自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問,阿仔(高中)想換PC. 平時除了做功課就是打機, 網上即時game, e.g. LOL. 最近開始自動quit game, 慢……想換新。budget 8k 左右,有咩品牌,型號介紹,是否i5,i7沒太大關係?重點是ram 及顯示卡?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

高中仔點會唔知自己想買咩機?同佢商量返。

男爵府

Allwin71 發表於 22-1-18 13:57
請問,阿仔(高中)想換PC. 平時除了做功課就是打機, 網上即時game, e.g. LOL. 最近開始自動quit game, 慢 ...

intel 12代 i5 / 16gb ram / 500gb ssd / 顯示卡用1650 (LOL夠玩)

別墅

pauline_c 發表於 22-1-18 14:08
高中仔點會唔知自己想買咩機?同佢商量返。

想自己有個底先,問佢實去到盡

別墅

jon12345 發表於 22-1-18 14:15
intel 12代 i5 / 16gb ram / 500gb ssd / 顯示卡用1650 (LOL夠玩)

自己切機或是買品牌原裝機好呢?

男爵府

Allwin71 發表於 22-1-18 14:27

gaming 最好砌機

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Allwin71 發表於 22-1-18 14:26
想自己有個底先,問佢實去到盡

如果佢熟電腦嘅,我會比 $8000 佢自己搞掂,唔夠佢自己貼。阿仔 d 朋友都係咁。
我唔熟電腦,買咗部 Lenovo 原廠 gaming 機比佢,玩 LOL 嚟講,係 over 咗,不過部機用咗幾年,無出過問題。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

opclk99 發表於 22-1-18 17:10
gaming PC,
一定要有獨立display card,
今日中階display card1650都要二千元.

1650 只能夠叫做入門
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

opclk99 發表於 22-1-18 18:00
1650 都要千六至二千元
一千元以下(有GT730/GT1030)叫做入門吧。
今日全球晶片/半導体缺貨,

佢既定位係入門, 嚟緊出3050, 冇乜嘢事都唔好浪費錢買1050。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

禁止訪問

大宅

opclk99 發表於 22-1-18 18:23
百家貨應百家客,
在下只看性價比,
今日d 新卡張張炒到痴線,

買張中階以上顯示卡都要5千幾6千

opclk99    發表於 22-1-18 21:15

公爵府

BK Milk勳章

Allwin71 發表於 22-1-18 14:27

你比個budget佢自己搞好過啦!如果將來學it䂶機係第一步。

男爵府

回覆樓主:

Gaming PC $8000冇乜選擇!
Laptop都要俾多少少錢~

我兩個仔好高要求,
1650都滿足唔到佢!

伯爵府

畀面勳章

opclk99 發表於 22-1-18 18:23
百家貨應百家客,
在下只看性價比,
今日d 新卡張張炒到痴線,

我見到香港終X同埋未X電腦都有啲未包windows但係有埋2060顯示卡八千蚊有找,點都好過用1050。其他嘢都仲可以後加。

opclk99    發表於 22-1-18 21:13

伯爵府

畀面勳章

zone123 發表於 22-1-18 19:42
Gaming PC $8000冇乜選擇!
Laptop都要俾多少少錢~

而家啲顯示卡價錢根本就痴咗線

珍珠宮

2024年龍年勳章

八千,香港買唔到,不過你個仔要有節制能力。

推荐您一款商品【小米笔记本Pro X 14】赶快点进来看一看吧https://m.mi.com/t/ZL8Y7U

再買條windows 10 pro key, 轉繁體。

首頁

尾頁

跳至