自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 22-11-16 15:11

係用錢買私家嘅醫護人員嘅customer service,係值嘅。

"實在太多人俾咗寃枉錢而得唔到適切嘅治療"
你完全講中樓主現在嘅問題
睇佢幾時明啦

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-11-16 15:11

係用錢買私家嘅醫護人員嘅customer service,係值嘅。

未必個個知道係比咗寃枉錢,以為私院做野細心,實在唔知做多咗無謂野收佢哋錢,佢哋反而覺得係政府咩都唔做。
就好似樓主主觀覺得政府有機會放棄病人。

別墅

多謝大家既意見
我估我自己見到呢個post 應該都會同大家一樣既睇法: 唔值得洗呢D寃枉錢, 而人終須一別....
但到左自己既親人就好難咁客觀同冷靜, 好想見多D, 陪多D, 而錢可以再搵過...
所以响度問問大家意見
我地會再睇情況, 如果呢個星期婆婆都未出到院, 大概都會轉去公立醫院
再次多謝大家

大宅

2024年龍年勳章

同醫生傾下,可以轉都會比你轉既

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 22-11-16 13:58
揾食手法層出不窮

舉例:
你講得啱, 當年鄧兆呻尊呻過, 專家揾專家, 好多個專家睇過祥哥。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kids_queen 發表於 22-11-16 15:41
多謝大家既意見
我估我自己見到呢個post 應該都會同大家一樣既睇法: 唔值得洗呢D寃枉錢, 而人終須一別....
...
私家又好公立又好, 祝福老人家。

複式洋房

之前有一個post鬧政府醫院入面的醫護,又鬧佢哋陰質、又冇愛心、覆診又等得耐、又話佢哋會因政見而整死/惡毒咁鬧病人,鬧咗N咁多版,睇完那個帖,可以再諗下入唔入政府醫院,雖然當中有人回覆話在政府醫院內得到不錯的對待,但鬧政府醫院的是大多數。

如早前在這帖的其中一個會員,佢經常因政見不同而出帖鬧香港政府醫護,但佢又話自己唔會買保險,有乜事只會入政府醫院,但又話政府醫院最終也只會用嗎啡去整死佢的親人,所以我睇完這個帖都覺得好奇怪。

我自己有朋友爸爸是長期在政府醫院睇醫生,之後最終轉入政府療養院的,我聽佢講又覺得政府醫院唔錯,佢作為家屬係多謝那些政府醫護的,佢話爸爸在療養院係得到好的治療和照顧,走得舒服的。

伯爵府

kids_queen 發表於 22-11-16 15:41
多謝大家既意見
...

未必要轉去公立,但可要求「有限治療」,不再插喉住ICU, 在病房舒舒服服,顺其自然。(去到公立一樣)

子爵府

牛年勳章

kids_queen 發表於 22-11-16 00:25
我婆婆已經九十多歲了, 因為心臟不適入住了法國醫院, 因為身體已經好虛弱,越醫越引發多問題, 更入左深切治 ...

已經90幾了,如強求醫治,
倒不如等老人家,舒服離開。
私家醫療費用貴,
政府而家疫情又不能多人多探,
可以轉去寧養院,親人又可陪伴,
傾傾談談,如病人仍吃到東西,
又可給他喜歡的。
普通護理約8萬一個月

大宅

我婆婆已經九十多歲了, 因為心臟不適入住了法國醫院, 因為身體已經好虛弱,越醫越引發多問題, 更入左深切治 ...

要同醫生講

大宅

那其實搵唔搵到個問題?
我奶奶80尾,有心臟衰竭/心發大情況,前年發現佢個人好攰,食唔落野,最後入咗公家醫院。原來佢有肺積水,醫治+調較藥物,最後住咗3個禮拜。
公立醫院,醫就一定會醫,不過連我奶奶係一個好隨和既人,都覺得果3星期係公家醫院好難捱,要知道私家醫院真係賣服務。

男爵府

回覆樓主:

九十幾已經好長壽 可以舒服離去係福氣我婆婆九十幾呻到百幾歲只求舒服離去 最後個段時間 婆婆自己扯走哂d喉 唔想再生存 覺得好辛苦姑娘要綁住哂手腳 唔比佢扯 最後幾日仲辛苦 不停唉 野已經食唔到睇到都心痛 剛剛上個月107歲先離開

男爵府

藍尾巴 發表於 22-11-16 03:26
轉就一定轉到,但轉左就未必可以咁多人探到婆婆,特別現在疫情,萬一有事,有機會未必見到最後一面,要有心 ...

如果醫生判定係最後一面,會比家人入嚟見,唔會因為疫情唔俾人入病房咁不近人情

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

你哋用慣私院服務,又對政府醫院有意見/成見,咁建議你都係留返係私院。
唔講其他,政府醫院因疫情只可一星期探一兩次,唔同私院全天侯都得,剩係呢點我估你哋未必接受到。

象牙宮

1)  由私家醫院轉去公立醫院?  可以, 怎會不收? 

私家帶齊介紹信, 病报告
心臟不適入住了法國醫院, 身體已經好虛弱, 越醫越引發多問題, 西醫沒有調理此 term

2) 公立醫院會唔會因為佢年紀大而輕易就放棄唔醫佢? 會保守醫療
有錢,家人又有醫常識 : 中西醫配合醫療虛弱 中醫較為拿手。作為一個互補其短。
或由得佢,西醫保守醫。等夠鈡。 視家人的想法。 想長壽或自然死。

Quality life :一環扣一環+環環相扣。

長壽,必要令老人健康D, 照顧者/家人/工人也會舒服D。
中醫針灸及推拿治療,以紓減他們長期痛 ... 帶老人去中醫長期針灸,保健。少不了。

老人健康差, 照顧者/家人/工人也會辛苦D。
人老必虛弱/ 人未老也虛弱。。。年老一定多病痛?長期病痛,當然長期保健。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

Eunice0203 發表於 22-11-16 18:36
九十幾已經好長壽 可以舒服離去係福氣我婆婆九十幾呻到百幾歲只求舒服離去 最後個段時 ...

107歲先離開,長壽。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

大力大力 發表於 22-11-16 05:17
我外父用了100百多萬、他自已有錢、主診醫生、根本就拖住佢條命、等佢最後十多日生、辛苦到生如死、最後我 ...

我奶奶入私家到走都洗左好多錢,主診系咩專科就醫咩,到最後舞黎舞去搵其他科醫生先話有腫瘤,但已洗左十幾萬做臗關節手術,覺得私家拖延時間

伯爵府

大力大力 發表於 22-11-16 09:52

政府醫院、就會不停加嗎啡劑量、直到病人身體承受不到、 ...

家父亦是,尾聲召集家人到獨立房送他一程,安靜離去

子爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 22-11-16 12:47
非常同意你嘅提議。

雖然唔清楚樓主婆婆實際情況,但我會opt for出返私院大房普通床位,衹要supportive t ...

私院氧氣好貴架

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annie133 發表於 22-11-16 13:48
其實在私家也可以,但要有可信有醫德的醫生幫你

如果比我形容私家醫院醫生、就係成班禿鷹一齊合用啄食病人~

如果你明白私家醫院、醫生架構會明白、由於病人看病要有不同科醫生例如、呼吸科、牙科、營養科、血管科、骨科.......大家會努力、介紹自己的病人睇其他科醫生、其他醫生亦努力這樣回報、令他們收入大增。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至