢?
仲有無期他野要計呢? 唔該先。

子爵府

farm712 發表於 21-5-29 22:48
如題,家傭做了 1年7 個半月,有無 app / webpage 教點計大假?
另,家傭另揾新僱主,疫情下應該唔會返菲 ...

打去勞工處 計假

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

第一張約,共14日大假,每天價錢 = 12×月薪/365日,唔介意就豪哂,計足14日俾佢。
另外機票咪參考無疫情前的價錢,一般工人有錢收,都願意簽紙作實。

工人唔願意,咪真係買張實體單程機票俾佢,大家無拖無欠。佢用唔用到張機票,唔關你事。

公爵府

大假14/24*18=10.5日。

象牙宮

可以用錢代替機票,對嗎?yes

网上找平平,明馬实價,冇欺騙,找平價票是合法,合理。
我家人工人續約,這樣的。
每年可享有7 日的有薪年假日數
第1年7日
第2年 7.5/12*7days/annual  

9成家傭另揾新僱主, 搵你本。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 21-5-30 14:19
可以用錢代替機票,對嗎?yes

网上找平平,明馬实價,冇欺騙,找平價票是合法,合理。

謝謝你。 但睇唔明最後嗰句。 是否因為她們想賺埋張機票錢? 謝謝你先。

男爵府

wmkcnw 發表於 21-5-30 13:58
第一張約,共14日大假,每天價錢 = 12×月薪/365日,唔介意就豪哂,計足14日俾佢。
另外機票咪參考無疫情 ...

謝謝你。

男爵府

lilysun123 發表於 21-5-30 14:15
大假14/24*18=10.5日。

Thanks.

子爵府

caps 咗圖,details click link below

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/Appendix1.pdf

首頁

尾頁

跳至