興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

黎緊想幫啊媽換手機,佢用開Androd,平時都係影野食相,影風景同合照多,所以想搵部影相比較靚既手機。最好唔駛美圖都靚。

大宅

2024年龍年勳章

你可以去豐澤/衛信/又或者電話專門店問下sales 哥哥仔,等佢地推薦幾部比你,再自己比較下

大宅

小米d機影相係幾好,由其風景同人像,唔p直出,你可以去試下小米11T Pro

禁止訪問

大宅

小米係就係唔錯,真係要揀就等佢係香港出12行貨先買, d評測講到影相好掂,
不過一定要等行貨,始終有保養會安心d

別墅

i記

大宅

2024年龍年勳章

用開And 就得幾個牌子可以揀,我自揀返內地個兩三個牌子,起碼相同功能之下價錢抵D

大宅

2024年龍年勳章

wktktw 發表於 22-1-27 12:57
小米係就係唔錯,真係要揀就等佢係香港出12行貨先買, d評測講到影相好掂,
不過一定要等行貨,始終有保養會安 ...

咁多tech brand比佢地都算有良心,d家品又襟用又抵,風扇呀, 空淨呀,用左幾年

大宅

近呢幾年小米d機都進步左,你可以落舖頭到同自己部機比較下,我部10T用左成年半d電量仲可以用足全日剩20幾%.

翡翠宮

回覆樓主:

我用緊華為Mate40pro,而家内地網購256GB,6299人仔。

男爵府

wktktw 發表於 22-1-27 12:57
不過一定要等行貨,始終有保養會安 ...

小米12價錢一定唔便宜,雖然影相及片已經絕對完勝iphone

男爵府

berberbb 發表於 22-1-28 18:51
近呢幾年小米d機都進步左,你可以落舖頭到同自己部機比較下,我部10T用左成年半d電量仲可以用足全日剩20幾%. ...

我都係用緊小米10T Pro,用個小米真係返唔到轉頭,電池超級耐用,使用13個月之後電池損耗竟然只係1%,當年用iphone用一年電池損耗最少都6%

男爵府

lyh80115 發表於 22-1-29 08:48
我用緊華為Mate40pro,而家内地網購256GB,6299人仔。

咪玩啦,七千蚊人港紙,買部只係影得相但用唔到google嘅電話,三千幾蚊買部小米已經完勝華為

翡翠宮

baby1628 發表於 22-2-1 18:31
咪玩啦,七千蚊人港紙,買部只係影得相但用唔到google嘅電話,三千幾蚊買部小米已經完勝華為
...

華為有gspace用,解決咗95%google問題啦,你唔知?

翡翠宮

baby1628 發表於 22-2-1 18:31
...

mate40、p50呢啲其實有方法裝gms,會比gspace好少少,不過gspace夠用我就費事搞。

男爵府

lyh80115 發表於 22-2-1 19:04

華為有gspace用,解決咗95%google問題啦,你唔知?

弊在非常之唔穩定,始終唔係google原生嘢,即係第三方軟件都有風險

男爵府

lyh80115 發表於 22-2-1 19:13
mate40、p50呢啲其實有方法裝gms,會比gspace好少少,不過gspace夠用我就費事搞。
...

小米同華為影相叮噹馬頭,但係價錢比佢更抵,重要有google,完全諗唔到一個理由點解要咁麻煩買華為,而且新款機只可以行到4g網絡,真係買嗰個都傻仔

翡翠宮

baby1628 發表於 22-2-1 20:02
弊在非常之唔穩定,始終唔係google原生嘢,即係第三方軟件都有風險

好穩定!其實大部份apps都唔需要gms,咁就唔洗喺gspace裝,有啲可以喺華為應用市場裝,内地apps同hsbc用百度。假以時日最好可以完全去google化

google又唔係神,又唔係世界警察,唔係話google就無風險!

翡翠宮

baby1628 發表於 22-2-1 20:04
小米同華為影相叮噹馬頭,但係價錢比佢更抵,重要有google,完全諗唔到一個理由點解要咁麻煩買華為,而且新款 ...

所以我買mate40pro有5g,配合我部matepad pro平板有得玩互動;買咗手寫筆,平板、手機都用得;有手機八達通,呢點完勝小米 ;有鴻蒙玩,以後同android各走各路,希望有多啲唔同嘅嘢玩。

男爵府

lyh80115 發表於 22-2-1 20:41
所以我買mate40pro有5g,配合我部matepad pro平板有得玩互動;買咗手寫筆,平板、手機都用得;有手機八達 ...

你係都要玩舊款機就冇辦法,但係2022年嘅今日,仲玩緊2021年咯之前嘅舊物?

我用三千幾蚊買部新款機

首頁

尾頁

跳至