婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

過時過節,專登上網爬文睇下邊間好味又抵食。搵到一間評價唔錯既,就叫c6買俾99。
同時,都有買番條俾自己。
我阿媽唔食粽我就唔洗佢買了。

條粽俾左99後,
我就介紹下,話d人話幾好味,所以買俾你試下。
諗住好來好去啦。

點知,人地收到之後食左其中一條,話「超級難食!」,仲影埋張相我哋睇。
點呀,人地俾野你,你唔好食咪唔好出聲啦。
一心買俾你,你話超級難食,好冇禮貌姐。

我哋自己都有食呀,
我平時唔鐘意食果款粽,
但我都覺得ok喎,我仲食晒。

咁口味既野,唔緊要,主要我都係覺得99好冇禮貌law.
同個c6講,佢仲話咁唔通佢唔鐘意食都要話好味咁假咩。
屋企人緊要照直講架啦。

我真係想反白眼。
講說話要諗下人感受架麻。
其實一番心意姐,
唔鐘意食可以建議我下次買邊間邊間law.
唔係「屋企人」就可以咁講野架麻。
隻粽我唔自己俾錢係正確的。

暫時我都唔想同呢兩位屋企人講野啦。

複式洋房

以後唔洗再買,唔好勞氣~仲好

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

joanne02 發表於 22-5-30 00:02
過時過節,專登上網爬文睇下邊間好味又抵食。搵到一間評價唔錯既,就叫c6買俾99。
同時,都有買番條俾自己 ...

我buy 佢實話實說喎。唔出聲你下年又買呢間咪晒錢。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

減齡達人勳章

heidys 發表於 22-5-30 01:51
我buy 佢實話實說喎。唔出聲你下年又買呢間咪晒錢。

我c6都係咁講。
不過我覺得講都可以換第二個角度講law.
同我講有邊間想食都得架。

感覺係我之前話有人話好食,
佢就要話超難食law.

就算要講唔好食,
都可以講麻麻地?
駛唔駛去到超難食呀?

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 joanne02 的帖子

下次求其買一間,唔使太上心,過時過節交咗功課就算;有時間上網都買自己心頭好啦!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

joanne02 發表於 22-5-30 06:57
我c6都係咁講。
不過我覺得講都可以換第二個角度講law.
同我講有邊間想食都得架。

咁又係,比我會講“唔係幾好食,下次唔駛買啦”
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

減齡達人勳章

heidys 發表於 22-5-30 08:16
咁又係,比我會講“唔係幾好食,下次唔駛買啦”

咁我都接受到喎。

子爵府

你同佢關係不嬲都麻麻地? 佢不嬲係咪都係咁o既態度對你? 如果係,咁你應該都知結果會係咁,下次應該叫你C6話係佢買,我肯定說話一定唔同

大宅

減齡達人勳章

回覆 HOPEFORBB 的帖子

咁係真係c6買既。我只係叫佢買姐。

我都冇得罪佢,
諗住過時過節,對佢出於禮貌姐。
唔得既,對佢好本身就係錯架。

子爵府

咁你C6會話係你叫佢買,相反如果話係佢個仔買俾佢,我相信會唔同

男爵府

joanne02 發表於 22-5-30 00:02
同時,都有買番條俾自己 ...

唔好勞氣,下年唔好買比佢

水晶宮

下年節省吧。

水晶宮

好無禮貌
比我我會話"ok la 麻麻地,下年可以試下其他牌子"
不過你老公係佢媽教出嚟,同一類人

大宅

減齡達人勳章

Nbs 發表於 22-5-30 13:34
好無禮貌
比我我會話"ok la 麻麻地,下年可以試下其他牌子"
不過你老公係佢媽教出嚟,同一類人

係呀。其實真係好唔gur 我老公完全冇知覺law.
咁樣都覺得ok.

好似我老公如果煮野食難食我都唔會出聲,
因為我覺得人地肯煮已經好好啦。
佢話,咁咪假law.

唉,冇野好講,
做唔到佢地咁真。黑人憎個真。

珍珠宮

咁我覺得可以直接講,唔好食,下次你醒水唔洗重蹈覆轍,問題係,佢可以有禮貌咁講聲,唔啱自己口味,下次唔洗預佢,咁大家會好啲,又表達到佢唔鐘意食

大宅

joanne02 發表於 22-5-30 10:10
回覆 HOPEFORBB 的帖子

咁係真係c6買既。我只係叫佢買姐。

任何節慶, 男家的禮一定等你C6買.
你不要比任何意見. 慳返啖氣.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

佢講到出口, 出年可以慳番。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

joanne02 發表於 22-5-30 14:07
係呀。其實真係好唔gur 我老公完全冇知覺law.
咁樣都覺得ok.

呢 d 唔係真
呢d 係唔識大體,無家教

大宅

只可以勸你把口係人哋度,明白你會唔開心,你又做咗你本分,咁以後有關奶奶嘅事咪交俾老公自己處理,無謂因咁濕碎嘅事影響同老公感情一啲都唔值得

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-30 16:51
佢講到出口, 出年可以慳番。

絕對是。

首頁

尾頁

跳至