自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我平時極度小心,附近有人講話我都離開,上地鐵兩個口罩,按電梯用紙巾,兩年來從無出錯。

但最終都中招,我犯了一個大錯誤,就是堂食。
幾個好友都同我講,堂食是超級危險。

最最最危險就是堂食,大家無保護下張口……
加上好多港人喜歡邊吃邊吹水、講電話、興起就大笑,風險好大。
而且好多餐廳喜歡將食客集中一起,真係好危險,以後打死不堂食,超後悔。

我打復必太。

喉痛到睡不着。

happylife28    發表於 22-3-13 03:36
msms0118    發表於 22-3-13 02:06

珍珠宮

2024年龍年勳章

就算外賣,最好選熱食,蒸飯,焗飯等,燒味,壽司屬於高危。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有無食連花清瘟膠囊?坦白講,堂食係最危險。

我都好小心,公司好多同事確診,我都好彩無野,最係係我家人確診,原因佢番工無著好保護裝備,唉!

PS: 一子錯滿盤皆落索

大宅

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

講起就心酸,我朋友笑我好誇張,“電話都要用膠袋包住?”坐車時,隔離有搭客講電話或高談闊論,我即離開,費時飛沫傳播;
行街前面個男人除罩吸烟,我掩鼻速離……

回憶陽性檢測前兩日,光顧某商場日本拉麵店,
雖然只得5個客,但都安排坐一張長凳,而且都是隔離位,
我已經感到呢個安排不妥,然後隔離那位小姐邊吃邊談笑,
我就快快吃完就走,結果都中了。

call 我老友,他説姐夫一家感染就是因爲去左一次吃牛雜面。
牛雜麵店裏面又細又窄,一檯兩人,但檯與檯之間相隔 10cm 那種。
話我平時甘緊張,竟然在疫情大爆發下去堂食,他説好多人中招就是堂食。

yeung_ma    發表於 22-3-12 09:23
ccysj01    發表於 22-3-12 08:24

大宅

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

有兩盒但未開始吃,有效嗎?剛剛見到新聞話有人吃了肝炎,不知道是真假

水晶宮

FeiLong 發表於 22-3-12 06:47
回覆 一隻鴨鴨 的帖子

有兩盒但未開始吃,有效嗎?剛剛見到新聞話有人吃了肝炎,不知道是真假 ...

肝炎是由病毒引起喎

珍珠宮

1 分先

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

閱!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2月尾才打防疫針?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

FeiLong 發表於 22-3-12 06:17
我平時極度小心,附近有人講話我都離開,上地鐵兩個口罩,按電梯用紙巾,兩年來從無出錯。

但最終都中招, ...

真係有可能以後都唔堂食
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

你可以成世唔堂食咩,接受現實啦
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FeiLong 發表於 22-3-12 06:47
回覆 一隻鴨鴨 的帖子

有兩盒但未開始吃,有效嗎?剛剛見到新聞話有人吃了肝炎,不知道是真假 ...

邊間傳媒報導食了會有肝炎?

男爵府

回覆樓主:

我老公寧願外賣上自己車食,中午帶飯叮完上自己車食。初初我都唔慣,後來接受了。

大宅

回覆 Horsebbj 的帖子

呢度:https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E7%94%B7%E5%AD%90%E6%80%A5%E6%80%A7%E8%82%9D%E8%A1%B0%E6%AD%87%E5%85%A5%E9%99%A2%E6%8F%9B%E8%82%9D-%E7%96%91%E6%9B%BE%E6%9C%8D%E7%94%A8%E9%80%A3%E8%8A%B1%E6%B8%85%E7%98%9F%E8%86%A0%E5%9B%8A

應該是黃絲媒體,所以我不能肯定

yeung_ma    發表於 22-3-12 09:23

子爵府

你屋企有冇開窗?有冇封哂全屋大大小小污水口?

大宅

戴兩個口罩前面難過濾左

空氣直接由上下左右空隙直入㗎

大宅

SIUBKT 發表於 22-3-12 07:27
你可以成世唔堂食咩,接受現實啦

疫情過後咪返去堂食儸?
現在真係最危險的途徑感染covid:

國泰空少酒樓大感染群組
高級餐舘,衛生做足,開餐一樣大家中招,連相隔幾張台都有人中。
當然中式餐館,口沫橫飛敬酒、大笑大叫一定有。

想返起,都覺得自己好大意好不值,點解無想到出外堂食超高危
未打齊針,感染後可能有永久後遺症,咩 “腦霧”。

男爵府

FeiLong 發表於 22-3-12 07:41
疫情過後咪返去堂食儸?
現在真係最危險的途徑感染covid:

點解咁遲先打針?

子爵府

2024年龍年勳章

FeiLong 發表於 22-3-12 06:46
回覆 一隻鴨鴨 的帖子

講起就心酸,我朋友笑我好誇張,“電話都要用膠袋包住?”坐車時,隔離有搭客講電話 ...

「行街前面個男人除罩吸烟,我掩鼻速離……」

你帶着口罩掩鼻,手部已經掂到口罩外面的細菌病毒。

真係可以一世都唔堂食?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

FeiLong 發表於 22-3-12 07:36
回覆 Horsebbj 的帖子

呢度:https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E4%B8%AD%E5%B9%B4%E7% ...

唔想click條link, 驚有毒,可以copy內容出來嗎?

首頁
12345...8

尾頁

跳至