自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無熟南區朋友可以幫幫手?
呢幾日放假想出去行吓,見珍寶海鮮舫就快bye bye, 想去南區行吓,請問想同佢打卡應該邊個位好+方便?會坐地鐵去...另外,上網search 過南區仲有其他景點例如風之塔公園、廟、鴨脷洲大街,請問點樣行先順路?同埋鴨脷洲大橋係咪可以俾行人行?如果想坐街渡過對岸再經大橋行返轉頭可行嗎?謝謝!

大宅

sms06104 發表於 22-6-3 11:30
請問有無熟南區朋友可以幫幫手?
呢幾日放假想出去行吓,見珍寶海鮮舫就快bye bye, 想去南區行吓,請問想同 ...

鴨脷洲渡輪好似只是兩個幾,香
港仔大街直上行山,行得可以行去灣仔,華富村打咭,海边瀑布看日落,或先去貝沙灣,再可以行去西環

伯爵府

鴨脷洲大橋可以行,搭完船仔可以行大橋

子爵府

安格 發表於 22-6-3 11:46
鴨脷洲渡輪好似只是兩個幾,香港仔大街直上行山,華富村打咭,海边瀑布看日落,還有貝沙灣,但後兩點要轉 ...
2.5
長者 2

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果想影珍寶,香港仔海旁或鴨利洲海旁都得,大橋上都得
唔清楚深灣果邊會唔會比較取景靚,但我覺得無謂特登兜過去
食嘢的話,會建議海怡、香港仔中心、鴨利洲大街,總有一間啱
你行唔行水塘?去香港仔水塘兜個圈都得,好易行

俾我會建議
搭地鐵到黃竹坑,坐小巴上香港仔水塘
香港仔水塘兜個圈落山
香港仔中心搵嘢食
行去海旁,睇吓船影珍寶
坐街渡去大街
https://roasterpig.blogspot.com/2017/03/apleichau-ship.html?m=1
行吓鴨利洲(大街/海怡)搭地鐵離開

la_source    發表於 22-6-6 11:35

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 11:53
如果想影珍寶,香港仔海旁或鴨利洲海旁都得,大橋上都得
唔清楚深灣果邊會唔會比較取景靚,但我覺得無謂特 ...

尼個行程唔錯,簡簡單單又輕鬆,星期日去
香港仔中心有咩好野食?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 22-6-3 12:09
尼個行程唔錯,簡簡單單又輕鬆,星期日去
香港仔中心有咩好野食?
...

呢間漢堡小店好食,不過唔知有無開堂食,前排只做外賣
Cafe Whale

網址: https://s.openrice.com/QrbS0jdW800~uStgKAA
地址: 香港仔香港仔大道223號利群商場地下28B號舖
電話: 97842062
=====================

否則大路嘅金記譚仔pizza hut KFC茶餐廳都有呀

米線/十二味新開,企理好坐
愛上米線 (香港仔中心)
網址: https://s.openrice.com/QrbS0y9O5W0~uStgKAA
地址: 香港仔南寧街14號香港仔中心五期地下4B號舖
電話: 31051052

十二味 (香港仔中心4期)
網址: https://s.openrice.com/QrbS0FtGB00~uStgKAA
地址: 香港仔南寧街11號香港仔中心4期地下7號舖
電話: 62760901

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 12:17
Cafe Whale

十二味lunch set好抵食 好食又大碟

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 12:17
Cafe Whale

謝謝推介,今次有口福

王國長老

C.Humphrey 發表於 22-6-3 12:37
謝謝推介,今次有口福

呢間cafe whale都係之前bk jm 介紹
唔平,不過值回票價

Cafe whale隔離有間賣零食嘅舖,間中會有名古屋蝦片賣,就算無,都常有呢隻泰國Lays $8/包,好食㗎!

大宅

而家假期郊外最多人

伯爵府

減齡達人勳章

Cafe Whale

前排行完水塘去,諗住食牛舌漢堡,但得外賣咋

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 12:48
唔平,不過值回票價

同一條街,有豆腐花,格子餅,雞蛋仔都唔錯,不過星期日好似唔開

複式洋房

Search完先知原來香港仔水塘唔難行喎,仲話可以行返去灣仔!不過平日無去開郊外,下次做足功課先去。如果只去黃竹坑/利東/香港仔附近,係咪沿海旁行吓都好多嘢睇?

複式洋房

chitchit0520 發表於 22-6-3 12:24
巴士逸港中心落車,向水行,就見到海鮮舫。
可以沿路行去鴨脷洲/香港仔,兩邊都有野食。
黃竹坑海洋公園有 ...

上google map search完,似係上街渡的碼頭附近?咁會否同上鴨脷洲大橋個view差不多?印象中坐地鐵有個露天位都望到珍寶海鮮舫。要睇正面是否只有深灣附近?

王國長老

sms06104 發表於 22-6-3 14:35
上google map search完,似係上街渡的碼頭附近?咁會否同上鴨脷洲大橋個view差不多?印象中坐地鐵有個露天 ...

應該係
圖中係珍寶閣(深灣)同珍寶位置,渡輪去珍寶係去正門。所以深灣係望正面,鴨利洲係望背面

王國長老

但深灣果邊四野無人,無嘢食無嘢行,你要諗諗

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-3 12:48
唔平,不過值回票價

尼隻Lays好食呀
希望唔好落雨可以去一日遊

首頁

尾頁

跳至