自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

兩媽 : 細路一定要坐!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1005_00822_001.html

應否讓座一事一直惹起不少爭執,人人皆有不同想法。網上流傳4段在港鐵列車上的短片,疑似出現港台讓座風雲,片中有人爭執為何需要讓座予小朋友,亦有不少在場人士和議,身穿淺紫色上衣的當事人反駁稱,小朋友容易跌倒,加上關愛座是小朋友和老人優先。後來因當事人不滿短片中拍攝到小朋友的樣貌,當事人及其同行朋友發惱,以普通話質問拍片人,為何拍攝她的子女。事件需由港鐵職員上車調停,火車一度於大學站停駛。

有網民於Facebook上貼文並附上4段短片,指不解為小孩乘坐火車需要有人讓座,反問為何不選擇乘坐的士,直言「傻的嗎?」有疑似當事人在網上回應指,當時先是詢問了關愛座的人是否願意讓座,對方也同意了。後來向小孩解釋關愛座一事時,被旁人聽到以普通話教讓座予老弱婦孺,便發生雙方爭執,亦表示已報警處理。

貼文一出隨即引起一眾網民熱議,留言逾1,500則,其中人有稱「我教對仔女係讓位畀有需要嘅人,小朋友本身係唔屬於有需要嘅(人士),地鐵內啲讓座圖都冇細路仔啦」,亦有人指「個大人自己坐緊個位都唔畀自己個小朋友坐,仲要人讓座咁好笑?」但亦有網民認為「沒有媽媽可以忍受小朋友被拍片還不抓狂」。

另外,有自稱為台灣人的網民表示,片中媽媽同為台灣人,因遭到大聲惡意說話,故護犢心切而大聲反駁,更批評片段斷章取義,因屬爭執後期片段,反問如自身子女面前同樣有人事處惡意,「你不會反擊嗎?」不過,留言下方有人反駁「拿小朋友做擋箭牌,很開心?」並直言「請弄清楚港的關愛坐並不是小孩優先的」,該網民則回覆「完全理解」,但指出涉事片段是事件告一段落後,另一在場男子再度出聲而引發的爭執。

20150618bb    發表於 22-10-6 13:11

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

呆灣婆

茶類愛好者    發表於 22-10-6 15:06

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

講起又係
以前台灣朋友黎香港玩
同我呻,點解香港人唔讓坐比小朋友
佢話小朋友玩到好攰
地鐵竟然冇人讓比佢仔坐
佢仔當時10-11歲
佢地果邊諗法可能唔同我地

男爵府

D..D 發表於 22-10-6 13:30
講起又係
以前台灣朋友黎香港玩

返左一日工都攰,咁又要唔要讓座比佢地呢!

茶類愛好者    發表於 22-10-6 15:06

子爵府

最得意係台灣媽媽自己坐係度叫其他人讓座俾佢小朋友
不過拍攝者隊部機去影小朋友又真係過左火

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

D..D 發表於 22-10-6 13:30
講起又係
以前台灣朋友黎香港玩

怪不得我台灣朋友出入都係坐的士,我成日以為佢因2個仔細,現在都12歲,完全未聽過佢坐其他公共交通工具

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

讓坐乜嘢叫做讓呀,人哋自願㗎嘛,點解會爭執呀,邊個逼人哋先啦佢又唔講
總有離別的時候

男爵府

mickeyeva 發表於 22-10-6 11:12
兩媽 : 細路一定要坐!

讓座唔係老鳳,但拍人子女者又過分左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

傻太 發表於 22-10-6 13:38
最得意係台灣媽媽自己坐係度叫其他人讓座俾佢小朋友
不過拍攝者隊部機去影小朋友又真係過左火
...

佢自己應該企,咁會有說服力啲,始終係開聲叫人讓

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

呢d讓坐問題好煩

yeung_ma    發表於 22-10-6 20:41

大宅

香港大人日日返工攰過小朋友,你估台灣人咁悠閒

CHUIPING    發表於 22-10-6 18:37
茶類愛好者    發表於 22-10-6 15:07

子爵府

各處鄉村各處例, 香港唔係呆灣, 唔識入鄉隨俗就請回.

hungng    發表於 22-10-6 18:39

公爵府

牛年勳章

讓吾讓梗係自己話事, 大哂咩妳問我就要讓, 老奉呀! 現代真誇張, 你的囝囡妳可以捧到點係妳教的, 妳認為對咪做, 吾好要人幫妳跟妳個套

公爵府

好媽媽勳章

怕小朋友攰家長可以call 車囉,唔係大安旨意有人會讓,我女都好懶我出入都係的士/call 車,人人都有比錢每個人都會攰點好意思叫人讓位呀

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇咗條片
分明係台灣省口音
啲YC仲死撐係大陸人喎
不過我都唔排除大陸人有台灣省口音嘅…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

牛年勳章

cpycpyhelen 發表於 22-10-6 13:45
讓座唔係老鳳,但拍人子女者又過分左

這世界,吾拍出來, d 人好難定義個孩子, 5, 7 , 10, 12歲, 有幾高大的

如果我媽同人爭位俾我坐, 我真是瘀

茶類愛好者    發表於 22-10-6 15:07

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

尋日係fb 睇完片,一聽佢d國語口音就知係呆灣人
有人一聽到國語就一口咬定係大陸人

水晶宮

亞媽自己坐,叫人讓座比11、2歲的仔女。香港真係唔興咁樣,多數大人自己唔坐,比細路坐。

做到咁核突,為坐個一陣,個少年人都覺得瘀啦。玩就有精神,搭車企一陣都唔得,荒謬。

茶類愛好者    發表於 22-10-6 15:08

侯爵府

回覆樓主:

地鐵有人讓座俾我小朋友我多數笑笑口婉拒,話下個站到就算,香港大人累過細路

話時話我好怕有啲父母照顧啲細路太過周到,前日去公園玩係好太陽,有個阿爸全程不同角度企喺佢個女(4-5y)側邊擔住把遮幫個小朋友遮太陽,好有太后出巡feel,阿媽就企係側邊拎住毛巾一把電風扇吹住佢

首頁
12345...11

尾頁

跳至