自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

揸飛機同航空工程無直接關係吧!朋友做機師都係BBA 畢業,不過而家航空市道不景,要好好考慮清楚

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 08:44
科大BBA夠響
但科大一樣出名university of stress and tension, 我女d學霸同學讀都叫晒救命
如果唔係真心想 ...

飛機工程,香港係咪得HAECO做?

子爵府

回覆樓主:

原來依度咁多科大,我都係,啲acc 101,comp 102,好懷念,我讀math 100(無記錯嘅話),ust出名比其他u多考測係事實,記得個時個library 個境好靚都唔得閒欣賞

子爵府

回覆樓主:

樓主,讀書如果可以揀興趣科,會讀得輕鬆啲,認真的

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 09:53

睇返至知,原來我科stat 係自己core….我讀數讀到嘔飯 ...

MATH005 = M2
未俾返阿sir嘅話可以自修DSE考多次挑戰自己!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 22-6-3 15:44
係唔容易㗎,費用又勁貴

係㗎!絕對係燒銀紙

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

高達紅色 發表於 22-6-3 15:59
出名刻薄,每年幾多年青人就只因為發飛機夢入去比佢當兼價勞工

Airline無in house ? (我唔識㗎,好奇咋)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大把夠分讀醫都無揀,都係揀返自己想讀的。比佢自己揀!
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

王國長老

schricky 發表於 22-6-3 16:36
原來依度咁多科大,我都係,啲acc 101,comp 102,好懷念,我讀math 100(無記錯嘅話),ust出名比其他u多考 ...

星期六日望住出面d風帆至糾結,我忙到有家歸不得,佢哋就happy happy

王國長老

女管家三田 發表於 22-6-3 16:37
MATH005 = M2
未俾返阿sir嘅話可以自修DSE考多次挑戰自己!
...

BINF111=M1
竟然合格,真係為自己驕傲
唔記得晒囉,decades ago了

大宅

回覆樓主:

我都是科大BBA, 畢業超過20年, 會考AL成績都是一般, 勉強入到.
中學讀文科, 入到科大讀得辛苦, 尤其Finance, 但有d同學仔讀得幾輕鬆,
可能因為佢哋中學讀商科, 有部份是叻人.
科大叻人都幾多, 同學仔AL狀元, 但畢業都拿不到First Hon.
如果科大同理工, 我會揀科大, 始終科大BBA比較出名.

大宅

JC蚊 發表於 22-6-3 00:08
如果放榜成績有驚喜,夠分報科大的管理,還是簡自己心儀的航空工程(理工)?一直對航空感興趣,想揸飛機, ...

航空工程唔好做, 我親戚會計副學士畢業入咗Heaco 做學徒, 大部份同事都大學畢業, 做咗超過八年,佢都未考到飛機維修工程師牌, 都幾難考.
人工低,加埋 OT先二萬幾.
如果佢做會計, 考埋牌, 人工應該有4萬.
佢都有d後悔, 所以兼讀OU, 取得 Finance Degree, 準備轉行.

侯爵府

如果兩科都有能力讀, 兩科都唔係興趣差好遠, 我會揀科大囉.
名, 都重要的.
你話科大VS HKU, 咁就差不多.
但如果係科大VS理大, 咁我會揀科大.

水晶宮

我仔都係科大,讀engineering, Year 1考數,一半人100分

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 17:37
BINF111=M1
竟然合格,真係為自己驕傲
唔記得晒囉,decades ago了

我係有AS Level年代
當年AS 有maths & stat
有感CE maths得D唔敢揀
結果讀中國文學,一樣讀到 pat屎
根本唔係背書料子

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

興趣先

侯爵府

gretamama 發表於 22-6-3 06:08
成績有驚喜、夠分啫係有能力,我會選理工航天,讀自己有興趣嘅野,而且係一門專業,能力與興趣加埋就更相得 ...

完全講出我心中所想。 唔係邊間學校名氣大咁簡單,仲要睇埋佢喺邊一學系,以及學生興趣所在

侯爵府

開心吸收勳章

以興趣行先,商科幾時讀都冇問題,1街都係。可以讀完飛機工程再讀Master。

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你當年點解會揀BBA?

大宅

回覆 snoopy 的帖子

好得人驚, 想問邊科?

首頁

尾頁

跳至