自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-2 11:43
即係話唔想競爭鬥生鬥死,想正正常常競爭,而唔係死谷爛谷鬥快去識鬥深去競爭,正常適齡嘅課程有名次咁樣 ...

我哋間小學,叻就精英班,普通d 就普通班,我見d 小朋友都開心,因材施教

唔會叫你轉校,唔會當你透明

當然我亦見到有家長,俾小朋友日夜都上補習班嘅

我唔覺唔係家長問題

男爵府

Gooblovebb 發表於 21-9-2 11:47
記得我對小朋友都分別俾人叫升小前要背乘數表,但我冇理會,跟學校進度小二尾段先開始,之後佢地咪一樣ok, ...

社會風氣問題,好多家長真係覺得早識係叻啲,覺得唔夠人叻又再谷下咁囉……

男爵府

babytt2 發表於 21-9-2 11:48
我哋間小學,叻就精英班,普通d 就普通班,我見d 小朋友都開心,因材施教

唔會叫你轉校,唔會當你透明

你間學校咪好囉

珍珠宮

開不了口 發表於 21-9-2 11:50
你間學校咪好囉

我清楚自己要什麼,我只想小朋友喜歡上學,喜愛學習,會覺得學到嘢係開心嘅。 唔係我迫佢學,而係佢主動學習

當然,付出時間唔多,成績唔會係最 top , 在中上,還可以吧

我會在中三以後才認真放上多d 時間,dse 考好d, 多些選擇,那時心理都成熟d.

珍珠宮

不過d 學校,將下午時間都拎埋嚟教書,追進度,返到家仲要做功課,就真係好趕

男爵府

babytt2 發表於 21-9-2 12:08
不過d 學校,將下午時間都拎埋嚟教書,追進度,返到家仲要做功課,就真係好趕
...

有啲讀仔女讀名校嘅朋友,話成日做功課做到11點,真係暈

禁止訪問

大宅

BKFinder 發表於 21-9-1 23:54
功課多左,但學生在校長好多失去左好多做功課溫習時間對學生反而不妙,當年點解轉
...

為左老師飯碗,把上下午校拆成2間學校,避免殺校,苦了學生

男爵府

開不了口 發表於 21-9-2 09:03
仲有個社會風氣問題……唔想再生個細路出黎受

一來社會風氣,仲有香港地生活成本、生活指數、住房租金壓力大。

香港教育風氣一向成為詬病, 養育子女教育成本過高。

學生年紀小小,小一入學面試要求高要懂兩文三語、一體一藝人、需持有多種學術證書。

珍珠宮

erumic 發表於 21-9-2 08:51
其實外國都係返全日咪一樣ok,但人地真係做到無功課回家。

問題核心始終是太重學術,就算返半日,D家長下 ...

學其他野都好過在學校加其他額外課程。 下午可以學下畫畫,鋼琴,游水,跳舞等興趣。

珍珠宮

yurijm 發表於 21-9-2 11:05
我都同意你講
我覺得太違反小朋友大腦發育既時間
例如背乘數表

以前應該小學二年級背乘數。
有朋友k1已叫個女背。有家長買兒歌背。背係好快嘅啫,佢哋都唔知擔心黎做乜,驚死小二背唔識咁

子爵府

KUDOS 發表於 21-9-2 09:15
Exactly! 小朋友真係好慘㗎,返學時間好似返工咁長,一d休息同玩嘅時候都冇。
...

係仲長過返工,成人全日放工返企便完。

佢哋若返全日,回家後才再始下一埸時间功課,再温習測驗默書,到十,十一二點先可休息,明天六七點又重頭嚟過!

香港教育者,究竟有冇真心諗過,這些年來香港學童承受不可再重的負荷,從兒童心理角度,真的精神虐待! 十分不仁!

教育者,社會領導,都應以學童身心發展為基楚,唔係去諗點樣宿骨避考核,及只顧佢哋自己飯碗!

男爵府

cara.mak 發表於 21-9-2 13:45
學其他野都好過在學校加其他額外課程。 下午可以學下畫畫,鋼琴,游水,跳舞等興趣。
...

睇學校安排。我小朋友學校下午只係做功課、學興趣或小組活動如玩棋、boardgame 果D。我見佢返學都冇乜壓力,只係唔中意食學校飯盒。

所以佢返學全日/半日我都無所謂,佢返半日我咪加返D「課程」俾佢咯!
使錢多左就真既

水晶宮

wmkcnw 發表於 21-9-2 09:48
學童辛苦唔係因全日/半日,係因為教育局個課程問題,加上香港家長和社會風氣。

大把家長鍾意幼稚園就背 ...

你咁大膽講真話,好多家長唔認係自己問題㗎,話係教育制度造成。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

yk2 發表於 21-9-2 16:10

佢哋若返全日,回家後才再始下一埸時间功課,再温習測驗默書,到 ...

好簡單,叫d 怪獸唔好追d 名校,揀附近d 學校,就冇追數問題

伯爵府

仲有,以前全港大部分英中,跟住政府要推母語教學,得返100間英中,咁唔叻點入英中,所以倒頭來都係「求學=求分數」,入唔到英中入U機會又低D了,總之一環扣一環,總有因果。

香港教育唔可以賴任何人,係個教育制度政策問題。

男爵府

麟媽媽 發表於 21-9-2 10:51
我個仔係少數仍然返半日制直至小學畢業嘅學生,我記得當年BK呢度啲家長大多贊成全日制,因為以前半日制係分 ...

啲人扮失憶,定係當年仲入未BK

男爵府

yk2 發表於 21-9-2 16:10

佢哋若返全日,回家後才再始下一埸時间功課,再温習測驗默書,到 ...

全日制,方便無長老、無工人的雙職家長。

教育政策,點個話到事,明眼人,自己諗啦!

侯爵府

2024年龍年勳章

luckybaby2011 發表於 21-9-2 10:38
梗係唔係啦
轉全日果陣係多左雙職家庭方便女人出去工作、幾十年啦
但當年全日下午冇咁癲仲要教咁 ...

我都記得當年啲家長好大聲音要政府轉全日制, 當學校托兒所!

首頁

尾頁

跳至