自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人女兒就快3歲都未識講嘢, 確診有自閉症, 本人是working mum要輪班, 女兒是菲傭照顧, 但菲傭好少同女兒講嘢, 一無人睇住, 就算我喺屋企, 菲傭都顧住玩電話, 如果我唔用菲傭, 各位認為喺香港可以搵到乜人代替?

伯爵府

回覆樓主:

看經濟,可能辭職或者半職,自己跟貼D

wcpcelia    發表於 21-8-23 10:36
~仔仔媽咪~    發表於 21-8-21 13:37

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

自閉症唔講嘢,都唔關誰湊的事。就算你做阿媽不停面對面同佢講,自閉兒都未必睬你啦

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

春季勳章

馬上去排協康之類,有系統的去訓練。照顧嘅要高度配合,工人唔喺親人,又唔喺受訓人士。真喺照顧起居飲食,清潔打掃而已。

水晶宮

野原美冴 發表於 21-8-21 13:12
自閉症唔講嘢,都唔關誰湊的事。就算你做阿媽不停面對面同佢講,自閉兒都未必睬你啦
...
個人經驗,自己湊番,集中一個人去用對既方式教養會實際有效好多。3歲咁細係治療黃金期,錯過咗真係好難改變佢。

脷伸: 我囝都有自閉傾向,8歲至開口講野。之前我都係被迫全程湊佢,同佢日日去醫院去治療師度做各樣訓練。一定要及早搵到方式令佢地主動講野同聽人講野。佢地唔係唔溝通,只係用咗自己比較異於常人既方式同人溝通同接收野,您唔去揾或由佢,佢就真係唔會變。因冇人一早俾到個大家都用到既方式去互相溝通。

小菜豆    發表於 21-8-21 16:10

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

真係要自己湊番
總有離別的時候

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-21 13:43
個人經驗,自己湊番,集中一個人去用對既方式教養會實際有效好多。3歲咁細係治療黃金期,錯過咗真係好難改 ...

這角色真係父母才可以做到
這盡心盡力
配合治療師,課外自己再繼續訓練

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

自己,無人代替到
辭職湊啦無辦法呢啲

水晶宮

回覆樓主:

自己湊吧

男爵府

自己湊,因為自閉症最主要靠「動機」,簡單講即係興趣,你搵到佢興趣、或者引導到佢對事物同人有興趣,佢先有動力去講去同人溝通,教自閉症唔係要不停對住佢講講講,如果係咁,擺部錄音機喺度播就得,而係你要留意佢,可能佢只係望下舊石,你就要試下攞舊石俾佢摸下、同佢玩下,砌石或用黎畫嘢,等佢認識下同加深記憶,咁可能下次佢見到石,佢自己都會知道果個係叫做「石頭」然後知點玩,再而同你溝通,當然呢樣可能唔會一做就有成果,係要類積經驗,同埋父母留意佢再介入到佢嘅世界

hihi21    發表於 21-8-21 20:54
小菜豆    發表於 21-8-21 16:11

水晶宮

rosenok 發表於 21-8-21 13:49
這角色真係父母才可以做到
這盡心盡力
配合治療師,課外自己再繼續訓練
果時有個bk媽咪講得好啱,父母至係「用家」,冇人能夠比父母更識教養更了解我地呢班仔女。

我都係到我囝升中後,至逐步放手,等佢學自立管理自己,我可以出番嚟番工。

大宅

回覆樓主:

快d安排去做早期訓練,如協康會,政府資助。
我女 3歲先肯說話,輕微自閉,經過一年訓練,進步明顯!

大宅

藍尾巴 發表於 21-8-21 13:25
要安排多同佢出去做訓練,唔好浪費黃金期,我小朋友同學n時確認自閉症,但佢媽媽轉返夜班,帶佢去做好多訓 ...

絕對贊同六歲前是黃金時間,一定要多啲做training。
我是過來人所以好清楚啲啲。

侯爵府

回覆 kapobo123 的帖子

有冇報幼兒園?例如保良局嗰啲

我囡都有同學仔係自閉+發展delay
K2時又抽左一年過去尚德協康會讀
之後又返番嚟保良局讀
變相重讀一年
佢媽媽話個女好咗好多

其實佢兩歲時最大嘅問題就係一直由嫲嫲湊,老人家性格內向,又行動不便,既唔同佢講嘢,又唔帶佢出街

可能原本有自閉傾向,結果就顯得更加嚴重

禁止訪問

子爵府

kapobo123 發表於 21-8-21 13:03
本人女兒就快3歲都未識講嘢, 確診有自閉症, 本人是working mum要輪班, 女兒是菲傭照顧, 但菲傭好少同女兒講 ...

你自己湊可以嗎?

男爵府

回覆樓主:

最好自己凑,做多d家居密集訓練+出去做治療,過了黃金時間很難改,加油

翡翠宮

牛年勳章

自閉小朋友最大問題唔係唔講野(有啲自閉係勁多野講),女女唔講野可能仲細語言發展慢,自閉最大問題係社交,所以要趁細個帶女女多啲出街見人,去公園玩,同佢解釋唔同情況要點做,建立一個合符社交禮儀既觀念。自閉兒童好多都先入為主,所以細細個唔灌輸,大咗就更固執難搞。

經濟情況許可,自己湊,呢個階段係黃金時期,多啲同佢互動見人,到個女初小先做返野。

翡翠宮

牛年勳章

如果唔可以辭職,幫女女報多啲訓練班,叫工人帶去都好過屋企無所事事,不過密集訓練係貴既。

首頁

尾頁

跳至