婦女醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

只是個人分享(如果我知道,盡量回覆)

經期和月量是正常,所以唔察覺有異樣

個人徵狀是肚皮好脹,未食飽都好脹,初時以為自己肚腩大0左(一向都有肚腩),但係做完手術之後,就知道有分別。

決定去睇婦科醫生,照超聲波時,發現肌瘤已經有大約10CM
做了微創手術,留院3 天,兩個星期,身體大約可以恢復,但也要多休息,唔好太操勞。

價錢,我認為係看你選擇去那間醫院做手術,醫院收費有高,有低,醫生的手術費用大致差不多,要問清楚醫生和住院收費就可以比較到。

子爵府

dokidooki 發表於 22-2-12 14:44

可以介紹醫生?我都有子宮肌瘤8cm

好困擾

別墅

我都想問下有無醫生推介?謝謝

別墅

我都係啱啱上個月做完微創手術,我都想同大家講,手術真係無想像中咁痛。手術前,我都睇過好多網上朋友之前嘅分享,原來佢哋真係無呃人,大家加油呀!

我係喺舊年12月頭發現左右兩邊卵巢都有畸胎瘤(右11cm + 左3cm),子宮肌瘤(2粒 2.x cm),前後睇咗4 個醫生,最後1個醫生話可以做微創手術,佢建議反正都麻醉,1次過做哂佢,我都諗咁陣,最後決定做哂。

其實我之前同樓主差唔多,經期正常唔痛,雖然佢係11cm,但我連個肚漲咗都唔覺,我只係body check check 到出嚟,手術後,我亦唔覺個肚凹咗。

別墅

JJJJCCCC 發表於 22-2-12 22:51
我都係啱啱上個月做完微創手術,我都想同大家講,手術真係無想像中咁痛。手術前,我都睇過好多網上朋友之前 ...

續…

我想分享嘅係,我第一日下午做手術,果晚半夜姑娘已扶我落便椅去廁所,第二日,家人可以扶我慢慢行去廁所,第三日中午已可以出院啦。

唔舒服一定有,但果種痛係接受到嘅痛,除咗姑娘一定要我每日食嘅一粒止痛藥加胃藥,姑娘成日話你痛就問佢哋攞止痛藥食,但最後我一粒都無食過。

希望我同樓主嘅分享能夠為大家減輕疑慮,大家加油呀!

洋房

回覆 pat89 的帖子

唔使太擔心。睇醫生聽下醫生的意見再作決定吧。

洋房

回覆 JJJJCCCC 的帖子

多謝🙏🏻你的分享。多人分享可以幫到其他人。

複式洋房

回覆樓主:

我1月尾都做左,因為經期出血令到嚴重貧血,所以政府醫生要我微創。手術做左3個鐘。第一日落唔到床,因為插左尿喉,但食到野,不過只可以食粥。第二日拆左尿喉就要試落地,咁我就坐響床邊既椅,跟著就開始飲水要試去小便。第一次小便要用個盆量,我試左2次,排小便先合格,每次小便完姑娘會搵部機chevck膀胱有無排清。第三日晚就出院了

最終開左4個小傷口,要拆線。住院期間都唔洗食止痛藥,其實真係唔痛

大宅

ttaa 發表於 22-3-6 17:28
我1月尾都做左,因為經期出血令到嚴重貧血,所以政府醫生要我微創。手術做左3個鐘。第一日落唔到床,因為插 ...

你好,想問你係切肌瘤或是子宮,同埋排咗幾耐先做到手術?

子爵府

我想問吓出院之後係咪都係要瞓床,因為依家係在家工作其實使唔使請假呢

複式洋房

yu-yuwing 發表於 22-3-21 20:33
你好,想問你係切肌瘤或是子宮,同埋排咗幾耐先做到手術?

切肌瘤啊,我舊年10月見醫生,就幫我排左1月尾做手術

大宅

ttaa 發表於 22-3-23 23:33
切肌瘤啊,我舊年10月見醫生,就幫我排左1月尾做手術

謝謝回覆,排得都算快,我都有問醫生,佢提議我切子宮,唔會淨係切肌瘤,所以都有d猶豫

複式洋房

yu-yuwing 發表於 22-3-24 00:42
謝謝回覆,排得都算快,我都有問醫生,佢提議我切子宮,唔會淨係切肌瘤,所以都有d猶豫
...

係啊,都算快。因為我食左荷爾蒙藥都控制唔到。

你個瘤好大? 醫生話我仲後生,可以唔割子宮只係肌瘤都得

大宅

ttaa 發表於 22-3-24 18:03
係啊,都算快。因為我食左荷爾蒙藥都控制唔到。

你個瘤好大? 醫生話我仲後生,可以唔割子宮只係肌瘤都得

我44啦,加上年紀關係,所以提議切子宮,我都係食緊賀爾蒙藥,但好似控制得麻麻

複式洋房

yu-yuwing 發表於 22-3-24 18:28
我44啦,加上年紀關係,所以提議切子宮,我都係食緊賀爾蒙藥,但好似控制得麻麻
...

44都唔算老,不過睇下有無其他醫生比到意見,可以唔全切。

我都係,食左荷爾蒙藥都控制唔到,流得仲勁左

複式洋房

請問你搵邊個醫生?可介紹嗎?

複式洋房

Suzukiwan103 發表於 22-3-30 12:29
請問你搵邊個醫生?可介紹嗎?

我線肌瘤,終於都打算做切除,問過醫生要子宮成個切除。
已忍受多年!好辛苦!
中醫針灸燒艾打針食藥通通試過,血色素低到6
每個月都唔個邊日會突然唔方便失要消失最小3日才返到工作崗位!
個人成日仲要無理精神,好慘!
上網睇極都係講海扶刀或台灣網站,但見評論好多都翻發。
終於俾我見到BB kingdom, 好多年無入來,見到呢度有人分享,都想了解多少少!(emoji)(emoji)

別墅

JJJJCCCC 發表於 22-2-12 22:51
我都係啱啱上個月做完微創手術,我都想同大家講,手術真係無想像中咁痛。手術前,我都睇過好多網上朋友之前 ...

請問可以介紹做手術的醫生嗎?謝謝

複式洋房

回覆 JJJJCCCC 的帖子

我太太也有個6cm 肌瘤,請問可否pm我邊個醫生做,做左幾多錢?thanks

大宅

Hello, 你們是做微創定傳統手術?有無人要切子宮?切後生活如何?樣貌如何?

我睇了2個医生,都說要切子宫但本人很擔心切完之後心理和生理狀况,變化會很大嗎?

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊