家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有Jm有月供股票,
如何運作?
那一間銀行?
可以分享下你的經驗嗎?
謝謝!

子爵府

Yan2008yan 發表於 22-1-30 01:11
有沒有Jm有月供股票,
如何運作?
哪一間銀行?

南洋商業銀行月供股票的收費模式與一般買賣股票的收費模式不同。

一般買賣股票:
1. 買入時收佣金、印花稅、交易徵費、交易費,有最低收費;
2. 持有期間收存倉費;
3. 收股息時收代收股息手續費;
4. 賣出時收佣金、印花稅、交易徵費、交易費。

月供股票:
1. 買入時收手續費(不收佣金、印花稅、交易徵費、交易費),有最低收費;
2. 沒有存倉費;
3. 沒有代收股息手續費;
4. 賣出時可能(因為我未賣出過,故不肯定)收佣金、印花稅、交易徵費、交易費。

幾年前,月供股票首三年不收手續費,故我供了三年,之後便停供,現還持有,有股息收,沒有收費,但股價跌了,等緊返家鄉。

我猜測月供股票的收費模式是模仿月供基金的收費模式,但不十足。
月供基金:
1. 買入時收認購費,沒有最低收費;
2. 沒有存倉費;
3. 沒有代收股息手續費;
4. 賣出時沒有收費。

大宅

回覆樓主:

謝謝分享

珍珠宮

choyki 發表於 22-1-30 10:43
南洋商業銀行月供股票的收費模式與一般買賣股票的收費模式不同。

一般買賣股票:
請問你無供幾耐?

子爵府

loved 發表於 22-2-2 16:58
請問你無供幾耐?

大約兩年

珍珠宮

choyki 發表於 22-2-3 10:44
大約兩年
兩年來都冇收你倉租?

子爵府

loved 發表於 22-2-3 11:31
兩年來都冇收你倉租?

由始至終(前三年供緊同近兩年無供)都無倉租,無代收股息手續費,同基金一樣。

loved    發表於 22-2-5 13:44

男爵府

我由2018年中開始在中銀月供股票,每次收費最少$50,任選多隻,即我月供4隻股票每隻$500-$5000不等都係收$50,我知有d銀行係逐隻收,完全不收存倉、收息、以股代息等費用,但要留意,一但用了賬戶一手一手自己買賣股票,就要收取存倉費,半年$150,收息亦要費用,所以我買賣用富途、月供用中銀,中銀每月11-13號其中一天買入股票,可用中銀信用卡扣數賺埋積分

子爵府

kenobaby 發表於 22-2-9 09:03
我由2018年中開始在中銀月供股票,每次收費最少$50,任選多隻,即我月供4隻股票每隻$500-$5000不等都係收$5 ...

中銀與南商應該是差不多:

1. 都是「月供」與「一般買賣」有不同收費模式,「月供股票」的收費模式近似「月供基金」的收費模式(其實「月供基金」與「一般買賣基金」的收費模式相同)。

2.「月供股票 / 月供基金」可用信用卡付款,賺取積分,「一般買賣股票 / 一般買賣基金」則不可用信用卡付款。

3. 碎股可用正股價沽。

不同的是,當時南商首三年免收供款手續費,中銀則好似曾經最長試過首兩年免收。所以我在南商供。

若沒有首若干年免收費,則中銀月供股票 $20,000,收 $50 手續費,月供基金 $20,000,收 $56 認購費。

侯爵府

loved 發表於 22-2-3 11:31
兩年來都冇收你倉租?

只要是經月供戶口買的股票,之後一直都不會收存倉費的,因為之前買時的「手續費」已經包了。
我詳細問了識員。
我在南商供了3年(之前南商promotion,免3年手續費),停了半年;轉了去中銀供,中銀要收「手續費」,但經信用卡供,可儲分

珍珠宮

sunshine0613 發表於 22-2-9 13:10
只要是經月供戶口買的股票,之後一直都不會收存倉費的,因為之前買時的月費已經包了。
我詳細問了識員。
...
明白,多謝詳盡解釋

子爵府

sunshine0613 發表於 22-2-9 13:10
只要是經月供戶口買的股票,之後一直都不會收存倉費的,因為之前買時的月費已經包了。
我詳細問了識員。
...

中銀都有試過 promotion,只係無 3 年咁長咋。

買時嗰個唔係「月費」,係「手續費」,供嗰個月先會收,唔供嗰個月唔收,而呢個費其實已包咗「佣金」、「印花稅」、「交易徵費」、「交易費」、「存倉費」、「代收股息手續費」,同供基金一樣,供嗰時收咗「認購費」之後就唔會有「存倉費」、「代收股息手續費」。

有啲人將投連險當係基金,但投連險並唔係基金,投連險收費好乸脷,所以之後會覺得回報差,會後悔。

南商都可以用信用卡供,賺積分,同中銀一樣。
南商嘅信用卡都叫「中銀信用卡」而唔係叫「南商信用卡」,所以可能會令人混淆,其實同「運通信用卡」有啲似(唔係完全似),運通會自己出信用卡,亦有其他銀行幫佢出。
南商供要用南商出嘅「中銀信用卡」,唔可以用中銀出嘅「中銀信用卡」,由於我當時無南商出嘅「中銀信用卡」,所以無用信用卡供,蝕咗信用卡積分,只享咗免手續費(連印花稅、交易徵費都免)優惠。

大宅

Yan2008yan 發表於 22-1-30 01:11
有沒有Jm有月供股票,
如何運作?
那一間銀行?

我之前都有月供,用中銀,但依家無。依家就中銀買碎股,手續費低好多,而且心儀既價先買,唔好似月供咁,定時幫妳買,可能個價好高都照買

侯爵府

choyki 發表於 22-2-10 11:07
中銀都有試過 promotion,只係無 3 年咁長咋。

買時嗰個唔係「月費」,係「手續費」,供嗰個月先會收,唔 ...

係呀,我edit咗的字眼,方便其他人易明D

子爵府

sunshine0613 發表於 22-2-10 20:06
係呀,我edit咗的字眼,方便其他人易明D

南商都可以用信用卡供,賺積分,同中銀一樣。
南商嘅信用卡都叫「中銀信用卡」而唔係叫「南商信用卡」,所以可能會令人混淆,其實同「運通信用卡」有啲似(唔係完全似),運通會自己出信用卡,亦有其他銀行幫佢出。
南商供要用南商出嘅「中銀信用卡」,唔可以用中銀出嘅「中銀信用卡」,由於我當時無南商出嘅「中銀信用卡」,所以無用信用卡供,蝕咗信用卡積分,只享咗免手續費(連印花稅、交易徵費都免)優惠。

子爵府

大時了了 發表於 22-2-10 19:16
我之前都有月供,用中銀,但依家無。依家就中銀買碎股,手續費低好多,而且心儀既價先買,唔好似月供咁, ...

之前都聽過中銀出咗個買賣碎股服務,但無深入了解,唔知詳情。
捕捉高低位出入我並不善長,月供方便得多。

匯豐好像也出咗個免佣(或者很低佣,我不太記得)買賣股票服務,但有年齡限制,我超齡。

男爵府

kenobaby 發表於 22-2-9 09:03
我由2018年中開始在中銀月供股票,每次收費最少$50,任選多隻,即我月供4隻股票每隻$500-$5000不等都係收$5 ...

下,我都無留意添。我上個月仲用了中銀月供股票戶口入了兩手,咁依家係唔係會開始收存倉費?就算我d月供股派息都會收手續費嗎?

我見低水時入了兩手2800,果時都收左我131蚊費用了,乜之後仲要收存倉?咁到時我d月供股會唔會又收存倉的?

男爵府

idykawaii 發表於 22-2-11 22:31
下,我都無留意添。我上個月仲用了中銀月供股票戶口入了兩手,咁依家係唔係會開始收存倉費?就算我d月供股 ...

月供既股票唔會收存倉費,但依半年一定會收$150(不理你有沒有收過息)我上次做法就係係依半年內沽左佢,咁之後半年就唔再收存倉費,如果你諗住大手大手襯低吸貨會繼續買同儲,就唔緊要啦,如得個4、5萬變相一年就要俾多$300…唔抵呀!

男爵府

kenobaby 發表於 22-2-11 22:43
月供既股票唔會收存倉費,但依半年一定會收$150(不理你有沒有收過息)我上次做法就係係依半年內沽左佢, ...

你指中銀月供除左每月收$50,另外半年再收$150?

子爵府

2024年龍年勳章

國民A 發表於 22-2-12 00:11
你指中銀月供除左每月收$50,另外半年再收$150?

月供股票系吾收存倉費,除非本身有正股系中銀度,即系吾係用月供計劃買入就要收存倉費,無論幾多隻,都系半年收150蚊

首頁

尾頁

跳至