自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

李豆豆 發表於 22-3-4 23:41
未必,可能會覺得有事自然會有人幫

冇錯,老公嘅親人,有老年有成年,屋企冇物資,唔好彩呢排中,周圍咩都冇,肯俾炒價都唔係樣樣買到,都唔緊要,大佬,你要咩人地先幫你買,仲要幫佢諗埋需要咩要幾多,老公成晚喺電話問「要唔要呢樣?」、「要唔要果樣?」或說服佢「都係買定啦」,我一路聽一路諗「佢地最需要一個正常運作嘅腦」

公爵府

牛年勳章

Anpanmama 發表於 22-3-5 00:33
係!
老實,屋企人我冇得揀一定要救,朋友唔會救!

認同, 認為值得, 甘心情願才可

大宅

anna59 發表於 22-3-4 23:43
新加坡D人儲定7日糧,準備如果中左要自我隔離7曰,期間可以出去睇e生,攞藥,7日後轉陰可以出街,因為 ...

因為新加坡指示清析, 市民知道感染後要點做, 但香港訊息混亂, 攪左甘耐, 唔知佢地想點...

象牙宮

回覆樓主:

我真係識人屋企無藥,因為平時咩都睇醫生,公司包晒喎 好彩唔係全屋中,無中果位照返工,買飯買物資返去囉!其實買定野正常,不過唔好一次買大量,咁人地買咩呢?每日或隔日買比正常多d既份量,好快儲好糧塞爆雪櫃

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 22-3-5 00:58
你要既話比2盒你
我奶奶見我地成家中哂,立即班左大量返黎
我食左2日又暈又嘔,唔想再食,食完個肚好唔舒服 ...
你可能系寒底

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ar_mak 發表於 22-3-4 23:45
正確。阿寶有一句名言:人類總是重複同樣的錯誤。

有圖

ar_mak    發表於 22-3-5 14:26

珍珠宮

aybaby 發表於 22-3-5 11:24
因為新加坡指示清析, 市民知道感染後要點做, 但香港訊息混亂, 攪左甘耐, 唔知佢地想點...
...
我覺得香港人系驚由陽轉陰之後,比衛生署拉你去隔離中心住吾知幾多日,新加坡系吾會拉你去隔離喎,同埋香港去新加坡都唔使隔離啦。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

anna59 發表於 22-3-4 23:43
新加坡D人儲定7日糧,準備如果中左要自我隔離7曰,期間可以出去睇e生,攞藥,7日後轉陰可以出街,因為 ...

平日都有7日糧。
食幾日雪藏嘢無問題嘅 !

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 22-3-5 11:32
我真係識人屋企無藥,因為平時咩都睇醫生,公司包晒喎 好彩唔係全屋中,無中果位照返工,買飯買 ...

睇公司醫生,更加攞一大堆藥。 我就是揸住果堆退燒止痛藥無須搶必理痛啫!

珍珠宮

evip 發表於 22-3-5 11:54
平日都有7日糧。
食幾日雪藏嘢無問題嘅 !
我朋友住新加坡,每日萬幾宗,爆到七彩,但佢地生活如常,我朋友,開教育中心,佢有學生陽性,就叫左學生走,但又無話好驚喎

男爵府

anna59 發表於 22-3-5 11:59
我朋友住新加坡,每日萬幾宗,爆到七彩,但佢地生活如常,我朋友,開教育中心,佢有學生陽性,就叫左學生走 ...

甘其實係咪無緊密接觸者尼樣野?

珍珠宮

catherine2011 發表於 22-3-5 12:08
甘其實係咪無緊密接觸者尼樣野?
我無聽我朋友提過

男爵府

autreycandy 發表於 22-3-4 23:30
呢排搶購潮朋友傳來搶購潮圖片,話人痴晒線。到自己一家三口中招,無藥無食物,睇在有小朋友份上,唯有送藥 ...

係 有啲人覺得好少事 感冒 無乜野,到時先睇醫生
而家乜都無。真係苦了小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

autreycandy 發表於 22-3-4 23:30
呢排搶購潮朋友傳來搶購潮圖片,話人痴晒線。到自己一家三口中招,無藥無食物,睇在有小朋友份上,唯有送藥 ...

如果系港島區,我可以pass兩盒蓮花比你,免費

珍珠宮

anna59 發表於 22-3-5 11:59
我朋友住新加坡,每日萬幾宗,爆到七彩,但佢地生活如常,我朋友,開教育中心,佢有學生陽性,就叫左學生走 ...

人地決定共存前已未雨謀籌
每家派定快測
中了去指定診所覆驗拎葯回家隔離
屋企無條件隔離就去方艙
朋友話之前買定連花近期市面已缺
我地政府要跟大陸清零
如果跟人地做定預防措施被插想共存
總之就麻鬼煩

子爵府

MKma 發表於 22-3-5 08:08
今波疫情同以往不同,今次好多食肆及商舖都可能突然拉閘停業,網購又可能俾人cut單,不可以大安旨意,諗住 ...

完全同意,唔係行多幾間,係行多兩條街,先買到外賣,仲要等到嘔,因為做唔切。
唔送上門突然改到順豐站攞,岩岩成箱嘢我好似烏龜咁拉返屋企

象牙宮

evip 發表於 22-3-5 11:57
睇公司醫生,更加攞一大堆藥。 我就是揸住果堆退燒止痛藥無須搶必理痛啫!
...

你平時習慣有留就好,唔少人睇完好返未食晒就掉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

所以有啲人口響響叻唔切,做鍵盤戰士話人搶又話人冇腦,嗰啲人中左扮可憐走去求人或者等政府救,真係唔知邊個冇腦唔用腦諗嘢,完全冇危機意識,自己乜都冇準備求親人朋友幫真係自己攞嚟賤。

男爵府

princesssarah 發表於 22-3-5 00:36
講話吾擔心無野食而吾作預備嘅人,我絕對相信佢中左後會外出買糧買葯,在這些人思想裡就只有自己….

如果 ...

係呀,經歷過就知儲糧的重要性。
我老公中左,一家三口要留家(起碼)七日。日日早,午,晚,水果。
現在還有三天已經開始擔心唔夠,又怕到期出唔到關,又要諗定一出關要補返消耗左D糧食,日用品等物資。
已經叫老公list定要買的必需品以備全民檢測!!!

公爵府

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-5 16:36
所以有啲人口響響叻唔切,做鍵盤戰士話人搶又話人冇腦,嗰啲人中左扮可憐走去求人或者等政府救,真係唔知邊 ...

做鍵盤戰士真係話咁易,講真有啲仲晒雪櫃相,其實人哋點知佢影相前後有冇搬走啲,我都唔知有乜好認叻,人人屋企需求有幾大又拎自己把食量尺去度,呢啲人真係唔知點思考

首頁

尾頁

跳至