家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

princesscupcake 發表於 22-11-17 01:36
但年金好似要六至八年先打和

年金普遍買5年,8年回本。買10年11年回本。(呢兩個係最快嘅回本期,法例規定)
你係要睇年金嘅功能,而唔係年金嘅回報。
年金普遍95%保證,所以回本期長亦合理,更何況法例規定,你係真係要扣10200稅先會買年金,發揮佢17%回報嘅功效,如果唔洗交咁多稅,你都冇必要買年金。

伯爵府

Lancey 發表於 22-11-17 07:04
年金普遍買5年,8年回本。買10年11年回本。(呢兩個係最快嘅回本期,法例規定)
你係要睇年金嘅功能,而唔 ...

扣5年都慳5萬税,好抵呀,閒錢唔怕買

大宅

跌市跌到驚時轉左走左d股票基金,都驚反彈時又輪唔到我,好彩暫時賺返蝕左盈利既50%返黎,叫唔使蠶食本金先,各位賺返未呀? 希望大家都兔年財運亨通,心想事成

伯爵府

jc10127 發表於 23-1-26 12:14
跌市跌到驚時轉左走左d股票基金,都驚反彈時又輪唔到我,好彩暫時賺返蝕左盈利既50%返黎,叫唔使蠶食本金先 ...

我份MPF買咗廿年,好好彩從來冇試過蝕錢,呢排升了仲賺多咗,賺緊40%
我MPF主要環球加亞洲,中國港股只是18%,所以之前大跌蝕得不多

大宅

回覆 annie133 的帖子

勁呀,早排個個都蝕

大宅

跌咗落去,打返散佢都ok. 唔好依家先轉去保本基金,追唔返上去。唔好轉等個市好返等佢追。

跌就蝕high risk, 賺就賺保本,咁你就真係入左肉啦!

侯爵府

choyki 發表於 22-11-3 21:25
現時並沒有「保本基金」,以前雖然有,但其實並不保本。
以前稱「保本」,其實是騙人的,然而知錯能改—— ...

宏利有「利息保証」基金,是保本的,沒有升跌;只有利息。

子爵府

蝕緊就唔好轉,到時升返你就後悔啦…你可以改新供款揀低風險基金

洋房

好彩我有agent叫我跌市時轉左保本,11月果時轉返港股基金賺返唔少

珍珠宮

2024年龍年勳章

今日港股又陰D陰D咁跌。

子爵府

sunshine0613 發表於 23-1-30 22:17
宏利有「利息保証」基金,是保本的,沒有升跌;只有利息。

是這隻嗎?
https://mpf.hk/fund/%E5%AE%8F%E5%88%A9-mpf-%E5%88%A9%E6%81%AF%E5%9F%BA%E9%87%91/

備有本金保證*** 並以每月為成員提供按相等於或高於積金局所公布的訂明儲蓄利率計算的利息為目標...

「***」不知是甚麼。

子爵府

crystal5142000 發表於 23-1-31 08:07
蝕緊就唔好轉,到時升返你就後悔啦…你可以改新供款揀低風險基金

如果投資期長,新供款應揀高風險基金。

已供款的則應分散——不是跌咗才分散,而係一早就分散。

https://www.baby-kingdom.com/%E7%90%86%E8%B2%A1/%E3%80%90%E7%90%86%E8%B2%A1%E5%80%8B%E6%A1%882023%E3%80%91%E5%BC%B7%E7%A9%8D%E9%87%91%E6%80%8E%E6%A8%A3%E6%9C%89%E6%95%88%E9%85%8D%E7%BD%AE-372324
強積金是超長年期投資,所以要用長期角度分析,並忽視中短期因素唔好轉來唔去唔好見近期興甚麼就投資甚麼
配置方面,中國、美國,都是全球兩個長遠最大經濟體,同時投資會有不差的長期回報
年輕時較進取,中年平穩,退休前就保守。正確的說,進取、平穩、保守是按剩餘投資期長短而定。年輕時較進取,中年平穩,退休前保守,是假設你的投資期是直至退休時,在退休時終止。預設投資策略也是假設你的投資期是直至退休時,在退休時終止。如果你打算中年便移民,提早取回強積金,則
年輕時較進取,中年平穩,退休前保守,便不適宜,正確應是移民前保守,因為你的投資期並不是至退休,而是至移民。龔成並不完全正確。正確是看剩餘投資期不是看年齡

子爵府

annie133 發表於 23-1-29 11:09
我份MPF買咗廿年,好好彩從來冇試過蝕錢,呢排升了仲賺多咗,賺緊40%
我MPF主要環球加亞洲,中國港股只是1 ...

廿年 40% 太少喇,跑唔贏通脹。

不過都好過我份投資相連保險。

珍珠宮

choyki 發表於 23-2-21 17:27
廿年 40% 太少啦,跑唔贏通脹。

不過都好過我份投資相連保險。

廿年如果只賺40%,真係太少。如果以保險比較,少過我份儲蓄保險

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-2-21 19:04
廿年如果只賺40%,真係太少。如果以保險比較,少過我份儲蓄保險

因為係月供,初初本金好少,所以以總供款額計升了40%,其實當年等於一筆過升了80%了,始終而家恆指係低位,好彩我中港股比例少先保到有40%賺,另外因為有自願性供款,我供多幾多公司又額外供多D,等於又賺了。

珍珠宮

annie133 發表於 23-2-21 21:26
因為係月供,初初本金好少,所以以總供款額計升了40%,其實當年等於一筆過升了80%了,始終而家恆指係低位 ...

唔好介意,如果廿幾年,正常回報應該以倍計算

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-2-21 22:18
唔好介意,如果廿幾年,正常回報應該以倍計算

其實同之前買落的樓價升幅比,股票都係嘥氣,恆指呢十年跟本原地踏步不過公司有自願性供款送,當bonus

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小心這貼文有AGENT一唱一和,坤人落搭買野~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

annie133 發表於 23-2-21 21:26
因為係月供,初初本金好少,所以以總供款額計升了40%,其實當年等於一筆過升了80%了,始終而家恆指係低位,好彩我中港股比例少先保到有40%賺,另外因為有自願性供款,我供多幾多公司又額外供多D,等於又賺了。

即係你供 $100,公司供 $100,你總共有 $200,咁就當賺咗 100%?
如果跌咗,得返 $140,就當賺咗 40%?

子爵府

annie133 發表於 23-2-21 23:32
其實同之前買落的樓價升幅比,股票都係嘥氣,恆指呢十年跟本原地踏步不過公司有自願性供款送,當 ...

大力大力 發表於 15-5-5 21:17
固定日期買入放十年無得輸~
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3731508&pid=225141832&fromuid=3368384

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊