自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

教育局早前公布全港學校最快本月19日逐步復課,教育局局長楊潤雄今日(7日)透露最新考慮的分階段復課安排,擬安排小學高年級率先恢復半日面授課堂,5月初再讓初小、高中及幼稚園一級學生復課,其後5月中其餘年級逐步復課;小學及幼稚園初期先全體上半日課,中學達9成接種率可上全日課;而局方仍尚待跟學校議會商討後再決定。

教育局早前曾公布小學、幼稚園及國際學校最快本月19日恢復半日面授,中學則待中學文憑試(DSE)核心科目後於本月底可恢復面授。

立法會教育事務委員會今日討論學校防疫抗疫措施,楊潤雄在會上透露,最新考慮由高小開始恢復半日面授,5月頭、大約5月3日其餘小學年級、高中,以及幼稚園先返一級;1周後、即大約5月10日,中小學已全體復課,以及幼稚園返多一級,直至5月16或17日,料全港學校已全面回復半日面授。

當局早前已公布9成學生及全體教職員打齊兩劑疫苗可申請全日面授課。楊潤雄提及,目前初步考慮小學及幼稚園待復課後、5月中再視乎學校有否爆發疫情,以及本港整體疫情變化,才容許學校上全日課;惟如果初期有小學、幼稚園生已打針,亦可以選擇在餘下半日參加課外活動等非學術活動;中學方面,局方考慮復課初期已達9成接種率的學校可返全日學。

https://topick.hket.com/article/3224258/%E3%80%90%E5%BE%A9%E8%AA%B2%E3%80%91%E6%A5%8A%E6%BD%A4%E9%9B%84%EF%BC%9A%E6%93%AC%E5%AE%89%E6%8E%92%E9%AB%98%E5%B0%8F%E5%B9%B4%E7%B4%9A%E7%8E%87%E5%85%88%E6%81%A2%E5%BE%A9%E9%9D%A2%E6%8E%88%E3%80%80%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E5%88%9D%E6%9C%9F%E5%8F%AA%E4%B8%8A%E5%8D%8A%E6%97%A5%E8%AA%B2

男爵府

回覆樓主:

仲玩逐級返。。等得黎都第六波

珍珠宮

唔復就拿拿林開返zoom啦好心,無啦啦停兩個月,好過乜都冇,根本唔應該停zoom,又唔係有咩計劃,好明顯乜plan都冇

公爵府

BK Milk勳章

daijuju 發表於 22-4-7 17:19
唔復就拿拿林開返zoom啦好心,無啦啦停兩個月,好過乜都冇,根本唔應該停zoom,又唔係有咩計劃,好明顯乜pl ...

停zoom係黃鄭玩野先停,復課始終要考慮安全問題,不過就算高小去返學都應該比埋初小zoom上。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

估到啦分批復
復復下又爆又停過
即係永世都唔洗返學

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

香蕉煎餅 發表於 22-4-7 17:17

哦, 但我小朋友學校出咗通告話全校覆課。。
人生就是要去面對各種遺憾

珍珠宮

auhiyo 發表於 22-4-7 17:22
停zoom係黃鄭玩野先停,復課始終要考慮安全問題,不過就算高小去返學都應該比埋初小zoom上。
...

一開始已經冇信過佢講嘢,所以不贊成停zoom

侯爵府

daijuju 發表於 22-4-7 17:01
教育局早前公布全港學校最快本月19日逐步復課,教育局局長楊潤雄今日(7日)透露最新考慮的分階段復課安排 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

復課就復課啦,仲玩一級級,全世界都無呢啲玩法,真希望比卡超上台快啲炒左呢啲廢局長!

goldpiglet    發表於 22-4-7 19:32

大宅

回覆樓主:

zoom 到天荒地老,到安排得實體課時又話有第六波,跟住又繼續 zoom...

男爵府

echoo 發表於 22-4-7 17:31
復課就復課啦,仲玩一級級,全世界都無呢啲玩法,真希望比卡超上台快啲炒左呢啲廢局長!
...

咪係,擠牙膏式復課。。。比佢玩死

珍珠宮

全年坐家,什麼也沒做

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

“羊焗腸”講到咁複雜, 不如整個表出來啦

大宅

小蘋果2號 發表於 22-4-7 17:33
zoom 到天荒地老,到安排得實體課時又話有第六波,跟住又繼續 zoom...

同意...

我一直都唔係好明, 點解回復面授課要比咁多時間學校準備?
返學校上面授課唔係正常不過既事嗎?點解好似搞到從來無做過面授課咁, 究竟要準備D乜野?
點解唔可以學校standby mode 隨時可復課?

水晶宮

香蕉煎餅 發表於 22-4-7 17:17

我都想咁講
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

我地一個學期都未上完就停課宜家已經hea到咩咁,帶小朋友出街又比人指指點點,不如政府建設一個地下世界比d小朋友住啦可能快過控制疫情

公爵府

月光夢魔兔 發表於 22-4-7 17:25
哦, 但我小朋友學校出咗通告話全校覆課。。

細仔間幼稚園都係出左通告話3號全校覆課

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

echoo 發表於 22-4-7 17:31
...

等7月1日啦

伯爵府

啲消息真係好亂。學校又話25/4全校復課,教育局又話分段⋯⋯⋯

男爵府

S_family 發表於 22-4-7 17:41
細仔間幼稚園都係出左通告話3號全校覆課

券校?

首頁
12345...10

尾頁

跳至