自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

樓主Take care

~仔仔媽咪~    發表於 22-4-30 09:42

水晶宮

jollyma 發表於 22-4-30 09:36
無指定就道教, 殯儀館出殯, 都係親友上香, 打齋(可唔要), 親友摺下金銀衣紙, 其實咁係最簡單
...
道教會唔會好嘈?見到人地果啲好似拎哂鈴鈴茶茶係咁敲,佛教係咪會靜態啲?

珍珠宮

睛靈勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:37
都係。今早凌晨至走咗,大家都仲未tune好台,等我哥開始籌備時再睇佢想點。依家我都呆呆滯滯,未識喊又瞓唔 ...

好多嘢搞, 迫切既係揀張相片, 搵啲生前物品陪葬, 識既用photoshop執靚佢, 仲有最緊要既骨灰放邊, 遲下仲要搞遺產, 如果複雜可搵律師搞

珍珠宮

睛靈勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:41
道教會唔會好嘈?見到人地果啲好似拎哂鈴鈴茶茶係咁敲,佛教係咪會靜態啲?
...

唔會,呢啲叫打齋,可以完全唔做, 你有權選擇, 簡單就可以, 當然sale 你時有百種原因, 自己想點係最重要

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:41
...

係專登敲醒先人遺體余下的意識 再引渡佢超渡去另外境界 咁先人可以放下對身體執念冇痛苦 始終都係要靠有緣的接引 唔駛滯留人間

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

水晶宮

jollyma 發表於 22-4-30 09:44
好多嘢搞, 迫切既係揀張相片, 搵啲生前物品陪葬, 識既用photoshop執靚佢, 仲有最緊要既骨灰放邊, 遲下仲要 ...
照咁睇,暫時我可以做就係幫阿爸揀相。遺產我爸之前立咗遺囑簽埋。暫時唔知我哥會揀土葬定火葬,呢樣又係要傾。骨灰位係咪難揾位啲?

水晶宮

jollyma 發表於 22-4-30 09:45

唔會,呢啲叫打齋,可以完全唔做, 你有權選擇, 簡單就可以, ...
明白。另外有冇話外孫或親孫太細唔出席得?因我見有親友喪禮,外孫冇出席,但啲外孫都讀大學已經成人喎,會唔會關傳統事?

水晶宮

volan 發表於 22-4-30 09:46
係專登敲醒先人遺體余下的意識 再引渡佢超渡去另外境界 咁先人可以放下對身體執念冇痛苦 始終都係要靠有緣 ...
撇除自己信仰,咁講我爸又似乎需要呢啲,佢生前真係好有生存意志,講出口話自己唔想死。

珍珠宮

睛靈勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:58
照咁睇,暫時我可以做就係幫阿爸揀相。遺產我爸之前立咗遺囑簽埋。暫時唔知我哥會揀土葬定火葬,呢樣又係要 ...

而家好少土葬, 灰位有私家同政府,純政府既係鑽石山,和合石,荃灣..., 另外華人永遠墳場核下有將軍澳,柴灣...你可以去搵下, 兩邊排/搵, 其他私人佛堂, 寶福山等,要比錢買

珍珠宮

睛靈勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 10:02
明白。另外有冇話外孫或親孫太細唔出席得?因我見有親友喪禮,外孫冇出席,但啲外孫都讀大學已經成人喎,會 ...

而家仲邊有呢啲顧忌, 以前連女都唔可以擔幡買水, 而家啲人生得少, 甚至冇子女, 已經越嚟越少跟傳統

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:39
我父母離咗婚好多年喇,所以阿爸啲野都係得我同阿哥搞。

保重

我見你寫家人都係教徒,但爸爸不是,咁可以放d香燭俾親友拜祭,簡簡單單冇打齋都唔係大問題,有d會搵姪、女婿嘅非教徒做儀式,師傳會俾建議。

有d教徒之後會收到死者報夢話冇錢使冇衫著,呢d隨自己心願吧!

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:16
一言難盡。其實呢個星期我爸日日都十二指腸出血,日日止血,噚晚一轉去律敦治,半夜又出血,果邊醫生幫佢插 ...

Take care

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 10:04
撇除自己信仰,咁講我爸又似乎需要呢啲,佢生前真係好有生存意志,講出口話自己唔想死。
...

精神係不滅的 做儀式只係淨化罪債同身體執念 祖先或有緣的神靈應該會引導他離開

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 10:02
明白。另外有冇話外孫或親孫太細唔出席得?因我見有親友喪禮,外孫冇出席,但啲外孫都讀大學已經成人喎,會 ...

小朋友要睇父母想點!我媽拜拜時,我妹個仔才剛識行,佢99不停講叫個孫唔好去,我妹即場拒絕,反觀有人就真係冇出現嘅!

大學生都唔出席⋯人地家事我唔評啦,過得人過得自己便可以啦!

珍珠宮

樓主保重

侯爵府

開心吸收勳章

首先節哀順變,先人吾係教徒吾知可唔可以行基督教儀式,如果你一家都係基督徒,又接吾接受行道教儀式。

琥珀宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 09:02
老人家冇信教,得後生信基督教,會照用基督教儀式,定跟中國傳統用佛教或道教送老人家最後一程? ...

冇儀式亦可,只跟中國人傳統上香, 亦可以唔燒金銀衣紙,靜靜地圍在一起送先人最後一程。

子爵府

2024年龍年勳章

我老爺早兩年過身, 男家都無用任何宗教儀式, 但是在殯儀館有燒衣紙和點香, 親友前來弔唁時, 有些人有點香, 有些人沒有, 其實無所謂, 隨心的, jm 節哀和保重呀. 我老媽都剛過身, 辦完事啦, 我們用天主教儀式的

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

回覆樓主:

去揾賓儀服務公司,一條龍式幫手辧。
你哋係基督徒,爸爸唔係,便做沒宗教儀式,鞠躬...穿黑色...
基督教有唱詩,有講生前史...要睇你哋返開個間幫唔幫...做返奉獻

首頁

尾頁

跳至