自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 12:24
不是,剛查一下,見19樓,話未滿5個月仍然合要求

見圖

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf
attach1/tmp/phpDnJefK

水晶宮

畀面勳章

1314625 發表於 22-12-12 12:54
見圖

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf

十二歲或以上人士須滿足以下條件,方會獲視為符合接種要求:
(一)接種第二劑疫苗後未滿五個月(須於接種第二劑疫苗五個月內接種第三劑疫苗);或
(二)已接種三劑疫苗。

政府特別提醒,市民應留意接種第二劑和第三劑疫苗的建議間距,特別是十二至十七歲人士接種第二劑和第三劑復必泰疫苗應相隔150日。

「應相隔150日」,未夠不可打,樓主也說book唔到

attach1_sign/tmp/phpzsmNjl

男爵府

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 13:04
十二歲或以上人士須滿足以下條件,方會獲視為符合接種要求:
(一)接種第二劑疫苗後未滿五 ...

呢個係9月30日-11月29日疫苗通行證嘅條件,由11月30日開始,12歲以上必須要打夠3針,唔再有寬限,疫苗通行證先繼續有效,詳細睇返第(二)項。

男爵府

睇圖會比較清楚啲
attach1/tmp/phpfVg84l

珍珠宮

去呢度再下載一次電子針卡?

https://www.evt.gov.hk/portal/zh-HK/workflow2/

我女之前都係咁.. 從來下載針卡就 ok..

水晶宮

畀面勳章

肥皮晞晞 發表於 22-12-12 13:15
呢個係9月30日-11月29日疫苗通行證嘅條件,由11月30日開始,12歲以上必須要打夠3針,唔再有寬限,疫苗通行 ...

我上面段字係from政府最新公告

另外我又見:

政府特別提醒,市民應留意接種第二劑和第三劑疫苗的建議間距,特別是十二至十七歲人士接種第二劑和第三劑復必泰疫苗應相隔150日。

「應相隔150日」,未夠不可打,樓主也說book唔到

男爵府

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 13:39
我上面段字係from政府最新公告

另外我又見:

呢個係接種疫苗嘅指引,同疫苗通行證嘅指引又唔同,如果你要去表列處所,而家係跟返疫苗通行證要求,而唔係睇你幾時先打得第三針…

水晶宮

畀面勳章

肥皮晞晞 發表於 22-12-12 13:41
呢個係接種疫苗嘅指引,同疫苗通行證嘅指引又唔同,如果你要去表列處所,而家係跟返疫苗通行證要求,而唔 ...

如果真係咁,咁政府都幾得意,俾5個月人,但原來通行證又唔work

咁如果我11月29号先打第二針,其實咪應該29号打埋第三針囉

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 13:46
如果真係咁,咁政府都幾得意,俾5個月人,但原來通行證又唔work

咁如果我11月29号先打第二針,其實咪應該 ...

呢個係超麻煩問題
要去拎過渡期QR code
呢個要本身有免針紙,宜家醫生吾肯再簽
你又打咗一、兩先可以申請

成件事超複雜

男爵府

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 13:46

咁如果我11月29号先打第二針,其實咪應該 ...

佢哋就係想我哋盡快打針,所以暑假嘅時候已經預告11月30日之後會一刀切,呢個係政府之後改嘅政策,亦係疫苗通行證嘅新階段,真係冇計…

水晶宮

畀面勳章

鴨鴨比 發表於 22-12-12 13:49
呢個係超麻煩問題
要去拎過渡期QR code
呢個要本身有免針紙,宜家醫生吾肯再簽

唔知邊個咁官員咁醒將件事搞到咁複雜

水晶宮

畀面勳章

肥皮晞晞 發表於 22-12-12 13:51
佢哋就係想我哋盡快打針,所以暑假嘅時候已經預告11月30日之後會一刀切,呢個係政府之後改嘅政策,亦係疫 ...

有啲人特別小朋友真係未夠期打,真係唔會為咗要符合個通行證,而冒險為個小朋友未夠期就打第三針
我仔本來都有呢個問題,都唔知好彩定唔好彩早排確診,而家先可以慳返唔駛打第三針

男爵府

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 13:55
有啲人特別小朋友真係未夠期打,真係唔會為咗要符合個通行證,而冒險為個小朋友未夠期就打第三針:thinking ...

其實就算你想冒險,政府都唔會俾你打,好似我個女都係,剛夠12歲,冇確診過,佢就好彩,3月剛夠12歲已經即打左第一針復必泰,5月打第二針,跟住冇耐就話改疫苗通行證要求,一夠150日嗰日即變紅框藍碼,搞到佢一夠期要即打第三針,佢好彩係喺9月30日至11月29日之間趕得切打第三針,如果唔係都係入唔到表列處所

水晶宮

畀面勳章

肥皮晞晞 發表於 22-12-12 14:00
其實就算你想冒險,政府都唔會俾你打,好似我個女都係,剛夠12歲,冇確診過,佢就好彩,3月剛夠12歲已經即 ...

係,上面個jm就係話未夠期book唔到

應該walk in都唔會俾你打

男爵府

lovelybaby2015 發表於 22-12-12 14:02
係,上面個jm就係話未夠期book唔到

應該walk in都唔會俾你打

冇錯,因為就算俾你book到,入到去佢都會再三確認你幾時打左第二針,確定你夠期先俾你打,因為之前我女打第二針嘅時候都試過,個職員仲以為係要隔十二個星期先打得第二針,其實政府嗰時已經改左隔八個星期就打得,幾乎唔俾我女打,好彩隔離個職員提返佢,俾返新指引佢睇,先肯放行…其實講到尾,都係因為政府改上改落,又冇好明確咁解釋清楚,所以好多人都跟唔到囉…

伯爵府

purpletwinstar 發表於 22-10-8 11:09
但係七月尾先至第二針,都未夠期打第三針點解會出紅框?

足三個月就可打第三針

首頁

尾頁

跳至