自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:26
阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

你仔仔好乖,咁樣而識喊係好事,或者你攬返佢,平心静氣聽佢講,要同佢分析講道理,相信佢這性格會受。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

個仔平時咁乖,就係冇温書,就用一句咁難聽既說話鬧佢。
依句說話好傷害性,仔一定好難受

大宅

回覆樓主:

阿仔好乖好錫你,係一個小暖男,多抱抱他,愛要說出口,不要吝嗇

侯爵府

你生活好大壓力?

你可以細數仔仔嘅貼心,即係佢嘅好一言一行你都放心上

媽媽角色應該都帶咗唔少壓力比你,放鬆一下自己,好好愛自己愛仔仔,唔好做啲將來後悔嘅事

翡翠宮

牛年勳章

樓主,你仔唔係讀龍校咩?你真係太過緊張啦,男仔遲開竅,你成日開口埋口鬧佢唔讀書,好難令人鍾意讀書。唔知考試範圍,你咪print出黎大大張貼書枱,好小事,讀書路漫長呀!

男爵府

sunnymama2 發表於 22-5-9 16:10
有say sorry la, 今抱住佢錫佢開心番哂

水晶宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:26
阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

讀唔成書,就唔係你個仔??

小心冇咗個仔!!

子爵府

咁啱嘅,我都係母親節鬧到個仔喊,又係唔溫書,不過我仔眼淺,我一惡D就喊
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

kingawa 發表於 22-5-9 09:45
真係唔鍾意讀書都無法,佢乖孝順比什麼都重要。唔讀書一樣揾到食,好多過來人比你睇。孝順才最難得。
...

我同佢講,真係孝順的,可唔可以唔好令我擔心?
我有問佢自己出左幾多力,係唔係阿媽冤枉你? 佢都話自己出左1成力呀!

都係嗰句,可唔可以比多少少力讀書呀

公爵府

薯圈 發表於 22-5-9 09:45
唔明點解咁多父母見子女成績唔好就一口 咬定佢係刻意唔努力,懶?作為父母,你有無認真去了解點解佢成績唔 ...

琴日我地心平氣和傾計,我問佢覺得自己出出左幾多力讀書,會唔會佢努力過但阿媽睇唔到?

佢自己都話只出左一成力!我有乜可能唔嬲唔失望?

知識可以慢慢建立,但佢的態度真係唔知可以點培養!

公爵府

mother904 發表於 22-5-9 09:53
唔好俾小朋友覺得媽媽的愛是有條件的,如果佢覺得只有名列剪前茅,出人頭地,你先會愛佢,有朝一日佢真係成 ...

我有同佢講你成績好唔好唔會影響我愛佢,我在乎的只係佢態度。

就算讀唔成書,將來出社會做野,踢一腳先行一步,都唔會有咩作為,只會被人嫌棄

伯爵府

sunnymama2 發表於 22-5-10 09:23
我有同佢講你成績好唔好唔會影響我愛佢,我在乎的只係佢態度。

就算讀唔成書,將來出社會做野,踢一腳先 ...

的確,我地也只是要求態度,我大仔已18歲,小學讀得很好,自己去學習。中學開始還是很不錯,之後開始唔想讀,話以前太聽話。送去英國兩年又唔讀,回港後一事無成,今年主動要去打工。前幾天和他出街,見有老人在推垃圾,上唔到梯級,他立即主動去幫忙,弄到雙手又黑又髒也不在乎。工作上是戶外勞動的,年紀最小的他居然被升為隊長。漫漫長路,個個人都有高低起宕,不用太著重眼前。我仔經常提起小學時爸爸為學業打他,我就會關起房門不理他。孩子們只會記這些受傷的回憶。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至