懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大b就黎3歲,terrible3,極度曳,對住佢真係好激氣,可能懷孕荷爾蒙影響,搞到我成日發脾氣。有無陀緊第二胎既媽媽有相同情況?點舒緩?好驚細b脾氣都好差

男爵府

jessicajess 發表於 21-7-3 10:14
大b就黎3歲,terrible3,極度曳,對住佢真係好激氣,可能懷孕荷爾蒙影響,搞到我成日發脾氣。有無陀緊第二 ...

完全明白你,我同你情況一樣
不過我好在同奶奶一齊湊,有時我頂唔住,
我奶奶會幫我,我會返房抖下

水晶宮

會㗎,生完仲燥呀
要時刻提醒自己冷靜

別墅

大b就黎3歲,terrible3,極度曳,對住佢真係好激氣,可能懷孕荷爾蒙影響,搞到我成日發脾氣。有無陀緊第二 ...

我而家都有第二胎,大b就黎4歲,雖然佢未算超曵,不過對住佢真係好攰(emoji)

大宅

Nbs 發表於 21-7-3 11:28
會㗎,生完仲燥呀
要時刻提醒自己冷靜

agree

大宅

相反我又冇..仲有兩個幾月生. 湊住我個啱啱兩歲個女反而仲笑多咗

別墅

同妳一樣,大b 9月番k1,細b 9會出世。大b晚晚2,3點先訓又唔肯食野,細b成日聽住我話家姐。我諗緊係咪大個個sense到屋企會多個成員,所以特別鍾意做啲曳野引人注意

大宅

bonbon926 發表於 21-7-3 17:32
相反我又冇..仲有兩個幾月生. 湊住我個啱啱兩歲個女反而仲笑多咗

我同你差唔多,8月中生,我仔依家19m大,到時你一湊二?還是有人幫手?

男爵府

我啱啱驗到,仔啱啱兩歲,同佢講咗媽咪肚入面有BB佢要做哥哥要小心唔好踢到BB(佢仲好細講嘢唔叻似懂非懂咁),唔知係我凝住定點,我覺得佢呢個禮拜曳咗好多,可能我好攰耐性又少咗,已經對佢咆哮咗兩次(超內疚),有幾次頂唔順交俾姐姐我自己閂埋房門休息一陣(我FTM),點知姐姐話佢好乖好合作…. 好擔心嚟緊點算

珍珠宮

Viviluby 發表於 21-7-4 02:33
我啱啱驗到,仔啱啱兩歲,同佢講咗媽咪肚入面有BB佢要做哥哥要小心唔好踢到BB(佢仲好細講嘢唔叻似懂非懂咁 ...

可能哥哥想獲取你關注,所以做多佐野,而又令你唔開心。關心下大仔啦,哄佢話BB出世後都一樣咁愛佢,細佬仲會帶禮物俾佢

大宅

賀爾蒙改變的確會令媽咪更容易燥,好彩係我懷孕初期燥過一次動真火之後覺得真係好後悔,檢討過自己其實真係唔需要太嚴厲,反正佢真係唔明。只要不要牽涉安全其他野由佢。其實佢都係bb 一個,所以放過自己,放過大B。如果有機會,可以找人幫手日日帶佢去落街多D放電會令媽咪舒服些。

大宅

kytw 發表於 21-7-4 01:38
我同你差唔多,8月中生,我仔依家19m大,到時你一湊二?還是有人幫手?
...

請咗24hrs 陪月兩個月.大女8月返上午班,請咗個part time 返8am - 2pm 一至五幫手.老公如果喺香港多數會一齊接送放學. Part time工人會係比較上standby除時幫手

大宅

bonbon926 發表於 21-7-4 13:45
請咗24hrs 陪月兩個月.大女8月返上午班,請咗個part time 返8am - 2pm 一至五幫手.老公如果喺香港多數會一 ...

咁都好好吖 都幫輕左你好多了 大家一齊加油

大宅

kytw 發表於 21-7-4 17:19
咁都好好吖 都幫輕左你好多了 大家一齊加油

希望到時一切順順利利! 我同我老公講我想嚟緊搵一日自己接送個女返學. 因為本身如果唔係有咗嘅話我好期待做呢樣嘢, 唔想錯過呢種感覺. 你都加油啊

大宅

想生BB熱投

唉,你哋其實好過我了,大寶就嚟7歲,意外有第二胎,都7個幾月,而家已經成年都請吾到工人,無長老幫,大仔小一,激到嘔泡,又要做家務、跟功課、不停測驗、考試、默書.(ーー;),仲要陀住湊佢過海返學放學、補習、興趣班

別墅

Viviluby 發表於 21-7-4 02:33
我啱啱驗到,仔啱啱兩歲,同佢講咗媽咪肚入面有BB佢要做哥哥要小心唔好踢到BB(佢仲好細講嘢唔叻似懂非懂咁 ...

Ftm命要有姐經
已有好好
我地無姐姐
要返工
又對住個大仔
又煮飯又買送
你呢d已經好好

男爵府

MoMo-L 發表於 21-7-5 07:25
唉,你哋其實好過我了,大寶就嚟7歲,意外有第二胎,都7個幾月,而家已經成年都請吾到工人,無長老幫,大仔 ...

同我一樣,我女7歲小一先有二寶。而家35週就黎生,ftm一腳踢家務教功課接校車平日興趣班等等。 已經幾個月前慢慢將興趣班改去星期六日由老公負責幫手帶,因為真係好累又熱。而家完左exam舒服d, 9月開始陪月走左應該係邊埋身餵奶邊教功課架喇(emoji)‍(emoji)

大宅

想生BB熱投

chu_peipei 發表於 21-7-5 11:12
同我一樣,我女7歲小一先有二寶。而家35週就黎生,ftm一腳踢家務教功課接校車平日興趣班等等。 已經幾個月 ...
唉,我哋都吾知坐月邊個帶小朋友返學放學

男爵府

MoMo-L 發表於 21-7-5 16:48
唉,我哋都吾知坐月邊個帶小朋友返學放學

都唔知好定唔好,我就8月頭預產所以就無坐月時番校放學接送問題,不過都要老公平日請假或wfh接送興趣班..已經盡量改去星期六日但都想暑假呀女唔好太悶俾佢一兩日出去唔好阻住我。你坐月時真係要搵人幫手接送番學放學,興趣班就話可以停一個月,學無得唔番啦...加油

別墅

Jumboma 發表於 21-7-3 13:47
我而家都有第二胎,大b就黎4歲,雖然佢未算超曵,不過對住佢真係好攰(emoji)
...

Same here, 大女8月尾就4歲,家下懷二胎4.5 個月。陪玩、陪讀、陪上興趣班等,已經好攰。有時大果個佢曳,唔知係咪荷爾蒙影響,對佢好易動怒。

首頁

尾頁

跳至