時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

sochui 發表於 22-3-13 15:15
返了去都可翻牆助細力細力

因為細力話佢哋令自己唔可以在大陸承認自己係香港人嘛,反面

珍珠宮

somehow 發表於 22-3-13 15:23
因為細力話佢哋令自己唔可以在大陸承認自己係香港人嘛,反面

細力細力消失左,不回應

伯爵府

lindia 發表於 22-3-13 15:22
內地人一般唔野蠻,聽到新聞有人偷渡返去內地,香港人喎!係而家呢個時勢,唔想隨便招待香港人,隔離14天 ...

偷渡,講緊果兩位偷渡嚟香港做雞嘅廣州女士?

珍珠宮

somehow 發表於 22-3-13 15:27
偷渡,講緊果兩位偷渡嚟香港做雞嘅廣州女士?

職業無分貴賤,小心以人話岐視

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實大力哥又唔洗咁大反應嘅, 無論內地、澳門、香港、台灣、海外華人都係炎黃子孫, 我地嘅目標都係民族團結, 過得安穩啫.
咁我又覺得唔少內地人都好友善嘅, 19年我去北京上幾日堂, 當時未黑暴, 同我一齊上堂嘅同學都好好奇我地嘅生活, 連個導師都特別照顧我地, 根本佢地又唔係咁反感.

到黑暴開始, 我好多時走過澳門, 澳門嘅市民都對我地好好, 有一次我同父母過去坐巴士, 有個澳門人見到我老豆即刻讓座, 又有一次我食完飯要搭車返香港, 我喺葡京門口有位女士好友善主動咁教我行去邊個站有得搭咩路線, 完全無歧視過我地.

其實我諗無論內地澳門, 以致全世界, 只要自己有禮貌啲, 對人和善啲, 邊度人都唔會歧視你嘅. 正如我講之前我同有個住喺廣州嘅人傾咗兩句, 佢都同我講唔好理啲搞破壞嘅人, 佢地知道我地大部份人都唔係咁嘅, 仲祝我地繁榮安定. 又我媽住廣州嘅親戚, 呢兩個禮拜都打咗落嚟兩次, 問我地有無受影響, 好關心我地嘅情況.

個政府我都鬧咗N次, 我都唔想共存, 我不知幾想中央主導抗疫㖭, 但係現實已經無得改變, 咁可以點? 咪唯有自己小心啲囉. 我都知道中央好多嘢都有顧忌, 其實講白啲咪又係錫住香港, 因為知道香港會有人指指點點, 其實個心感恩中央幫忙, 感謝全國人民力撐就得啦.

無需被一班無謂人改變自己, 我為咩要為一班搞破壞無建設兼毫無道德嘅賤人話自己唔係香港人? 係佢地唔喜歡自己個國家先不斷抹黑自己嘅國家, 我會好平常心咁話自己來自香港, 因為大家都係中國人.

伯爵府

sochui 發表於 22-3-13 15:30
職業無分貴賤,小心以人話岐視

同胞唔會歧視佢哋做雞,但佢哋有意播毒,唔供出雞蟲名單,即同我哋十四億人民作對

男爵府

樓主本身是澳門人?如果不是,咁唔認自己是香港人,但話自己是澳門人,個邏輯在哪?

珍珠宮

somehow 發表於 22-3-13 15:40
同胞唔會歧視佢哋做雞,但佢哋有意播毒,唔供出雞蟲名單,即同我哋十四億人民作對
...

伯爵府

親子王國15週年勳章

橫掂都係吹 不如吹自己係外星人啦

首頁

尾頁

跳至