論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉…真係慘,香港苦主投訴無門,就係正苦縱容出黎,個個外傭跳工visa都批,又話嚴厲打擊跳工,措施根本無執行。斷約勿請!

係咪而疫情受苦就要係香港僱主?外傭黎到香港呃錢,任佢地劏,正苦坐視不理,毫無執法,我地都投訴無門,有無社會團體可以關注呢啲事?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

pariscat 發表於 21-10-14 09:31
唉…真係慘,香港苦主投訴無門,就係正苦縱容出黎,個個外傭跳工visa都批,又話嚴厲打擊跳工,措施根本無執 ...

香港僱主唔團結,斷約都大把人請,仲高價搶爛市,惡性循環好難搞。

男爵府

pariscat 發表於 21-10-14 09:31
唉…真係慘,香港苦主投訴無門,就係正苦縱容出黎,個個外傭跳工visa都批,又話嚴厲打擊跳工,措施根本無執 ...

正苦批斷約因為香港人話外傭帶病毒入黎,傳染晒全香港,為左「少數」請得起外傭既人而危害全香港人,唔公平。所以唔俾外傭入境,所以令本地薑坐地起價,所以去「解決」呢件事係去批斷約....

男爵府

回覆 honeybid2 的帖子

咁又係嘅,新入境外傭有病毒機會的確高

男爵府

回覆 kl2010 的帖子

其實入境處都已經好盡力做好,只係疫情下有時候也身不由己啫

男爵府

kl2010 發表於 21-10-14 22:58

咁又係嘅,新入境外傭有病毒機會的確高

連你都咁講咪就係咯,根本香港人自己都未搞得掂究竟想點。老實講,一份合約有得辭職既機制就有機會可以辭職,咁辭得職,永遠都係有兩個版本既故事,僱員話僱主XX,僱主話僱員XX,如果鬥寫投訴信就有用既話咁菲傭都識同你玩呢招,唔通入境處每個case 走去家訪再判咩。如果全部斷約都要返回原居地,可能再少3成本地薑,真係成萬銀人工都似。所以成件事根本就係一個冇得解決既謊言.... 只有supple demand 平衡返後先有得解決。

男爵府

其實 勞工署應該要有外傭法
咩都揾入境處做哂

勞工署咩都冇做 吾掂

男爵府

kl2010 發表於 21-10-15 13:56

其實 勞工署應該要有外傭法

Supply demand 嚴重失衡,乜法都冇用。等於全球印銀紙,咩法可以阻止樓價倍升?

首頁

尾頁

跳至