自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

Netflix韓劇《魷魚遊戲》全球熱播,澳洲有教師發現學生模仿《魷魚遊戲》情節,在校內玩暴力版「一二三木頭人」,校方隨即發出家長信,表示該校有年齡低至6歲的學生承認曾看《魷魚遊戲》,擔心學生受劇中暴力情節影響,呼籲家長切勿讓小孩觀看。

悉尼Dulwich Hill公立小學校長稱,學生在校園內玩耍行為,已受劇中暴力版「一二三木頭人」和其他「不當內容」影響。她稱,《魷魚遊戲》在澳洲被列為「成人內容」等級,劇中呈現極端暴力、血腥、髒話,以及駭人場面,「根本不適合小學和初中學生觀看」,家長應修改家中Netflix設定,確保子女無法觀看《魷魚遊戲》,並關注子女上網情況。

比利時一間學校同樣有學生受《魷魚遊戲》影響,在校內玩暴力版「一二三木頭人」,輸家會遭贏家打。校方已發家長信,呼籲停止孩童之間暴力遊戲。

(中央社/Sydney Morning Herald)
近期韓國影集《魷魚遊戲》風靡全球,劇中從穿搭到遊戲都掀起一陣熱潮,不過由於劇中充滿各種暴力場面,也引發各國政府擔心有模仿效應,不料泰國如今真的傳出有一群青少年在夜裏持武器隨機攻擊行人,警方循線逮人後,嫌犯也坦承是看了《魷魚遊戲》後動念模仿。

根據《Kapook》報道,泰國清邁8日凌晨發生一宗暴力事件,有民眾表示在前往親戚家的路上,突然遭到20多輛機車包圍,隨即大約30個身穿帽T的青少年,手持棒球棍上前朝他一陣猛打,就連一旁車子也被撞倒,所幸親戚剛好從家裏出來立刻報警。

清邁警方12日在記者上會表示,目前已經循線逮捕10多名嫌犯,平均年齡落在13至15歲之間,男女皆有,其中為首的2名少年在落網後也坦承是因為看了《魷魚遊戲》太過投入,才會起意模仿劇情,警方目前仍在進行調查,持續追捕其他同夥。

事實上,泰國警方先前就曾擔心出現模仿效應,呼籲民眾切勿模仿劇中的暴力遊戲,並提醒家長要多加注意家中青少年,沒想到才剛過不久竟然就傳出暴力事件,另外在比利時也有類似情況,英國不少學校也紛紛警告家長不要讓小孩接觸相關影集。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/689001/%E6%A8%A1%E4%BB%BF-%E9%AD%B7%E9%AD%9A%E9%81%8A%E6%88%B2-%E9%A2%A8%E6%BD%AE%E5%B8%AD%E6%8D%B2%E6%B3%B0%E5%9C%8B-30%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E6%B7%B1%E5%A4%9C%E6%8C%81%E6%A2%B0%E9%9A%A8%E6%A9%9F%E6%94%BB%E6%93%8A%E8%A1%8C%E4%BA%BA

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

其實就算唔俾睇Netflix
佢地上開既網都大把地方會講
依家網絡資訊太難規管 真係好影響啲細路

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呢套劇唔啱18歲以下人士睇...

伯爵府

哩類戲外國大把,點解淨係講哩套會荼毒青年

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

szesze_lam 發表於 21-10-14 21:26

係囉,雖然都係唔啱,但歐美一樣大把呢啲戲,什麼殺人狂嗰啲,成日都有
係咪針對亞洲劇先

伯爵府

回覆樓主:

青少年最喜歡模仿,加上呢套劇咁hit, 唔睇就跟唔上被人笑。
樓上JM 講得啱,網絡太多sources 可以睇到,家長好難控制唔俾睇,只可以教佢哋睇完唔好真做傷害別人。

水晶宮

回覆樓主:

德州電鋸殺人狂 唔暴力咩?

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

劇情上確實唔岩小朋友睇...除左暴力,重有色情、挖眼解剖 etc...
Netflix亦有標明套劇係『16+』...只係依個時代細路想睇...家長確實好難管得到。

侯爵府

tictactoe 發表於 21-10-14 21:07
Netflix韓劇《魷魚遊戲》全球熱播,澳洲有教師發現學生模仿《魷魚遊戲》情節,在校內玩暴力版「一二三木頭 ...

關乜事丫!大把這類戲/漫畫,大把人細個已睇殺人漫畫

珍珠宮

lojo11 發表於 21-10-14 21:18
呢套劇唔啱18歲以下人士睇...

非常同意。

大宅

szesze_lam 發表於 21-10-14 21:26
比魷魚遊戲更暴力既劇都大把,無理由淨係針對魷魚遊戲

珍珠宮

就算無呢套劇,校園欺凌事件喺國外好普遍,在乎學校處理手法而已。

水晶宮

回覆樓主:

好多小學生有睇

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

李露眉 發表於 21-10-14 22:07
好多小學生有睇

因為咁
所以我睇左
為左不停解釋入面偏激同自私的想法

公爵府

2023年兔年勳章

。。。。。。。。

侯爵府

BKsquare 發表於 21-10-14 21:49

雙重標準不嬲架啦!無論咩層面都係。

水晶宮

BKsquare 發表於 21-10-14 21:49

我都諗起呢套,仲恐怖

伯爵府

其實咪即係Hunger game 咁,唔明squid game有乜咁特別

首頁

尾頁

跳至