自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

newcomer550 發表於 22-3-18 09:10
我冇睇記者點樣問呢條問題, 有啲人話係語氣態度問題.
原來鄧飛都有呢個關注.

剛剛睇咗730鄧飛嗰篇,覺得佢所講都合情合理……咁其實同記者嘅發問都係同一樣野來㗎。我冇睇電視,有冇可能真係語氣,態度,以及記者身份問題?

公爵府

牛年勳章

newcomer550 發表於 22-3-18 09:10
我冇睇記者點樣問呢條問題, 有啲人話係語氣態度問題.
原來鄧飛都有呢個關注.

鄧飛講緊嘅係「責任問題」,但果個記者係問「醫死人可以點投訴」,完全係兩個問題,兩個層次!

公爵府

chriswongbaby 發表於 22-3-17 15:15
依家講緊可以死人, 唔係煮飯好唔好食問題

依家死左好多人啦喎 你有無去投訴過?

大宅

其實條問題係問政府! 唔係話大陸醫護喎! 香港政府搞個咁既爛攤子出嚟, 就係冇腦, 咩都唔諗, 而家記者提問下佢, 有咩問題? 幫左佢啦, 唔係佢第時出問題先諗, 又亂嚟, 又爆大鑊啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Carol999 發表於 22-3-18 09:38
鄧飛講緊嘅係「協調問題」,但果個記者係問「醫死人可以點投訴」,完全係兩個問題,兩個層次!
...

兩批內地援港醫療隊共約375名成員先後抵港,他們已獲《緊急法》豁免註冊在港執業。選委會界別立法會議員鄧飛昨日(15日)在「與預防及控制疾病相關的附屬法例小組委員會」上,關注如何處理涉及團隊的投訴,但政府當時只表示「相信到時一定有程序去處理」。他今日(16日)進一步解釋,若能讓內地醫護及早了解本港處理與病人之間投訴或矛盾的處理手法「都係好事」,「如果唔係,叫佢做嘢都係好唔安樂。」
衞生防護中心總監徐樂堅今日形容,內地醫護抵港是協助港人,「未必講緊有咩需要投訴。」醫管局總行政經理劉家獻則說,他們屬醫管局「名譽僱員」,所有投訴、讚揚或提供意見等可向病人聯絡部反映,機制與現行所有醫管局員工一模一樣。
"關注如何處理涉及團隊的投訴"

大宅

回覆樓主:

問得出有乜問題都睇得出個人冇乜同理心亦都唔識得感恩,唔係好適合喺社會上同其他群體一齊生活。

公爵府

2024年龍年勳章

chriswongbaby 發表於 22-3-17 15:10
首次有內地醫護黎香港做野, 問清楚好正常...
唔通隔離屋陳師奶好心幫你湊仔, 你個仔因為佢不當照顧而死左就 ...

政府派消費劵, 我買多咗嘢食, 攪到3脂高咗, 係咪又要去投訴???

我寫哩段字都想笑~

大宅

kpc2015 發表於 22-3-18 09:41
其實條問題係問政府! 唔係話大陸醫護喎! 香港政府搞個咁既爛攤子出嚟, 就係冇腦, 咩都唔諗, 而家記者提問下 ...

係佢語氣用字問題, d人覺得佢反中, 詆毀大陸醫護!

公爵府

牛年勳章

newcomer550 發表於 22-3-18 09:43
兩批內地援港醫療隊共約375名成員先後抵港,他們已獲《緊急法》豁免註冊在港執業。選委會界別立法會議員鄧 ...

即係鄧飛講緊要釐清責任問題,但記者係話「醫死人點樣投訴」,即係假設大陸醫護會出醫療事故?假設醫管局唔理死人?定係點?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Carol999 發表於 22-3-18 10:14
即係鄧飛講緊要釐清責任問題,但記者係話「醫死人點樣投訴」,即係假設大陸醫護會出醫療事故?假設醫管局 ...

我有聽過記者點問, 所以不能評論. 我回覆嘅意思係, 按照報道, 記者同鄧飛嘅問題核心基本相同, 但係問嘅角度, 語氣, 態度可能唔同.

好似特首昨天話對內地網上批評, 佢嘅回應係, "唔好睇、唔好聽、唔好信,所以我唔打算評論"。我唸所有人都覺得佢錯, 正確態度應該係聽完, 睇完, 再分析下, 有則改之, 無則加冕. 我地由細到大都係咁教.

男爵府

回覆樓主:

其實關心醫療處理機制唔係錯,但個表達就錯晒!
正正像阿 Bob 話那個公審順豐哥哥食飯一樣,做得好無同理心,好唔善良。

男爵府

chriswongbaby 發表於 22-3-17 15:10
首次有內地醫護黎香港做野, 問清楚好正常...
唔通隔離屋陳師奶好心幫你湊仔, 你個仔因為佢不當照顧而死左就 ...

個問題就係自己唔覺得有問題囉!無國界醫生出去救人前,有冇人問下如果佢哋救唔到D非洲國家的病人,使唔使負責任?難道非洲的病人條命冇咁貴?

大宅

Seilunica 發表於 22-3-17 15:13
你預備交個仔俾陳師奶幫你湊,交俾佢之前,你問佢如果我個仔有咩事唯你是問,我實報警拉你

咁係咪好乞人憎 ...

一個簡單嘅回答已可以睇到 有智慧嘅人 同 無智慧嘅人 嘅分別。

男爵府

Seilunica 發表於 22-3-17 15:13
你預備交個仔俾陳師奶幫你湊,交俾佢之前,你問佢如果我個仔有咩事唯你是問,我實報警拉你

咁係咪好乞人憎 ...

講得好

首頁

尾頁

跳至