自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

kk1186 發表於 22-11-4 12:18
我的家人患上腸癌末期,醫生建議化療加鞭靶,有效率6-7成,生存中位數係兩年,家人身體比較弱,體重輕,佢 ...

預期花錢延長痛苦,不如一切隨緣,好好安排如下日子,見想見既人,食想食既野,療程開始簡直沒有人生,比死更難受。

男爵府

kk1186 發表於 22-11-4 12:18
我的家人患上腸癌末期,醫生建議化療加鞭靶,有效率6-7成,生存中位數係兩年,家人身體比較弱,體重輕,佢 ...

我媽媽剛剛因為腸癌,走左5個月。佢舊年10月發現腸癌,已經末期。已擴散到肝胰臟,佢個位置醫生話咩都無得做。當時發現時真係無發現有任何異樣,由發現到病發大概半年,半年後好辛苦。同佢入左仁安同舒緩治療。住左1個幾月私家就離開了

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

webjen 發表於 22-11-4 14:38
辛苦係一定嘅,最後一個月起唔到身了

但係回望手術同化療更令人傷心,果段日子太辛苦,去左都係解脫

我都覺得化療副作用太辛苦,作為家人仲心痛

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

dororo 發表於 22-11-4 20:53
我媽媽剛剛因為腸癌,走左5個月。佢舊年10月發現腸癌,已經末期。已擴散到肝胰臟,佢個位置醫生話咩都無得 ...

請問私家既舒緩治療係咪令病人冇咁痛苦?

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 20:58

係呀!打止痛針,到到最後果個階段打嗎啡

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 20:58

因為果時如果入政府醫院又唔比探病,我地就決定入私家。可以點同媽媽走埋最後一段路,又可以比工人姐姐24小時照顧佢

彩鑽殿

dororo 發表於 22-11-4 20:59
係呀!打止痛針,到到最後果個階段打嗎啡

打左嗎啡係不知不覺咁瞓左去嗎?

我家人前幾年腸癌細胞走左上腦,到最後彌留時瞓左咁就冇打嗎啡唔知佢痛唔痛

彩鑽殿

dororo 發表於 22-11-4 21:01
因為果時如果入政府醫院又唔比探病,我地就決定入私家。可以點同媽媽走埋最後一段路,又可以比工人姐姐24 ...

問多句,私家走左既話,係殮房時會唔會收費架?

男爵府

回覆 dororo 的帖子

請看pm 謝謝

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 21:15
打左嗎啡係不知不覺咁瞓左去嗎?

到到最後果時打到好重嗎啡了,再最後果part 係嗎啡加安眠,等佢一直咁瞓,係最舒服之下走。落左安眠1日多d就離開了

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 21:16
問多句,私家走左既話,係殮房時會唔會收費架?

要,但唔係太貴。我地好快聯絡到善終公司教我地盡快book靈堂,我地揀左寶福後就由仁安將遺體搬去寶福殮房了。中間係有個搬費。但實際唔記得幾錢了。

男爵府

你哋當時有冇要求政府轉介去舒緩的醫院例如靈實醫院?係仁安做舒緩,除了嗎啡止痛,還有其他醫療服務嗎?病房晚上清靜嗎?謝謝你。

大宅

poppyoliver 發表於 22-11-4 15:06
老爺當初一發現已經係腸癌末期,最後有做標靶+化療,副作用主要係皮膚痕/不停嘔/甩頭髮,但完成冇效用,癌 ...

中醫有無幫助?

男爵府

kk1186 發表於 22-11-4 21:48

你哋當時有冇要求政府轉介去舒緩的醫院例如靈實醫院?係仁安做舒緩,除了嗎啡止痛,還 ...

我媽媽之前係因為缺血性中風,入左醫院,check 下check下先自費出去照發現腸癌期。如果排政府,都唔知排到幾時有得照。果時係政府,一星期至比我地探1次病,1個鐘又唔比換人探。好多規距,所以之後病發真係唔敢再入政府。而且果時我又未請到姐姐,醫院都係咁要我地快d出院。果個經歷真係唔係咁好

彩鑽殿

kk1186 發表於 22-11-4 21:48

你哋當時有冇要求政府轉介去舒緩的醫院例如靈實醫院?係仁安做舒緩,除了嗎啡止痛,還 ...

末期既舒緩醫院唔係得靈實既,其他政府醫院都有,是乎住邊一區。幾年前可以24小時探病同陪夜,病房都好清靜

彩鑽殿

dororo 發表於 22-11-4 21:43
要,但唔係太貴。我地好快聯絡到善終公司教我地盡快book靈堂,我地揀左寶福後就由仁安將遺體搬去寶福殮房 ...

政府醫院去大酒店都要錢,只係個package 包左姐

彩鑽殿

dororo 發表於 22-11-4 21:39
到到最後果時打到好重嗎啡了,再最後果part 係嗎啡加安眠,等佢一直咁瞓,係最舒服之下走。落左安眠1日多d ...

我家人係醫院彌留左成一個星期,講唔到野冇醒過,最後醫生問落唔落嗎啡,落左冇耐就離開了

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 21:55
末期既舒緩醫院唔係得靈實既,其他政府醫院都有,是乎住邊一區。幾年前可以24小時探病同陪夜,病房都好清 ...

我果時真係探都好難,加上都末期,真係唔想媽媽孤單咁醫院過埋果個幾月

彩鑽殿

dororo 發表於 22-11-4 21:58
我果時真係探都好難,加上都末期,真係唔想媽媽孤單咁醫院過埋果個幾月
...

要住個幾月咁耐既?我家人係到真係好辛苦先去醫院就冇出返黎喇

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 22:02
要住個幾月咁耐既?我家人係到真係好辛苦先去醫院就冇出返黎喇

我媽媽都係去到辛苦先去仁安醫院

首頁
12345...9

尾頁

跳至