自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

其實 以某些唔中意合作的人而言, 安心出行 比 健康碼, 更麻煩., 更抗拒.

安心出行, 要每次進入時掃碼 (記錄行程), 食食下野, 分分鐘比人查, 如果冇掃, 要抄牌罰錢.

健康碼, 你進入時show 一 show健康碼, 唔理佢地有冇認真睇, 都已經過關, 唔會有得事後檢查.

用健康碼, 好多未去到入口時, 已經開定個健康碼 或者 一早截圖以便展示.

用安心出行, 個個要去到, 停低掃碼, 實在麻煩.

la_source    發表於 21-11-1 10:25

男爵府

香港呢個地方, 有時真係要強硬上場先可以實行到.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

覺得有好多人,未清楚件事係點就嘈嘈嘈.

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

2樣都唔同,健康碼要上傳哂資料比政府做分類,安心根本唔會要你資料,最多有人確診將個地方有人掃過既send信息去個apps比你睇。

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

健康碼唔係有追蹤功能架咩

水晶宮

pluto豬 發表於 21-11-1 11:01
健康碼唔係有追蹤功能架咩

健康碼 最終係點, 暫時都未知...., 以澳門為例, 沒有追蹤功能.
以使用便利來講, 一定是健康碼.

象牙宮

回覆樓主:

只覺得唔少香港人非常麻煩討厭,要咩私隱啫

侯爵府

回覆 howmuch 的帖子

stay 系屋企米OK LAW, 什麼碼什麼行都用不上. 方便各歪人..掃一掃都叫煩 STAY HOME LA.
kckammy

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

健康碼應該係自動追蹤喎,有次睇電視,個記者搭的士去封鎖區前,個司機唔肯車咁近話太近健碼感應到,認為佢去過受封區就會轉紅色。

咁睇健康碼唔會係純粹申請一個個人QR code。

侯爵府

香港忽然一定要安心出行同埋月中之前要行第三針,以乎為「健康碼」舖路,再下一步應該係「通關」,如果係就好啦,希望大家都合作啲
8-)

侯爵府

回覆樓主:

我恐怕安心係健康馬雛形

啲人寧願出錢買電話就知佢地怕政府偷資料真係怕得要死

水晶宮

anita_yps 發表於 21-11-1 17:17
健康碼應該係自動追蹤喎,有次睇電視,個記者搭的士去封鎖區前,個司機唔肯車咁近話太近健碼感應到,認為佢 ...

健康碼 最終係點, 暫時都未知...., 以澳門為例, 健康碼係實名,但暫時未有追蹤或記錄行程 功能.

子爵府

jon12345 發表於 21-11-1 10:31
香港呢個地方, 有時真係要強硬上場先可以實行到.

初初要啲人去自願檢測都好似要劏佢一刀咁,所以後來先立法通過強檢條例囉

水晶宮

技術層面上, 健康碼係比安心簡單, 只需實名整一個個人QR CODE, 去不同地方被DO一DO, 就記住你去過邊, 有無停留過喺高危地方, 有就轉色, 而且可搵指定機構整紙本, 用家唔一定要有智能手機

但推行層面上, 內地同澳門信任政府, 唔覺得有咩問題, 所以推行順暢. 但香港未推已經有人鬧政府企圖侵犯私隠, 政府都只係推過廢的安心, 重唔強制用. 已經好多人唔用. 而家入政府地方半強制都嘈足幾日, 所以可以推需要實名的健康碼機會好低。

(有人話可自願性裝健康碼, 但如果政府唔強制地方用, 健康碼最後都係得個穀, (我估)內地都唔會因此免隔離通關)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我完全唔怕、我行蹤比政府知道喎~

有班冇腦嘅、唔想裝就唔好裝囉、我要同中國接軌、其實用健康碼最方便~

變咗黃色就要去做檢查、綠色就可以通行~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

1314625 發表於 21-11-1 17:56
技術層面上, 健康碼係比安心簡單, 只需實名整一個個人QR CODE, 去不同地方被DO一DO, 就記住你去過邊, 有無 ...

澳門及大陸, 一般是進入場所時 Show 一 Show, 手機上(或紙本)的健康碼. 唔會用儀器DO你個健康碼. 只是過關或進行核檢時, 會掃你的健康碼, 讀取你的核檢記錄.

侯爵府

之前不是話要返大陸的才裝港板健康馬,咁將會是人人要裝?

侯爵府

大力大力 發表於 21-11-1 18:06
我完全唔怕、我行蹤比政府知道喎~

有班冇腦嘅、唔想裝就唔好裝囉、我要同中國接軌、其實用健康碼最方便~
我行都正企得正都冇乜好怕,但唔知會唔會有人lunch 去鬆一鬆未必想人知

男爵府

回覆樓主:

其實填紙仔咪仲麻煩,支筆污糟過屎坑。

男爵府

howmuch 發表於 21-11-1 10:23
其實 以某些唔中意合作的人而言, 安心出行 比 健康碼, 更麻煩., 更抗拒.

安心出行, 要每次進入時掃碼 (記 ...

請問如果唔記得掃係罰顧客或食店?

首頁

尾頁

跳至