自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 中央情報員 的帖子

平時在家玩波子棋 ,扭計骰 ,假日出去游水 ,打藍球 ,參觀科學館 .

複式洋房

中央情報員 發表於 22-7-18 16:00
各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

首先, 自己要先拎假
其次,陪小朋友做想做的活動,畫畫/唱歌/跳舞/整餅
最後,記得要有充分休息

別墅

各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

趁著暑假,天氣好時,最好帶小朋友到香港的博物館和不同地方參觀。我會盡量帶他參加導賞團,讓他可以在導賞員的介紹下吸收更多知識,例如O•Park1, 渠務署、漁護署等參觀活動。遇著天氣欠佳時,我就會計劃室內的活動,例如一起玩桌遊、煮食等,既有教育意義又好玩。

男爵府

同佢玩佢鍾意玩既運動,一齊去踢足球,打籃球,同佢去沙灘玩沙游水,同佢玩砌puzzle,大富翁Board Game,增加親子活動同思考能力

男爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

孩子最開心時刻就係有父母陪伴在側,「高質量」陪伴孩子,見證他們成長,是每位父母心中所願。當中的陪伴離不開一齊吃喝、玩樂!

吃喝

趁今個炎炎夏日暑假,我會帶孩子享受一頓豐富美食因飽腹讓人開心、滿足!

玩樂

到沙灘碧波暢泳一番,在海中游來游去,悠然自得!

到郊外放風箏,教孩子把自己樣子畫在風箏上,然後放上天,如同自己在天上翱翔天際!

去書展睇書,從閱讀中打開孩子的思維、擴闊視野!

亦可透過不同益智遊戲如PLAYMOBIL、工作坊等,多與人互動、交流,過程中留意孩子心理需求,不斷鼓勵,適當批評,令他快樂成長!

複式洋房

因應疫情,我與子女都要留家抗疫,困獸鬥了一輪,大家的關係亦難免變得緊張。

隨著暑假降臨,正是修補關係的良機,我正準備一家人參觀恐龍展,因為大家都熱愛探索恐龍的神秘,所以到時一定話題十足,可以聊過不停了。

另方面,由於疫情仍未受控,我們仍需謹慎,所以我會讓孩子自挑益智玩具,再加上大家一齊既手作玩意,大家融入其中,定必增加樂趣。

當然,與孩子一起運動,如踏單車、游泳、跳舞等等都是有益身心的,大家不亦樂乎。說到底,父母對年幼子女的陪伴,必是他們以後成長的快樂根源。大家請珍惜了。

大宅

今年暑假時間比較短暫
會安排一些參觀的活動
小朋友透過展品的觀察
而學習發問和面對問題
從而提升解決問題能力
又可以提升親子的溝通
暑假主導權還給小朋友
家長多些與小朋友聊天
建立更親密的親子關係
希望小朋友們迎接一個
愉快學習又充實的暑假

大宅

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

今年暑假只有3星期,但我和女兒已安排一起打乒乓球,砌puzzle,其餘的時間會多閱讀課外書,迎接新的學年。

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

在暑假我會陪仔女乒乓球,在家一起製作美味的甜品及食品共同分享、假日會到沙灘游泳,在家也會一起製作一些美味的甜品及蛋糕共同分享,享受考試後的親子時間。

子爵府

Poo得好勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

每晚睡前一小時都會和囡囡一起做她想做的事,然後擁抱一會才睡。

別墅

雖然疫情關係少左外岀,但留向屋企都可以建立良好嘅親子關係。
平時可以屋企製作一些少遊戲俾小朋友建立自信,而今次希望抽中Playmobil既玩具,除左有得玩仲可以訓練小朋友嘅小手肌。

大宅

盡量每日放工後抽一小時和他一齊玩,
同時可以問下佢今日發生咗乜嘢事, 盡量細心聆聽及適時作出反應,
可加入一些小遊戲小道具,
例如桌上遊戲和小朋友一齊參與, 可以 設定過關後換獎品, 我相信遊戲有助親子溝通

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

今個暑假雖然只有一個月, 但難得小朋友暫時可以放下書包, 會安排節目, 與他們一起從遊戲中學習樂趣。

我們會去參觀博物館, 從「尋龍記」及太空館去認識邪恐龍這寵大的史前生物。

炎熱天氣下, 我們一家人做手工, 希望從中少些接觸電子玩具。砌圖/模型是不二之選; 如TOY STORY的ANDY的, 天馬行空下, 創出的故事。

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

我會同仔仔去露營,讓他可學習多些生活技能,例如野外煮食,學扎營。也可大大增加親子關係。

大宅

陪小朋友玩益智遊戲,啟發思想,做運動。

男爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

平日返工返學,趁暑假咁多時間,梗係做多d親子活動啦,室內既,可以玩下捉棋,做下手工,訓練下腦筋;戶外既,可以去下沙灘游水,同陽光玩遊戲,打下羽毛球,增加親子關係

別墅

黎緊暑假會同佢同埋親人扶老攜幼咁一齊去政府渡假營宿營,享受食玩訓。至於平日,係屋企會同佢睇圖書,玩Lego,玩車,什至用真既電批去拆同裝車仔。假期會同佢游水,玩公園,踩單車,參觀唔同既博物館。

複式洋房

回覆 中央情報員 的帖子

陪小朋友砌puzzle,在家做小廚師整蛋糕,玩角色扮演遊戲。用小朋友角度同佢玩,佢就最開心。

複式洋房

暑假到了,小朋友難得可以放鬆下。我會選擇讓小朋友繼續在規律的生活下,更多時間去陪伴他們玩遊戲/做手工/做運動,讓他們學會分配時間,自主地學習與玩耍。

男爵府

KMALL特別版勳章 2016畫展勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同小朋友一齊行下山,親親大自然,游水同去主題樂園就更加唔少得!!!另外會安排親子傾心事,想聽多D仔女心聲~同佢地建立更多信心同關

首頁
34567...9

尾頁

跳至