自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說去文具店諗住買樣野啦,點知一睇價錢貴過上淘寶買成六至七倍,最終走時個店員都問唔岩啊,心諗我上淘寶買平過你多多聲啦,去D平民商場拿住件貨個店員自己都話佢件貨係淘返來的,其實如果唔係急,真係好少好少會去實體店買。

男爵府

今日去執笠倉睇,同款刨筆機,淘賣9蚊,佢要25-29蚊,我唔記得了好難買得落手,雖然知租貴人工貴,但唔急用嘅嘢,真係好少實體店買

大宅

回覆樓主:

睇下實體店係賣乜,如果係衫有得試有得摸下質地,我覺得依然係有市場。例如我買番工ol衫,以前試過貪平追款,淘寶買左一堆但真心鐘意既都冇幾件,計番開其實冇平到。而家買衫都係香港舖頭買多。

子爵府

回覆 sheepsheepvo 的帖子

實惠賣的電腦椅要成4-5千蚊,但京東賣1千,可能京東品質仲好過佢

子爵府

goodbuyer80 發表於 21-9-28 01:05
回覆 sheepsheepvo 的帖子

實惠賣的電腦椅要成4-5千蚊,但京東賣1千,可能京東品質仲好過佢 ...

我都想買電腦椅,但係如果喺京東買,冇得試坐,我覺得好博

珍珠宮

水晶宮

goodbuyer80 發表於 21-9-27 23:48
話說去文具店諗住買樣野啦,點知一睇價錢貴過上淘寶買成六至七倍,最終走時個店員都問唔岩啊,心諗我上淘寶買 ...

係,不急用的野,淘到的野,我都少左去實體店。係新鮮食物沒計,一周去買1次2次左右。主要係價錢問題,同埋我網購或淘寶有得上門省時間省力。

實體店係買鞋買褲即場試到岩先買,係呢樣好。(但一年沒幾多次咁買)。

琥珀宮

yoko_hau 發表於 21-9-28 00:41
今日去執笠倉睇,同款刨筆機,淘賣9蚊,佢要25-29蚊,我唔記得了好難買得落手,雖然知租貴人工 ...

執笠倉不嬲好多嘢都貴,只要格過價都知,係唔知點解好多人話好平

伯爵府

網購係大勢所趨

水晶宮

yoko_hau 發表於 21-9-28 00:41
今日去執笠倉睇,同款刨筆機,淘賣9蚊,佢要25-29蚊,我唔記得了好難買得落手,雖然知租貴人工 ...

佢d野一樣在大陸來,老闆娘黃到呢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我衫同鞋都係網上買添..(因為好少會同人撞衫)
但就唔係淘寶...係其他台灣韓國網店囉...
因為係著開的牌子..所以知SIZE冇問題...

淘寶都會買唔少野...
日用家品果D...
有時係HK..黎黎去去日本城AEON實惠..家品店..
搵唔到岩SIZE的...或者..係HK買成百蚊一個..
淘寶加埋運費先係50..重要乜SIZE都有....

真係必定會係香港買的...
食材...
廁紙...紙巾...沖涼洗頭水護膚品咋

侯爵府

回覆樓主:

買少少嘢, 都懶得上去淘

係之前香港搵唔到, 先淘過數字畫同埋高架床

慳一百幾十, 都費事淘, 對我嚟講, 一上淘寶, 就用好多時間, 因為永遠想搵最平

鞋同褲就一定唔淘, 唔試過, 報銷率好高

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

鬼唔知阿媽係女人, 某程度上好難直接比較... 人地計埋人工, 燈油火蠟, 淘十件貨可能得八件見得人等等, 最後賺幾多得店主知. 顧客固然俾多d 錢, 但係d 錢用黎買時間, 同埋可以睇真至買.

伯爵府

回覆:真係發覺實體店愈來愈難做,被網購平台搶晒

香港竹席賣三四百元,淘寶賣七十元人民幣,香港的ㄒshirt 賣四五十元一件,淘寶賣十七元人民幣,設計,用料和質量都十分好,除非急用,根本再沒有興趣在香港店舖買

公爵府

話說去文具店諗住買樣野啦,點知一睇價錢貴過上淘寶買成六至七倍,最終走時個店員都問唔岩啊,心諗我上淘寶買 ...

香港好自由,你可享受自由選擇,你唔淘啫
恭賀新禧,迎春接福!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tansyneko 發表於 21-9-28 07:42

執笠倉不嬲好多嘢都貴,只要格過價都知,係唔知點解好多 ...

之前好平架,中華版鉛筆,佢仲平過淘
放下自在

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

貴6,7倍可能已經係算少了,我琴日去烘焙店買野,同一件貨,淘寶只係賣唔使0.5人仔,烘焙店係賣$12

stagea    發表於 21-9-29 08:48

珍珠宮

如果買一件半件又趕用就會買住先,如果買好多或本身是價格高的話一定會淘一淘先

琥珀宮

sheepsheepvo 發表於 21-9-28 00:48
睇下實體店係賣乜,如果係衫有得試有得摸下質地,我覺得依然係有市場。例如我買番工ol衫,以前試過貪平追款 ...

賣鞋賣衫仲有得做,文具精品就冇得做
生果鮮花凍肉買餸都唔會網上買
所以呢期開左好多凍肉舖

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔用擦得甩原子筆嘅筆芯
樓下間文具店好似$39-$45/3支
淘寶人仔56/12支 仲送埋筆袋仔同擦膠

所以阿仔嘅所有文具我都係淘寶
除非急用

stagea    發表於 21-9-29 08:48