婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

用戶要求終止服務

kwhkwh 發表於 22-5-31 10:01
豬隊友未必愚孝, 自問未有獨立能力,你想佢點撐你呢?你衰在婚前冇堅持出去住,被人老點左同住。
...

唉 可能我真係見識太少 但依家一齊左幾年又好吾捨得 我都吾知可以點(╥﹏╥)

大宅

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 11:31
禁你最終係買樓定租樓 依家樓價真係太高(╯﹏╰)

買定租唔係重點,我唔係為咗慳錢搬入去(間屋係我老公買,因為樓住我先知我同老公搬走,間屋繼續俾6299住係咁大愛),但我哋係可以搬出去,只係以前思想幼稚簡單,真心以為可以同99和平相處,我搬入去係做足所有本份,任何家務都主動做,會去關心照顧99, 但換來吃力不討好,受氣又委屈,我都忍住無同99嘈過半句,我老公係神隊友,清楚知道我難處及付出,好快就行動搬走。
我係過來人建議想清楚先好搬入去,唔係搬件行李走入去住咁簡單,好多姊妹都因為奶奶而影響了夫妻感情,你現在小小不如意便隨口說不結婚,難道婚後受99氣就任意叫離婚?

水晶宮

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 11:34
依家住緊3-4人單位 但係得3個名搬走吾怕會收番間屋?(●--●)

收咩屋呀,最多被調去細單位

用戶要求終止服務

mangofluffy 發表於 22-5-31 10:27
要搬入人地屋企一齊住
但又唔跟規矩
仲要大返人話唔嫁

我只係覺得我父母都會體諒佢家境 撇除晒所有規矩 吾通我地又要好似人地禁 禮金要十萬 過大禮要蔘茸海味 領男家十圍?其實為人父母吾係想自己仔女開心?我真係吾明白 我同我男朋友結婚係因為真係相愛 我並吾係想入咩門 一齊住亦到只係間公屋有我男朋友名 吾通要我大愛到個名留係到但係間屋比人住?我明要尊重長輩 但會吾會比個詞語勒索左?吾係順從曬人就叫尊重

用戶要求終止服務

Fion710 發表於 22-5-31 12:01
收咩屋呀,最多被調去細單位

佢父母覺得巿區樓好 吾想搬

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ZetaGundam 發表於 22-5-31 11:40
而家應該冇分戶喎!
你自己問吓房署
好明顯樓主乜都唔做功課,以為就「一切從簡」真係乜都唔想。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 12:07
我只係覺得我父母都會體諒佢家境 撇除晒所有規矩 吾通我地又要好似人地禁 禮金要十萬 過大禮要蔘茸海味 領 ...

唔係你想唔想拎10萬禮金,而係你有冇呢個命水去拎,老公拎唔拎得出。
依家係你入住男友屋企,佢父母真係冇義務要遷就你,未搬入去已經家嘈屋閉,不如有啲骨氣儲少啲錢就儲少啲,搬出去啦!

男爵府

2024年龍年勳章

公屋無分戶 ,你99咁傳統又要擇呢擇樣 ,姊妹 第時嫁入去要小心

侯爵府

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 12:07
我只係覺得我父母都會體諒佢家境 撇除晒所有規矩 吾通我地又要好似人地禁 禮金要十萬 過大禮要蔘茸海味 領 ...
咁既然你有concern, 咁你同6299講清楚,你今日冇收10禮金,其他方面你就要就我。這是交易,ok? 但就失左(體諒)意義。

人要站在道德高地,幾咁易姐,只要有錢有本事,聲就自然大一。

呢度JM 意見字字有血有淚,冇老點你。一要骨氣一係低聲下氣。

寶石宮

2023年兔年勳章

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 11:19
係阿 我只係覺得間公屋有我男朋友名 搬入去住之後先再分户 如果依家就租屋住我地會好難儲錢 我只係覺得明 ...

公屋要有名才可居住 搬入去要加名
加名要申報入息資產 小心超標加租
分戶當新申請 二人入息上限$19,550

https://hkph.org/main/information/policy-hkha/income-asset-limits-SRA/index.php

子爵府

回覆樓主:

我建議你唔好同99住。公屋果度你有冇做定資料收集?

用戶要求終止服務

jojocatjojo 發表於 22-5-31 12:01

買定租唔係重點,我唔係為咗慳錢搬入去(間屋係我老公 ...

真心覺得你地好叻 可以自己買樓 我只係覺得如果租樓就幫人供樓 去買樓又未有禁嘅能力 男朋友就黎30歲手邊用得嘅錢連10萬都無 所以吾好話買樓 租樓都有困難 我未嫁都有主動做家務 佢地生活環境係你吾會想像到 我已經好努力去適應 就算煮埋飯比佢地食 佢地都會口味吾岩一啖都吾食 當然生活上仲有好多小事會發生 不過算喇 主要係我諗吾明點解要禁傳統 依件事令到我好吾開心 想聽下其他會有啲咩諗法

用戶要求終止服務

coffeeyan 發表於 22-5-31 14:44
我建議你唔好同99住。公屋果度你有冇做定資料收集?

我係諗住結左婚生左小朋友同老公再排公屋 但我諗依家吾會生了 太多事情發生 我原本plan好曬嘅野一夜間推翻曬 計劃趕不上變化 唉 我只係想簡簡單單結個婚 我並吾係想上戰場

侯爵府

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 14:50
真心覺得你地好叻 可以自己買樓 我只係覺得如果租樓就幫人供樓 去買樓又未有禁嘅能力 男朋友就黎30歲手邊 ...
你煮飯?你沒有工作嗎?

用戶要求終止服務

kwhkwh 發表於 22-5-31 14:55
你煮飯?你沒有工作嗎?

只係收工比較早 或者有時放假係屋企 相比起佢父母嘅工作我係輕鬆得多

侯爵府

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 15:08
只係收工比較早 或者有時放假係屋企 相比起佢父母嘅工作我係輕鬆得多
未來6299有野做?
如是,某程度上你未來6299未要你老公供養, 即係未使睇你老公面色。
好明顯,99是家中渣fit人。
你真係考慮清楚嫁入去嗎?男家3人,你一口,冇人會站在你立場。投票表你輸硬

子爵府

回覆樓主:

未嫁已經咁,入左去住仲多問題,平平地住湯房啦。少d見和諧d

用戶要求終止服務

kwhkwh 發表於 22-5-31 15:17
未來6299有野做?
如是,某程度上你未來6299未要你老公供養, 即係未使睇你老公面色。
好明顯,99是家中渣fi ...

之前關係未係咁嘅時候62講過大家一家人有咩唔啱講出嚟拆掂佢 呢啲說話只係用黎呃細路女 禁我一日未結都仲有選擇嘅 但我男朋友除左依樣係對我幾好嘅

用戶要求終止服務

coffeeyan 發表於 22-5-31 15:19
未嫁已經咁,入左去住仲多問題,平平地住湯房啦。少d見和諧d

我男朋友落黎香港之後一直住劏房 係依幾年上公屋 佢話我會住吾慣劏房 我的確聽佢嘅遭遇我都驚(╥﹏╥)我真係無用

子爵府

Kayyyyyak 發表於 22-5-31 15:45
我男朋友落黎香港之後一直住劏房 係依幾年上公屋 佢話我會住吾慣劏房 我的確聽佢嘅遭遇我都驚(╥﹏╥)我真 ...

宜家湯房有平有貴,我同老公都住左幾年,你可以上網睇下先,有d一房一廳質素幾好。

首頁
12345...9

尾頁

跳至