自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

talking123 發表於 21-10-12 23:42
成件事我覺得最恐怖係,居然有人唔使提供個人身分證明資料就可以取消張卡?銀行竟然信其他人,而唔通知我先 ...

支持你即刻去告果個女人!

公爵府

2023年兔年勳章

huiwo太太 發表於 21-10-13 00:21
支持你即刻去告果個女人!

咁都有得告?

郵差派錯信,收信人拆開信件都唔會係刑事罪吧?

年中不知收過幾多封A座、B座派到去C座嘅信。通常收到信都唔會睇地址,就拆開左。咁都算犯法,監倉好快就爆滿。

opclk99    發表於 21-10-13 21:07

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-13 00:08
睇晒,樓主似乎諗得太複習,估計應該係第三者收到你封批咭信,冇睇清楚係咪寄錯地址 (唔知銀行寫錯定郵差 ...

正解,好合理。

珍珠宮

2023年兔年勳章

睇晒,樓主似乎諗得太複習,估計應該係第三者收到你封批咭信,冇睇清楚係咪寄錯地址 (唔知銀行寫錯定郵差 ...

同感。

水晶宮

回覆樓主:

我試過收到痕身銀行寄俾我嘅信,地址正確但收件人唔係我,咁我打番去先知有人用我地址申請信用咭,我咪同銀行講lor, 我一直係用呢個地址,自己戶口嘅信件亦正常收到~咁佢就話幫我取消錯果封信,但又冇交待點解其他人可用我登記嘅地址。好明顯痕身自己搞錯啦! 唔知幾時調亂左客戶資料!

子爵府

我認同你嘅諗法,收件人冇留意係派錯信。

正常嚟講,如果收件人見到地址唔啱,明知道係派錯都仲咁得閒打去card center先奇怪。大家都知打電話去搞銀行嘢,㩒完又等,等完又襟,聽一大輪廢話,要嘥幾多時間。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 21-10-12 21:00
你有無睇我上面個回覆?
有機會封信係寄咗封你舊地址,現有住戶覺得奇怪所以拆咗,仲跟手打去恆生話無呢個 ...

我都有類似經歷,東亞銀行,我填form, 打電話,親自去銀行,三樣做齊改住址,事隔幾個月,其中的證劵戶口信件衣然寄去舊地址,我去証劵部改,都係唔得。嬲爆,我去分行問職員,佢都R 爆頭,搵經理出來,佢話親自處理,一定幫我改到。足足歷時半年先updated. 真黐線。

男爵府

好合邏輯

子爵府

即係銀行前後寄出過兩次?第一次俾人攞左?第二次你自己收到?
但係第一次已經俾人取消左卡,點解仲會發出第二次?

珍珠宮

talking123 發表於 21-10-12 20:16
張卡地址係我㗎,從來未試過寄失過

會唔會咁啱寄信人寫錯門牌,而寄錯左。

***我試過: 當年做 temp 工,agent 同我報稅,但 agent 職員眼盲,寫錯我門牌,而寄錯咗張僱主報稅表比其他人。

子爵府

Amy1974 發表於 21-10-13 00:33
咁都有得告?

郵差派錯信,收信人拆開信件都唔會係刑事罪吧?

係樓主言之鑿鑿話個女人已經干犯左盜竊罪

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

talking123 發表於 21-10-12 23:42
成件事我覺得最恐怖係,居然有人唔使提供個人身分證明資料就可以取消張卡?銀行竟然信其他人,而唔通知我先 ...

你講中重點了。
銀監會最重視due deligence。而家銀行任由一個同你三唔識七的第三方取消你張信用卡,是很大的疏忽(如果你講的是事實),同樣地銀行也可以任由一個第三方凍結你戶口,想一想都覺得恐怖,建議你在星期五向銀監會投訴。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-10-12 20:30
今日至講過
恆生好低能㗎
佢寄封信話我戶口inactive,我都唔知我有個咁戶口,anyway我咪去分行問吓咩事

我對恆生都喺麻麻
同恆生起碼deal咗5年以上

佢公司冇fect check個電話喺唔喺開戶本人,就借錢俾人,之後經常打電話黎叫我還錢

A借咗妳p loans, 打電話去阿B手機號碼叫人還錢

我冇開過恆生戶口,去到分行,都唔同我取消電話。最後到第5年我鬧佢會投訴銀監會& social media 話被恆生銀行滋擾先內部取消。

大宅

回覆樓主:

申請信用卡可以選擇自取或寄件

戶主可以要求自行到分行拿取信用卡!

大宅

huiwo太太 發表於 21-10-13 12:12

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170606/mobile/odn-20170606-0606_00176_049.html

未經收信人同意,胡亂拆信,你覺得無問題?

大宅

huiwo太太 發表於 21-10-13 12:12

https://www.google.com.hk/amp/s/m.discuss.com.hk/amp_viewthread.php%3ftid=13709021

真係替香港嘅下一代擔心

伯爵府

我屋企人case
新買樓裝修中
收到一個不知名嘅銀行信
摸上手就知係信用卡以及密碼通知
但係呢個名係好陌生唔係舊業主
佢業主一家四口買賣合約上面嘅名好清楚
佢兩個細路都係小學生
確定呢三封銀行信唔係屬於新舊業主
所以放返落郵筒寫無此人
點知有一日信箱竟然收到呢一個留低嘅電話
嘅字條
話如果收到銀行信打呢個電話通知佢嚟攞返
唔好退回郵局
屋企人當然唔理佢
完全的陌生人點解要同佢有銀行信件瓜葛
而且佢根本唔係住呢度更加要通知銀行

大宅

我唔係話要告邊個,而係擔心私隱泄露。就算投拆銀行都無用,事情已發生咗,總之我以後唔會再用呢間銀行。

大宅

talking123 發表於 21-10-14 14:22

https://www.google.com.hk/amp/s/m.discuss.com.hk/am ...

一係銀行搞錯地址,嚇親收件人,以為自己地址被人用作申請信用卡,
一係郵差攪錯,將你封信寄左去人哋度,果個人又咁岩睇錯左地址,
唔知邊個錯,正常無咁得閒打去幫人取消張卡,始终有來電顯示有錄音,咁多事做乜,放番入郵筒算!

首頁

尾頁

跳至