自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

daisy0108 發表於 21-8-23 09:44
老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個 ...

或者請兩星期大假試下自己了唔了解自己個女,試下做全職媽媽睇下點?

已刪除用户

回覆樓主:

用戶要求終止服務

牛年勳章

feifei_baby 發表於 21-8-23 23:04
我一直都係wm ,同小朋友感情一樣咁好,重質不重量,我試過拎一個月假湊仔,頂唔順ftm的生活…. 我需要空間 ...

同意,我試過放兩星期假照顧阿仔,我根本無耐性比到咁多愛心,無時無刻控制到自己情緒,反而返咗工,返到屋企比到優質時間。我個仔剛剛成年喇~ 感情仲係非常密切,暫時仲係對佢最有影響力。
我都有擔心佢比人縱壞,所以細個返 Nursery,幼兒園老師唔會縱容,佢亦可以學習自理,學習同其他小朋友相處。
未經許可,請勿轉載

公爵府

大笨鐘 發表於 21-8-23 23:43
同意,我試過放兩星期假照顧阿仔,我根本無耐性比到咁多愛心,無時無刻控制到自己情緒,反而返咗工,返到 ...

如果長老湊,我一定俾個細路返全日,又學到嘢、自理又好,又唔使對長老太耐被縱壞,我以前都覺得咁細個返全日好似好慘,但試過就知唔係,小朋友好開心,同埋咁細個,有規律嘅生活對小朋友發展係好㗎!

子爵府

littlefunpig 發表於 21-8-23 09:49
自己湊
最多慳慳地
呢啲時間用錢買唔返

十分認同,我當年可以好似妳咁就好,好好珍惜

男爵府

Fishqqma 發表於 21-8-23 13:41
我姑9果2個比6299湊,真的縱到

我本來都打算比老爺奶奶湊 好彩大伯生左先
見到兩老縱到我從未覺得小朋友可以咁討人厭
即轉plan決定做ftm自己湊 覺得完全無選擇錯

男爵府

月亮免 發表於 21-8-23 17:11
奇怪點解咁多媽媽覺得幼兒期媽媽陪伴唔太重要,話都係返幼稚園食玩瞓,我唔認同㗎,幼兒期有媽媽教導,可以 ...

我認同

珍珠宮

老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個 ...

開支幾大先,如果要供樓供車養4大長老,50k無咩錢剩喎,如果ftm左會有生活壓力我就覺得唔好囉,如果無負擔既50k都夠曬洗既,先再考慮放唔放棄份工,但學你講你預左搵唔番架啦…

男爵府

我是ftm. 我覺得要睇你哋有冇家底,家庭儲備多唔多,同埋你係諗住長做ftm定做幾年。否則只計月薪夠唔夠,我覺得萬一例如10年後家庭有咩事,你到時又10年無返過工,就麻煩。

你哋兩公婆月薪8萬好好用,請工人,放工辛苦啲。如想放工對耐啲,返下午班吧。

我是ftm,老公人工5萬。我係好多年前已有樓收租,萬一應急可賣收租間樓,住緊的又係多年前買的樓。cash又有7位數,先夠膽做ftm. 如果只靠5萬月薪,我一定好無安全感,在家成日計住條數。供樓,水電煤,買一家幾口的保險,都佔人工一截。原本8萬收入,變到掹掹緊,你真係要三思。

水晶宮

都讀K1啦,就算返半日,放咗學食飯瞓醒覺過一陣你哋都放工返嚟啦。就算你自己湊都唔會見多佢好多時間。你話長老教唔到個女,係指邊方面?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

轉part time
不要完全脫節
而家第時學野都好貴,一分錢一分貨

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

cara.mak 發表於 21-8-23 14:41
K1唔駛啦。 放工睇下書,玩一陣都夠。
K3開始全職都未遲。

同意。
K3先resign.
K1, 2 放學回來抖陣食飯,再午睡,其實都佔了大半日。
同埋K1, 2小朋友都係學下phonic, 畫畫跳舞個啲,weekend樓主自己帶佢出去學就可以了。
樓主有份糧,可以請個鐘點回家,幫手做家務,煮埋個lunch, 長老就輕鬆啲。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

回覆樓主:

我同你情況差不多
我覺得可以做下pt
一來俾小朋友知道媽媽都識搵錢
二來自己又可以教到小朋友
三來免了全職媽媽的苦悶
同意到小一先轉
因為小學先化較需要跟功課
如果老人家縱小朋友
咁就而家就要開始轉變了

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-8-23 09:49
自己湊
最多慳慳地
呢啲時間用錢買唔返

咪係 我當初話想自己奏 c6 話 咁咪一起瞓街 無担爛

男爵府

No, keep working.

珍珠宮

見好多人建議k3先自己湊有啲意外…我哋一班幼稚園認識的ftm,反而係升小後陸續重返職場。小學返全日制媽媽們真係好得閒,跟學業收工都一樣跟到。
升K1先諗自己湊我都覺得已經遲咗,最難湊最易俾人寵壞就係頭幾年,建立深厚親子感情都係呢幾年。我反而覺得最理想係由出世湊到8、9歲,佢性格定位、同自己感情有根基、佢又有自理能力、等佢適應小學生活/升高小先再工作。
如果我係樓主,小朋友就快開學,佢又唔係我湊開,我反而唔會再諗自己湊返,寧願請個工人解決老人家唔想湊既問題…如果升k1先考慮自己湊,其實都只係湊呢幾年,就諗吓值唔值得為呢幾年放棄現有工作。

大宅

MrsSingSing 發表於 21-8-24 07:45
見好多人建議k3先自己湊有啲意外…我哋一班幼稚園認識的ftm,反而係升小後陸續重返職場。小學返全日制媽媽 ...

當時唔識唸,我都覺k1太遲,但如現在自己湊,我預中學先出返來做,不過呢度好似好多人都以錢行先,

象牙宮

回覆樓主:

如果你做ftm老公會比幾多家用先?供樓幾錢同仲有幾多年供?都要儲錢,如果做左ftm冇錢儲就吾係好安全

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daisy0108 發表於 21-8-24 09:36
當時唔識唸,我都覺k1太遲,但如現在自己湊,我預中學先出返來做,不過呢度好似好多人都以錢行先, :think ...

又唔好咁講。 選擇做 wk mon 都唔代表一定係錢行先,就算返工揾錢都係希望比更好嘅比小朋友。

我都係 wk mon 要工作,但我花響小朋友嘅心機同時間,唔少得過 ftm,放工即刻接返小朋友,所有假期都放晒落子女身上,只要安排妥當,其實親子關係一樣可以 keep 得好好。

至於講到錢,小朋友越大洗费就越多,唔好諗所謂平有平養,響競爭型社會,好現實資源多少其實可以有好大分別,課外活動、私人老師、出國遊學、國際學校、甚至出國升學,冇錢真係咩都唔驶諗。

大宅

回覆樓主:

睇自己性格同洗費 例如好鍾意買衫護膚買下品牌野等等
如果好鍾意湊同無咩大洗費 我覺得可以既

首頁

尾頁

跳至