家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

爸爸2016年幫襯中國人壽買左份儲蓄保險,今年6月到期。原本可以拎返本金$515k + 回報,total大約有$640k.

可惜爸爸3月走左,保單被迫即時終。止,只可以拎返約$550k. 5年來既總回報只得$35k, 真係人壽+ 儲蓄 2面都做唔到!

點解仲有人要買保險?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

買之時條款已定,你情我願,白紙黑字,唔覺有問題。

男爵府

減齡達人勳章

makm 發表於 22-5-26 20:30
買之時條款已定,你情我願,白紙黑字,唔覺有問題。

無問題。

買保險就如同賭錢,賭自己會唔會生cancer , 賭自己長命定短命。

我爸爸唔好彩,賭輸左!

大宅

kekawai 發表於 22-5-26 17:55
爸爸2016年幫襯中國人壽買左份儲蓄保險,今年6月到期。原本可以拎返本金$515k + 回報,total大約有$640k.

...

有人壽成份嘅儲蓄保險唔係身故賠償應該比現金價值多d嘅咩?!

anyway, take care

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

類似嘅短期儲蓄保,我手頭仲有幾份(3/5年期),我祗係當定期嚟做,一開始已知如未到保單期限完結而身故,保單受益人祇可取已繳保費嘅101%,當然仲有其他條款,而我就唔覺買儲蓄保有賭錢,甚至賭緊自己命嘅感覺!我祇係講出自己嘅意見,但無可否認,每個人對每件事嘅睇法都會唔同。

琥珀宮

呢種保單,目標係有年期儲蓄,完全唔係為人壽保障,買既時好清楚寫明期間過世可取回既錢。
自己覺得唔值可以唔買,其他人有個人選擇

男爵府

...

不是保險公司錯
這種係定期有埋人壽
我老豆也是定期期限前過身,沒有辦法,這是事實!
不要太計較金額多少,其實回報也有1.x%pa
好過這幾年放活期無息
Take care

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

...

照計通常應該身故仲會賠得多過期滿退保少少㗎喎。會唔會係本身份保單利率係非保證?近呢幾年調低過利率,你無為意呀?因為我都有份中國人壽保單,我記得有一年佢寄來份周年報表有寫利率調低咗,有個list係重新計算預計期滿所得回報既,係少過開單嗰時既預計期滿回報。你搵返啲舊信睇吓啦。

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

呢份係固定年期儲蓄,但即使期間身故,都唔可以繼續滾存等到期攞期滿金,必需計死亡當日101% 現金價值。

所以要儲蓄,揾銀行; 要買保險;揾保險公司,避免買呢d "為保險公司而設"既保險,令到而家咁兩邊都不是!

侯爵府

kekawai 發表於 22-5-27 08:11
呢份係固定年期儲蓄,但即使期間身故,都唔可以繼續滾存等到期攞期滿金,必需計死亡當日101% 現金價值。

...

你有無計埋「可支取現金」?會唔會係之前已經拎過出來?我嗰份係十年期,都係期滿就要拎出來無得繼續滾存,身故賠償同期滿退保價值都係一樣。
我覺得最大可能性係佢非保證回報嗰部份、曾經調低咗利率而你又無為意啲信件,所以實收回報比開單嗰陣預計既為低,你都係搵返啲保單&最近既信件出來睇吓先啦。(我份儲蓄保係喺中銀買(佢都係中國人壽既agent)

男爵府

...

你爸爸買的是保險名義嘅儲蓄,與有儲蓄成份嘅人壽保險唔同性質,前者主要目的係儲蓄賺息,佢自己獲得收益,後者係人壽,受益者係遺產繼承人。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

洋房

kekawai 發表於 22-5-27 08:11
所以要儲蓄,揾銀行; 要買保險;揾保險公司,避免買呢d "為保險公司而設"既保險,令到而家咁兩邊都不是!

...

這類簡化版 101 plan 我覺得好正喎 ! 比定期利息高 d ..又唔駛花時間找高息定期。

如樓主無理解錯的話, 總供款 515K, 到期收 640K ..那就是124%,

我唔知這個是6年或5年 plan(未見過有6年的), 就當作是6年, 收24%去邊度揾 ?
不要說港元plan, 就算做人仔/美元也算極高收益率。

男爵府

減齡達人勳章

巴別二世 發表於 22-5-28 01:43
這類簡化版 101 plan 我覺得好正喎 ! 比定期利息高 d ..又唔駛花時間找高息定期。

如樓主無理解錯的話, ...

6年期。
保證回報605k, 其他係非保證紅利,唔知6年後真正攞到幾多,我攞唔到。

要儲錢可以去銀行,點解要買保險儲錢?

琥珀宮

kekawai 發表於 22-5-28 10:12
6年期。
保證回報605k, 其他係非保證紅利,唔知6年後真正攞到幾多,我攞唔到。

「要儲錢可以去銀行,點解要買保險儲錢?」

因為呢類單提供既保證回報,一向比做銀行定期高。我有份中銀港幣三年期剛完結,已取回,平均年回報率有3.7%,比做定期好得多。

呢種單,保費同年齡及身體狀況無關,人人買都一樣保費及回報,可想而知,真係完全唔關人壽保障事

大宅

...

應該吾會的,你打去客服問!

男爵府

木土土 發表於 22-5-28 12:32
「要儲錢可以去銀行,點解要買保險儲錢?」

因為呢類單提供既保證回報,一向比做銀行定期高。我有份中銀 ...

人哋老豆可能識嘢

子爵府

...

550K - 515K = 35K

你爸爸付出咗 515K,結果得到 0,但佢認為值得所以買。
受益人付出 0,結果得到 550K,但你認為你爸爸不值得買。

我則從來沒買過。

侯爵府

kekawai 發表於 22-5-28 10:12
6年期。

你話保證回報605k,但你#1又話只拎得返550k?無理由㗎喎,都保證咗既,你至少都拎得返550k啦(仲未計非保證回報嗰part),唔會話身故就賠少咗俾你㗎喎,都係嗰句,你拎返份保單&最近期既信件(周年報表)再睇清楚啦,佢應該都有寫保證身故賠償係幾多既

別墅

希望先人安息

但同樣情況, 如果o係銀行做1年定期存款而完成唔到個定期, 唔知銀行係咪1蚊利息都無既呢?

首頁

尾頁

跳至