自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

20170101 發表於 22-1-29 15:16
我工人話幫人擔保借左幾萬蚊 (大X銀行), 借款人已回菲律賓, 現在佢被人追數,屋企收過幾次追數信。 工人講明 ...

好有問題哦!搞著雇主屋企

伯爵府

chingnc 發表於 22-1-29 15:45
D銀行財務真係攞黎賤,佢地賺得幾多錢,借甘多,預左收唔番架啦,拍下羅友走左去
...

蝕本生意邊有人做
佢地會追到佢地鄉下架

侯爵府

同我舊工人一樣,好串咀話唔係我借唔會還,講真你借錢還得掂我都費事理你,問題係你唔還仲大搖大擺咁講係嫁喇,我唔會還先激死人,明知做擔保心要上身嫁啦,講到唔關自己事咁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我而家有個工人都係咁,唔知咩事借咁多錢,又唔還,就我知已有4間,出晒追數信嚟,又打我屋企電話,個工人衰到驚我知,抆咗電話條電線,我插返電線,佢就鬆咗電話線(就咁立眼係有插線,但原來佢抆鬆咗,冇全插入),結果我有事打返屋企揾人電話就唔响,我插返晒電話線,就即收到財仔電話,其中一個我同佢講,你借錢俾佢時有冇打過俾我問過我,如果冇,你做乜用我電話嚟追佢數,我叫佢打工人手電,唔好煩我。

又有另一個財仔打我手電追工人數,我同佢講聽日我出糧俾工人,叫佢揾人嚟我門口揾工人還錢,個財仔懶到唔肯嚟,剩係叫我揾工人打俾佢,我話我唔會理,我叫咗佢上門收數佢又唔嚟,我理得佢。

子爵府

chingnc 發表於 22-1-29 15:45
D銀行財務真係攞黎賤,佢地賺得幾多錢,借甘多,預左收唔番架啦,拍下羅友走左去
...

放心,佢地唔係傻架,當地追債好狼c,收田收屋大有人在

禁止訪問

男爵府

KateC2012 發表於 22-1-29 23:37
我前工人都係咁,條數大約10萬,財仔打我手提,去我屋企搵佢(比保安截住左)炒左佢之後同財仔講佢無做,財 ...

朋友個姐姐話轉雇主就解決問題,乜咁易咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我工人話幫人擔保借左幾萬蚊 (大X銀行), 借款人已回菲律賓, 現在佢被人追數,屋企收過幾次追數信。 工人講明 ...

朋友工人離港前借左一筆
走返菲律賓後,
財務公司追僱主
僱主才知,通知財仔工人完約已走,
冇需要代還
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

可以咁 無賴嘅,會唔會影響到 僱主嫁,佢仲要俾埋地址人地
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

回覆樓主:

我曾經有個就走嘅工人,走左先發現佢借財仔,喪寄嚟屋企,打過去及寄信通知都照追我屋企,最後報警及通知銀監局,就冇了下文

男爵府

其實財仔一早已經國際化,好多菲律賓人就算返咗鄉下,一樣有當地大耳窿追,問題只係當地才仔有冇辦法搵到佢哋咁解

男爵府

小談心 發表於 22-1-30 15:36
我曾經有個就走嘅工人,走左先發現佢借財仔,喪寄嚟屋企,打過去及寄信通知都照追我屋企,最後報警及通知銀 ...

就係博啲僱主怕麻煩幫佢頂咗條數,就算收到香港僱主嘅還款,然後都會同佢搵當地嘅財仔公司追上門,實行食盡兩家茶禮,以上嘅個案係做僱傭公司嘅人話畀我聽

男爵府

zxyggp 發表於 22-1-30 15:30
可以咁 無賴嘅,會唔會影響到 僱主嫁,佢仲要俾埋地址人地

如果菲律賓係有誠信,成個國家一早就已經強起嚟,好似中國咁啦

子爵府

yiuki 發表於 22-1-29 15:36
我之前工人都係話自己係擔保人,借錢的朋友已不在港,最後財務公司打我屋企電話搵工人,追債信經常寄嚟。 ...

因為我工人都係借完錢返菲律賓,現在收到信,請問你點處理?

珍珠宮

我好耐前舊工人返去,佢同我講冇還到,因為我地一直有聯絡可能用唔同地址

侯爵府

回覆樓主:

你最後提出個問題、我都好想知

公爵府

2024勳章

airhei 發表於 22-1-29 21:23
以前有個工人姐姐無錢還,最後跳樓

你工人定聽聞?
我見果啲真係多數拍拍籮柚走左去就算

男爵府

我唔會幫佢還,冇野可做。暫時只係收到信,未有其他滋擾,只好繼續用住佢。屋企有兩個細的,冇辦法唔靠佢湊。

男爵府

李家承 發表於 22-2-4 14:22
因為我工人都係借完錢返菲律賓,現在收到信,請問你點處理?

我會打財務同佢講 工人已離開我家 要證明就send 比佢

首頁

尾頁

跳至