自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

回覆 tp-windy 的帖子

Thank you

水晶宮

晚晚 發表於 21-9-23 11:58
今年我本命年犯太歲(牛), 真係由頭黑到腳...
年頭轉左次工, 愈轉愈差。
健康運也差到爆,有留意我最近post ...

上天有安排,放心!想當年朋友求咗下下籖,佢再求也是同一枝下下籖,現生活好好…

用戶要求終止服務

回覆 brother4 的帖子

我今年求簽 都係下下

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

晚晚 發表於 21-9-23 12:18
回覆 鴨鴨比 的帖子

年頭有到黃大仙攝太歲, 但賣香個檔個檔主好奇怪, 成塊面都黑黑地, 眼下仲一片青黑色, ...

好嚇人啫,咁你仲幫襯佢?搵第二間啦

伯爵府

2024勳章

唯有見步行步啦

伯爵府

回覆樓主:

唔好灰心,黑氣總會過。

我當年都係咁衰,sent 咗勁多CV 出去,好小有回音,大部分時間都係等待,間唔中有得In 但冇請我,有工請我但被炒 (連續2次!!)
生活靠積蓄,唔買嘢食飯搭車都用得好似倒水咁快
好彩有家人支持同包容先可以捱落去。

大宅

唔好成日諗住自己犯太歲啦,冇幫助架嘛。我都屬牛,今年健康係就係差過之前,唔係呢度屈親就果度扭親,但事業叫做過得去,靠自己努力加埋遇到貴人,d工自己搵上門,雖然人工唔係好高,但合理。所以我相信命運靠自己掌握嘅。呢個老細想炒你,你咪搵過第2個老細囉。既然老細唔妥你,轉下工都唔係壞事ar

大宅

我都係本命年,自己沒有太大變動,但身邊很多變動而間接影響自己。
首先對我很好的上司突然放長sick leave,工作量減了很多,無安全感。
家中其中兩隻小毛孩忽然患病。一隻6月中突然心臟病肺積水,自始每個月2/3000元藥費,覆診費走不甩。另一隻急性腎衰竭,5月驗全血時CREA還處於Normal Range, 8月發現經常瀑布式流布式流口水,CREA高達1202.自始展開漫長的打皮下水生涯。除了每天照顧毛孩,每個月的儲蓄由2萬元一個月,變成入不敷支。
不過最大變動是裝修,不斷超支。眼見戶口的儲備逐漸減少,其實個心好不安。
我只希望牛年快點過,毛孩病情穩定下來,不要再生變數。

首頁

尾頁

跳至