嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

政府做左評估,現轉介兒童精神科
但要等2年先有期見醫生
想試下睇私家,請問有冇邊個醫生可推介?
或者下面4個有冇睇過?
attach1/tmp/phpVLTjlf

侯爵府

你小朋友幾大? 如果有需要可能要食藥, 除外就要靠學校提供既輔助如上小組幫助專注力不足既訓練.

禁止訪問

大宅

小朋友幾大?

大宅

ada0708 發表於 22-11-7 17:21
你小朋友幾大? 如果有需要可能要食藥, 除外就要靠學校提供既輔助如上小組幫助專注力不足既訓練. ...

想請教,中一仔剛剛見完班主任,話阿仔專注力不足會寫信比我哋政府排期,但老師建議自費去私家做評估,我想問邊度做評估平啲?同埋之後應該點跟進?佢應該要食藥,我都唔知點做好。

別墅

anchi 發表於 22-12-14 13:22
想請教,中一仔剛剛見完班主任,話阿仔專注力不足會寫信比我哋政府排期,但老師建議自費去私家做評估,我 ...

聽過朋友講出面評估好似要7-8千蚊, 不過中一已經咁大個, 唔知需唔需要食藥,

因為我身邊都有朋友既小朋友都有食藥, 不過佢地都係小一小二時開始食藥.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

想請教,中一仔剛剛見完班主任,話阿仔專注力不足會寫信比我哋政府排期,但老師建議自費去私家做評估,我 ...

好少聽到中學先發現專注力不足, 小學個陣時學校並沒有發現問題?

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好多都係幼稚園或者小學時老師都會發現小朋友有呢方面問題.
真係好少聽到小朋友升上中學後先懷疑有ADHD.

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好多有呢方面問題既小朋友都係排政府睇同評估, 之後安排上堂做訓練等.

不過好似都係針對升小之前既小朋友, 已經係中學生相信見完醫生確診都係比藥.

珍珠宮

紫淇 發表於 23-1-3 11:32
聽過朋友講出面評估好似要7-8千蚊, 不過中一已經咁大個, 唔知需唔需要食藥,

我小朋友K2就係政府評估ADHD,到小二都只話係踩界,於是CP話唔需要覆診,但會keep住個file, 之後再約期都得。
過了幾年,我仔小六嗰年爆疫情,中一開學只能zoom, 我仔完全唔知zoom老師講乜,好搞唔掂之下返政府再約期,一排就兩年,到見到CP同精神科醫生,立即就確診開藥,仔14歲先開始食藥,其實有成年人都仍有食藥,有需要就可以食,無話幾多歲嘅。

侯爵府

中一咁大個先懷疑ADHD, 我都唔知咁大個可以去邊到做評估, 或者先去睇私家精神科醫生,
如果真係有需要, 醫生都會開藥比佢食, 等佢可以專注些, 其實佢大個D應該可以自己控制到.
好多由小學開始食藥個D, 去到中學可以自己控制到專注力就無須再食藥.

侯爵府

wan_sosin 發表於 23-3-20 14:29
我小朋友K2就係政府評估ADHD,到小二都只話係踩界,於是CP話唔需要覆診,但會keep住個file, 之後再約期都得 ...

可能比較少聽人講成年人都仍有食藥, 我仲以為都係小朋友未能集中先需要.

珍珠宮

ada0708 發表於 23-3-22 12:26
可能比較少聽人講成年人都仍有食藥, 我仲以為都係小朋友未能集中先需要.
...

都成年人了,要食藥都唔會講比人知。
成年人主要是注專力不足,唔會再係小朋友咁樣跳嚟跳去,我仔就咁睇都睇唔出有事,班主任話佢乖添,但就集中唔到精神,就算記低咗重要事項都會忘記去睇,去玩都會搞錯時間,想去買嘅野唔記得買等等,唔會只係學業上出問題,好明顯整體都有困難。

侯爵府

wan_sosin 發表於 23-3-22 14:13
都成年人了,要食藥都唔會講比人知。
成年人主要是注專力不足,唔會再係小朋友咁樣跳嚟跳去,我仔就咁睇都 ...

又咁係, 我都好明白照顧ADHD既家長真係好辛苦, 用既時間同心機都好多.

珍珠宮

ada0708 發表於 23-3-22 14:30
又咁係, 我都好明白照顧ADHD既家長真係好辛苦, 用既時間同心機都好多.

辛苦都算了,始終自己仔女,最煩係社會上好多人都唔明白,學校有部份老師都仍然覺得係家長問題,尤其小學老師,比說話你聽,我仔小學都轉過校,原先小學被老師同學針對,轉校後情況好好多,亦派到理想中學,原先間小學話到我仔無得救咁樣!

大宅

ada0708 發表於 23-3-22 12:23
中一咁大個先懷疑ADHD, 我都唔知咁大個可以去邊到做評估, 或者先去睇私家精神科醫生,
如果真係有需要, 醫 ...

學校已安排心理學家為佢評估,寫信去政府排期跟進。

大宅

外面評估大多6-7千,但如果經濟能力比到早啲做評估好過排政府,始終早發現可以早啲做治療

首頁

尾頁

跳至