自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果放榜成績有驚喜,夠分報科大的管理,還是簡自己心儀的航空工程(理工)?一直對航空感興趣,想揸飛機,或者做相關的工作,如地面控制塔。但科大的排名勁D,點簡好?

男爵府

JC蚊 發表於 22-6-3 00:08
如果放榜成績有驚喜,夠分報科大的管理,還是簡自己心儀的航空工程(理工)?一直對航空感興趣,想揸飛機, ...

科大乜野管理?冇記錯飛機好似得理大有得讀, 吾係睇大學名氣大, 應該睇邊科係邊間大學出名, 同埋應該揀有鍾意嗰科嚟讀會讀得開心d
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

成績有驚喜、夠分啫係有能力,我會選理工航天,讀自己有興趣嘅野,而且係一門專業,能力與興趣加埋就更相得益彰;到master先讀MBA,可提升能力至管理水平加油~

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

一定興趣行先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

興趣先決

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

科大BBA夠響
但科大一樣出名university of stress and tension, 我女d學霸同學讀都叫晒救命
如果唔係真心想讀,入到去會辛苦 (我係科大BBA畢業,我可以講整個過程一d都唔enjoy,我不是學霸係主要原因

不過亦要提醒你,讀飛機工程同揸飛機,係兩件事

公爵府

2023年兔年勳章

乜揸飛機要讀航空工程?

揸車咪要讀汽車工程,做車房妹

翡翠宮

畀面勳章

揸飛機同地面控制塔係咪都同航天工程冇關係?
日日是好日

公爵府

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 08:44
科大BBA夠響
但科大一樣出名university of stress and tension, 我女d學霸同學讀都叫晒救命
如果唔係真心想 ...

原來你咁勁,bk真係好多勁人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lilysun123 發表於 22-6-3 08:53
原來你咁勁,bk真係好多勁人

一生人最符碌果次,AL竟然考得好
我唔勁,所以讀得好慘!真係好慘唔係講笑,我只係中五普通數仲要得D,會考AL全文,bba 要讀嘅algebra calculus statistics economics finance電腦全部無讀過
但同學都係學霸,上述科目AL攞A果種,我就菜鳥級別。而且科大要求係癲嘅!考stat果日,每人可帶一張貓紙,雙面寫滿全是formula,你話幾多嘢記。學校係expect學生要備課、上課、唔識搵tutor 約lecturer。我都渡過不少讀到喊嘅日子,撈到畢業真係萬幸

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 09:05
我唔勁,所以讀得好慘!真係好慘唔係講笑,我只係中五普通數仲要 ...

公爵府

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 09:05
我唔勁,所以讀得好慘!真係好慘唔係講笑,我只係中五普通數仲要 ...

阿女今年都係網上考試,佢話好多做完吾比翻check上一題,考的題目順序大家都吾同,等大家都無得出貓。
佢話無得翻check好慘。

子爵府

回覆 JC蚊 的帖子

興趣主導一切,如果唔係好吃力還會後悔

王國長老

snoopyiu 發表於 22-6-3 09:09

你講緊 Math005?咁慘?我都係文科人唔洗讀你講緊既數,因 ...

睇返至知,原來我科stat 係自己core….我讀數讀到嘔飯

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

先讀工程, 將來報讀MBA不難。

讀BBA的話, 讀master報不到工程類別的programme.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

興趣行先... 讀完一個學位, 可以再讀另一個...

大宅

回覆樓主:

多謝大家的意見,都係應該興趣行先,只不過有一剎那覺得如果可以入三大唔入,會不會可惜

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

揸飛機或者地面控制塔唔太需要相關學科背景,除非志向已非常清楚
相反讀科大管理一般出路好似闊D

別墅

回覆樓主:

以我所知,科大係有飛機工程讀,不過場一年要讀機械工程,要尖子先可以喺 year 2開始讀飛機工程嘅!

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 08:44
科大BBA夠響
如果唔係真心想 ...

我都係科大bba畢業,但我覺得好輕鬆好開心..... 不過都好多年前 但嗰陣都已經有呢個名

可能我份人咩都唔緊張

建議樓主睇多啲資料先 飛機工程 真係好專業呀,真係睇咗自己有冇興趣 同埋了解實際 做嘢嘅環境, 讀書同工作係兩回事

如果都真係有興趣,一定係揀跟自己興趣

首頁

尾頁

跳至