少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

hohoho36 發表於 22-10-3 13:47
同我14歲仔一樣,唔同既係佢成績唔ok

我中三仔同你仔一樣,成績唔得,功課唔做,上星期還得知佢拍拖

複式洋房

我女F2,升中後就情緒變化莫測,明明開開心心食飯,話回家後即刻做功課温習,轉過頭回到家就發癫失控,又掛住睇ipad,乜都唔做。

男爵府

回覆 donut012 的帖子

我個獨生女12歲一樣,搞到我好頭痛生一個都咁難教,人地生兩個好似好乖。

sweetapplebb

男爵府

回覆 YUNAHEY 的帖子

我地中一肯做功課但就唔溫書唔補習。手機唔離手有時玩IPad,放假在家做事拖拉,講野無禮貌

sweetapplebb

複式洋房

sweetapplebb 發表於 22-10-8 14:05
回覆 YUNAHEY 的帖子

我地中一肯做功課但就唔溫書唔補習。手機唔離手有時玩IPad,放假在家做事拖拉,講野 ...
Same,全中,拖拖拖,拖到我崩潰😢

別墅

donut012 發表於 22-8-7 23:44
女女14歲,唔可以話曳,但生活上好多細節都唔聽話,夜瞓,中意同同學上網傾計,叫佢早D沖涼洗頭唔聽,係要 ...

13歲,完全一模一樣 啱啱先打咗距一獲,掉爆咗個ipad,心好累
幸福其實好簡單

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

成日搏咀, 耍你同hea你, 俾佢激到爆血管

複式洋房

媽媽們,大家忍耐一下,不能硬碰硬,我在女兒平静時講一兩句,她才會聽。當然,拖延是習慣...希望快些過渡完反叛期

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:52

大宅

SiuBBee 發表於 23-4-27 08:58
成日搏咀, 耍你同hea你, 俾佢激到爆血管

一模一樣,問題多多,不能盡錄,唔知几時先見到光

複式洋房

我女中二14歲, 讀傳統名校, 中二前讀書成績好好, 但一到中二開始成績下滑, 整天用discord同網上朋友傾計, 24小時機不離手, 唔肯做功課, 所有網上功課都唔理, 經常傾到零晨三,四點, 第日無精神唔肯返學, 對住屋企人黑面, 十問十唔答, 出街會自己行開, 發父母同細佬疲氣, 一放學回來就上網, 所有野都唔講你知, 每個月都有幾日唔返學, 五月上半個月已經無返7日學, 升唔升到中三都成問題, 傳統名校功課, 測考太多, 又話學校無朋友, 又話學校老師唔識教書, 無人明白佢, 同父母溝通唔到, 我已經低聲下氣對佢, 煮埋飯佢又唔食, 我真係唔知自己做錯乜, 攪到我都瞓唔到, 我都抑鬱, 經常以淚洗面, 有無前輩可以教下點做, 朋友叫我唔到理佢, 放低佢, 但見到佢日日都無精神唔開心又抑鬱, 我點放手得落, 有無人可以教下我點做

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:53

複式洋房

donut012 發表於 22-8-7 23:44
女女14歲,唔可以話曳,但生活上好多細節都唔聽話,夜瞓,中意同同學上網傾計,叫佢早D沖涼洗頭唔聽,係要 ...
唔係話唔理, 根本就理唔到, 青春期反叛, 開始有自己思想, 反而有好多野都唔可以好似以前咁, 最起碼佢而家都算正常

複式洋房

Lsfjoey 發表於 23-5-18 11:35
我女中二14歲, 讀傳統名校, 中二前讀書成績好好, 但一到中二開始成績下滑, 整天用discord同網上朋友傾計, 2 ...
我也是同樣經歷中,升中後反差極大,經歷過你說的情況,除了好彩還肯返學我也曾每天戰戰兢兢,後來嘗試由得佢,不煩佢,最近有些好轉。但也擔心之前太反叛唔做功課晤温習的後果,希望她不會留班。你也自己放鬆些吧。

男爵府

陪月勳章

同我家囡兒一模一樣。
仲在外識左同性拍拖。真係命都短幾年

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Tong^_^yan 發表於 23-4-27 00:12
13歲,完全一模一樣 啱啱先打咗距一獲,掉爆咗個ipad,心好累
...

唔好咁呀!大人一定要忍呀、忍呀、忍呀!你咁樣完全幫唔到件事!你要當小朋友佢哋而家病緊,做家長嘅,一定要再俾多啲耐性和愛給他們!佢越大聲,你就越溫柔,到最後佢一定會收斂,我就係咁樣走過來平時只要定個大框框俾佢哋,佢哋大概跟得到,你就要多多讚賞,跟住佢住就會越來越好㗎啦,加油!

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:54

男爵府

我女又係咁,有曬以上特徵,睇完你地留言唯有系呢度申下

洋房

Lsfjoey 發表於 23-5-18 11:35
我女中二14歲, 讀傳統名校, 中二前讀書成績好好, 但一到中二開始成績下滑, 整天用discord同網上朋友傾計, 2 ...

我女一樣,傳統名校!15歲
又係十問十一唔應,入屋出門口冇話叫人, 我爆佢!佢當然更加同我對著幹啦!
我好聲好氣都好似欠左佢咁!
而家冇兩句呀!
諗起都抑鬱!

洋房

lily233242 發表於 23-5-25 00:52
唔好咁呀!大人一定要忍呀、忍呀、忍呀!你咁樣完全幫唔到件事!你要當小朋友佢哋而家病緊,做家長嘅,一 ...

真係好難忍!心很累!

伯爵府

BK Milk勳章

我都一樣啊,如果公海裡,人的只會話阿媽不識教,我真是好想放棄,12多年前好想有個小朋友,現在12歲了,完全不想見到,有無的hotline比我的放鬆下

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:54

民房

回覆 appledai 的帖子

我13 女都99%一樣,中二前好自律,成績好,到中二突然爆煲,有焦慮症,現在唔想返學,又話老師教得慢、唔識教、返學浪費時間、唔鍾意同同學做project….,因為唔想佢再爆煲,所以現在都係唔迫佢、聽她的…. 唔返幾日,再返學校越難面對學校,見過心理師同社工,又有講有笑,就係唔返學。平時喜歡時笑,唔喜歡時黑面冇表情。由細到大都冇鬧,朋友話我哋太遷就佢,咁咪自我中心、受唔到壓力,習慣所有人圍住佢轉…. 我好迷惘,覺得自己做個開明、愛錫她的媽媽就好(因為我細個自己好想媽媽係咁對我),但現在覺得十幾年來都唔識做阿媽….. 現在我有啲抑鬱,喊咗好多日,但係阿女面前要正面、開心,因為❤️理師話我嘅情緒會影響阿女,我當然唔想,所以我每日都唔想係屋企,現在每日都要安慰自己,先可以控制好啲情緒冇咁抑鬱,過到日子…. 有冇過來人分享下怎樣、幾時可以出谷底🥺😭

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:55

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊