0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pky726 發表於 22-7-18 22:16
之前陪月成日話電泵好難清晒個胸d奶,泵完仲要人手擠出檢來,其實好有難度哦,因為泵完個乳頭都幾敏感,仲 ...

正確手勢係擠乳頭側邊擠啲奶出嚟嘅,但我係按中間多,一手包住個乳房摸下邊個位硬就按摩下同埋推嗰個位會再有奶出... 有時心急大力,嗰幾個月個胸瘀瘀黑黑咁... 但清咗會摸到個乳房係軟淋淋咁的 (後來唔用手 用medela 效果唔錯就無乜瘀黑)

餵咗一年,都試過幾次塞到痛,我是冷敷下,埋啜 (會痛,但忍痛再按下塞到一大舊嗰個位,BB是最強通乳師) 食止痛藥同卵磷脂,通常一日就無事 touch wood 無去到發燒睇醫生... 如用奶泵好難一路泵一路按,你可以試下hands free bra (咁就無咁易甩) 或者按摩一陣個胸先泵,泵一陣又按停摸下硬唔硬,按摩下再泵

一日四次太少了,我是總之每隔 3-4 小時 埋身或泵一次,如工作太忙拖到6小時才去爆會塞到痛,但泵完又舒服返哂

男爵府

pky726 發表於 22-7-19 03:30
Bb埋身未係好叻,時得時唔得,有時仲發脾氣,最多只埋到15mins, 有時啜幾下就鬆口,我已經係揀最舒服訓係床 ...

我仔初生時都唔叻,有時唔肯啜,有時啜兩分鐘就唔要,有時貌似食得幾好(15mins+)但埋完身又喊,都唔知係唔夠飽定喊其他嘢
但我都堅持埋身先... 有時食咗兩啖再去泵又泵唔出,但佢又喊個樣似未飽,就補奶粉,3-4 個月時開始上軌道

如不堅持全人奶,老公幫手時可俾一次半次奶粉
先解決一餐的壓力,下一轉未有奶但BB又喊就埋身(幫助上奶追奶量)有奶但埋身fail就試下泵,好谷但BB未食就先泵,之後樽餵人奶

我對手無乜力,抱得唔好,bb 又含得唔好
老公陪覆診睇咗片知道點樣推bb埋我個胸,含嗰個角度就好咗,要含得深少少的
善用屋企枕頭cushion左墊右墊,或者坐有扶手的椅借下力,都會好啲

子爵府

Feiangyen 發表於 22-7-19 11:41

我琴日又係硬左,痛架,痛到胳肋底都痛埋,揼左幾次都唔 ...
你有無試過用熱花灑淋個胸再按?我見好多人咁教。

我用優合the one絕對唔可以坐直身去泵,
D奶會好難流落個樽喥,要直身再向前傾先得,次次泵完奶都腰酸背痛

其實點樣測試泵得清唔清?摸落個胸鬆晒定用手試下仲擠唔擠到奶?

子爵府

uckukuku 發表於 22-7-19 12:39

我仔初生時都唔叻,有時唔肯啜,有時啜兩分鐘就唔要,有時 ...

要抱住阿b埋身對於我嚟講都唔易,因為我成日塞,d人建議我用欖球式最work,但要捉住阿b再塞個胸入佢口真係要試多幾次先掂(我都係放sofa扶手位)我仲未拿捏到。。。

我見你地個個都好有心機又按又泵等個胸通番真係好佩服,我次次都痛到按唔到,有次唔知係咪大力左,按完好似衰過未按,自始就怕怕

水晶宮

pky726 發表於 22-7-19 15:11

先唔講泵得清唔清
次次泵奶姿勢唔好腰酸背痛唔掂㗎,第日有排你痛呀。正常唔使傾前,可以坐直個身,甚至邊泵(handsfree)邊做其他嘢都得。

另我餵奶買咗呢個墊住。我又覺得幾好,而家bb 歲幾無餵奶喇,但抱佢瞓都仲用緊。你可以參考下。

attach1/tmp/php0zp93Y

子爵府

Nbs 發表於 22-7-19 20:10

先唔講泵得清唔清
每次泵奶我都覺得好累,因為優合個喇叭要用手拎住之外,仲好易移位,一貼唔實d奶就漏到周圍都係好煩,如果挨住sofa又流唔到落個樽喥。。。

請問你介紹依個餵奶墊個高度係咪剛剛好?因為我成日要就阿b個角度同托住佢頸塞入去佢個口嘅動作,次次都好怕整親佢,阿b又無耐性,可能我自己墊得佢唔夠高攪到自己都辛苦

水晶宮

pky726 發表於 22-7-19 20:50
每次泵奶我都覺得好累,因為優合個喇叭要用手拎住之外,仲好易移位,一貼唔實d奶就漏到周圍都係好煩,如果 ...

呢個墊for 我係啱呀
我坐喺普通凳,再整呢個,再bb 瞓喺我手臂就剛剛好

奶泵嗰到我諗我明,我第一胎時都係咁。我搵張凳仔比腳踩住,再放個cushion 係膝頭哥上,個奶樽就可以放喺個cushion 上就一就力。不過兩隻手拎住都累。
第二胎我就用咗handsfree, 淘寶買 d cheap cheap 地嘅bra, 咁對手就可以做其他嘢。

男爵府

pky726 發表於 22-7-19 17:59
要抱住阿b埋身對於我嚟講都唔易,因為我成日塞,d人建議我用欖球式最work,但要捉住阿b再塞個胸入佢口真係 ...

一手抱着BB,夾緊腋下隻手盡量貼近自己,就可以抱緊不會浪來浪去,另一手姆指和食指打開叉實BB後尾枕,將頭仔推埋自己胸,這樣比較易控制
雖然說趁佢未喊嘴擘擘好準備餵,但是趁喊個嘴擘到最大時塞入去都唔錯 目標大易對準丫嘛

男爵府

pky726 發表於 22-7-19 20:50
每次泵奶我都覺得好累,因為優合個喇叭要用手拎住之外,仲好易移位,一貼唔實d奶就漏到周圍都係好煩,如果 ...

泵奶姿勢唔應該係咁,應該舒服坐好咁泵的,烏前又要低頭望啱唔啱位泵成點 又要遞手托20分鐘周身痛!啱啱先滿月幾時湊到大…… 你買個hands free bra啦,我買咗個simple wishes俾錢嗰陣都肉痛,但泵奶時個身可以郁下都唔怕,坐好啲唔駛周身痛,又可free返對手出來打機飲水放鬆下,一日泵幾轉 每轉20-30分鐘,條數係值架… 此牌係一大幅魔術貼,肥瘦也可以貼到fit,你也可選其他牌 最緊要體驗下放返對手出來坐好啲泵

子爵府

Nbs 發表於 22-7-19 21:54
呢個墊for 我係啱呀
我坐喺普通凳,再整呢個,再bb 瞓喺我手臂就剛剛好
唔該你呀,我上淘寶再搵搵先,睇嚟cushion都好重要,雖然好阻位置又大大嚿,但如果keep住餵人奶嘅話無論泵定埋身,都需要有番個!

Handsfree 嗰d bra,朋友借左個俾我,唔知係咪自己痴得唔夠緊,個喇叭有時痴唔實個胸,攪到漏晒乾成個bra都係

子爵府

uckukuku 發表於 22-7-19 23:00

泵奶姿勢唔應該係咁,應該舒服坐好咁泵的,烏前又要低頭望 ...
泵奶已經成日頸累,慣性一邊泵一邊望有無奶出 ,隻手又要拎住個樽,所以我依家寧願單pump會兼顧得好d,無咁易漏奶,雖然時間用多左一倍,但好過漏到周圍都係

你教嘅欖球式餵奶,之前係醫院姑娘都係類似咁教,但可能屋企無個咁硬咁高嘅cushion又差d, 唉。。。我都想埋身多,唔駛洗咁多奶樽又可以泵少一轉。

其實一日泵咁多次,有時bb又埋身,成日咁樣扯個乳頭唔會好唔舒服嗎?

加上阿b依家用樽餵都食得好慢,花嘅時間又多左,之後自己又要泵奶,好累。。。

水晶宮

pky726 發表於 22-7-20 12:36
唔該你呀,我上淘寶再搵搵先,睇嚟cushion都好重要,雖然好阻位置又大大嚿,但如果keep住餵人奶嘅話無論泵 ...

你參考下
Handsfree 我用呢個優合,再駁tubing 落spectra 9+ 或S1
我用淘寶bra, 中間打開放個優合cup 落去,夠緊唔會甩,個bra wer 咗就算所以買平的
當時因為第二胎,已經好忙,又要睇住個大又要返工,所以我係邊泵邊食飯邊工作邊做其他嘢

泵奶餵奶首先要equipment 好,舒服先會lasting. 你自己湊好忙,更加要講求efficiency. 假設你餵/泵一年,所有嘢都抵返晒,如果生第二個就仲抵。

attach1_sign/tmp/php3mV0G8
attach2_sign/tmp/php8pyZs5

子爵府

Nbs 發表於 22-7-20 13:36

你參考下
請問你嗰set優合係有單邊定雙邊架?如果放落個bra喥,size係咪要大好多?咁你有無買the one部機架?

我暫時都未知餵人奶條路有幾長,順利嘅話會keep住,如果好似上次痛到爆,我可能會放棄。。。

水晶宮

pky726 發表於 22-7-20 20:15
請問你嗰set優合係有單邊定雙邊架?如果放落個bra喥,size係咪要大好多?咁你有無買the one部機架?

我暫時 ...

單邊,所以我買咗兩個,咁就兩邊一齊泵。
無可能泵完一邊先另一邊,無咁多時間,你自己湊更加之唔可以咁唔efficient!
我無買the one 部機。
hmmm bra 我買大少少,咁就箍得緊嘅。
你泵嘅方法做得好,咁其實已經成功咗一半,可能奶都塞少啲啦。

大宅

pky726 發表於 22-7-19 15:11

花酒對我都係無用。唯一無試過食通乳藥,不過啲人話對奶唔係咁好,所以無食。
可以坐直揼架,係頭果幾下啲奶落唔到去,滿左之後就落到架啦。係最後揼完果下,我先會屈向前,等余下嘅奶流番落去。
揼完我無特別再擠,夾硬擠,點都會有奶,但唔會係水柱咁噴出。用手揸個胸,完全係好軟熟,代表揼完。你得閒揸下自己個胸,就feel 到有奶同無奶的分別。

大宅

我暫時 ...

你可以係淘寶買個bra for 免提,6x人仔一件,我最近買左,可以釋放雙手一路揼一路用電腦工作。唔洗特登買The ONE部機。

大宅

我暫時 ...

好似咁樣
attach1/tmp/php8LFyJD

大宅

真心唔好俾咁大壓力自己,真係唔得既餵奶粉都冇問題,好似我家姐個B都係由出世就開始飲aptamil白金版,一樣食到肥肥白白好健康,我自己果個唔夠奶之後都係補奶粉,都食得好好

洋房

硬脹痛真係好難頂

子爵府

Feiangyen 發表於 22-7-20 23:27
花酒對我都係無用。唯一無試過食通乳藥,不過啲人話對奶唔係咁好,所以無食。
可以坐直揼架,係頭果幾下啲 ...
卵磷脂算唔算通乳藥?應該算係supplement
泵完再劑乳頭,我覺得幾唔舒服,而且學你話齋,劑到都只係幾滴,我試過2,3次就放棄了

我昨天懶左泵一次,左胸又痛梗,按完都痛,救命呀!!好驚明天又變石頭胸 ><

首頁

尾頁

跳至