自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

今日真係不吐不快,我個仔3歲幾係有自閉傾向,經社工轉介去睇中環林醫生,第一次去,等左個幾鐘先見到醫生,唔緊要睇醫生要等差唔多係常規。見到醫生我羅曬全部資料過去,距當時俾我感覺係手忙腳亂甘,可能好多人睇距好忙。開始面診,問問題,幾條問題後就問我政府排左幾時,我話唔知,叫我等電話(因為之前係母嬰院轉介去下葵涌,一直都系叫我等电话通知,差唔多2年啦),距就話無期係唔會答我其他問題ok嗎!(因為係機構資助)俾左封轉介信我叫我去揾醫院排期。全程10分钟左右,无咩问过关于小朋友,但系有安排服务治疗(言语治疗)。安排下次见面系2个月后。

大宅

kenzi23 發表於 22-11-16 14:22
今日真係不吐不快,我個仔3歲幾係有自閉傾向,經社工轉介去睇中環林美玲醫生,第一次去,等左個幾鐘先見到 ...

已經準備好曬要問咩問題,提前同小朋友羅假,點知提前一晚告知改為視頻通話,我同護士了解話小朋友坐唔定,護士回答,到時俾醫生望下就得,主要同媽咪了解,好啦!唯有接受,因為學校反應話仔仔可能需要轉特殊學校,我想醫生俾意見。等左好耐,約上午10:30,一直到1點先聯絡我,都唔緊要,視頻一開,問左宜家點,讀緊咩,我回答完就話甘再觀察下,我再話學校反映距情況甘,距都話再睇下,甘就再約我2個月後,全程我睇左記錄2分鐘都唔夠,感覺真係好不負責任,感覺起度hea我,雖然我係有資助,但係機構都係有俾錢你,以我所知睇一次都要2000,2分鐘都唔夠,可以睇到d咩啊!唉!

珍珠宮

下?好不負責任喎,兒童精神科通常第一次睇先最耐,之後覆診會快啲。

別墅

大宅

kenzi23 發表於 22-11-16 14:33
已經準備好曬要問咩問題,提前同小朋友羅假,點知提前一晚告知改為視頻通話,我同護士了解話小朋友坐唔定 ...

今次全程都無睇過我個仔,我連問問題都係,無答我,叫我繼續治療觀察,其實我揾得你地醫生,一定係有需要,點解可以甘樣對待病人呢,你地醫生可能睇到麻木曬,對於家長黎講你地係救命草黎啊,家長驚慌無助只有你地幫手指引。
上網睇翻原來有其他媽咪都分享睇距經歷,仲要係睇左3年都無用,判錯症食錯藥,最後仲搞到要自殺,感覺我睇錯醫生,因為呢個係機構資助,係親戚介紹去(親戚小朋友之前睇過),距個醫生非常好,每個月睇一次,每次都成個鐘以上面診,所以我應該係無甘好彩,遇到一個好醫生。

大宅

Ononluk 發表於 22-11-16 14:39
下?好不負責任喎,兒童精神科通常第一次睇先最耐,之後覆診會快啲。

所以今次真係好失望,感覺咩都無睇到甘。

男爵府

好離譜喎!可以轉醫生嗎?

大宅

Joejo88 發表於 22-11-16 14:50
好離譜喎!可以轉醫生嗎?

我都林緊可唔可以,因為係社工轉介機構再安排醫生俾我,可以我都想轉。

侯爵府

小朋友幾多歲?

6歲前可以去母嬰健康院做檢查,問醫生意見的。

等醫生幫小朋友排期做治療。

因為疫情,去母嬰健康院需要提前預約。

侯爵府

試吓諗辦法轉醫生,佢浪費緊你小朋友嘅時間

伯爵府

今日真係不吐不快,我個仔3歲幾係有自閉傾向,經社工轉介去睇中環林美玲醫生,第一次去,等左個幾鐘先見到 ...

影衰晒啲医生質素,幾分鐘賺2千,我都識做

大宅

焯媽媽 發表於 22-11-16 14:53
小朋友幾多歲?

6歲前可以去母嬰健康院做檢查,問醫生意見的。

提母嬰院就更加嬲,小朋友2歲幾就聯絡距,話小朋友有甘情況,想睇醫生,距直接話寄封轉介信我去下葵湧排期,我去排左宜家差唔多2年,有做過語言評估同聽力測試,一直都未見到醫生,俾電話母嬰院,母嬰院就將我踢黎踢去,話轉介左就係等下葵湧果邊,距地無野可以做到,我再聯絡下葵湧就叫我等電話,我再揾母嬰院,揾埋距地個醫務社工都話無咩可以幫到我,都係只可以轉介去下葵湧,我都唔知可以點,所以揾機構,醫生第一次見我就俾轉介信,唔肯面診,話排左期再講其他就叫我走啦。

大宅

Shellyxlk 發表於 22-11-16 14:54
試吓諗辦法轉醫生,佢浪費緊你小朋友嘅時間

宜家林緊,揾社工有無用。

侯爵府

kenzi23 發表於 22-11-16 15:02
提母嬰院就更加嬲,小朋友2歲幾就聯絡距,話小朋友有甘情況,想睇醫生,距直接話寄封轉介信我去下葵湧排期 ...

我仔仔現在已經長大了,以前絕對不是這樣的,

以前的經驗: 只要你帶小朋友去健康院,姑娘會問你要唔要見醫生,當日便能立即見到醫生的,
但排期做治療,的確係要排 1-2年的時間。

大宅

焯媽媽 發表於 22-11-16 15:08
我仔仔現在已經長大了,以前絕對不是這樣的,

以前的經驗: 只要你帶小朋友去健康院,姑娘會問 ...

我屋企人都係啊,有問題母嬰院都有好多支援,自從疫情開始,距地宜家3歲半,打完曬針後就全部改為電話跟進,有問題就轉介信,無得話直接見距地果度醫生。

水晶宮

立即找私家,而家係你小朋友治療黃金期

男爵府

依個林醫生好唔掂, 我陪屋企人去過三次睇佢, 次次約左睇去到都仲要等個幾鐘都算, 入到無五分鐘都無就出返嚟, 有一半時間仲係唔理個病人自己打電腦, 問兩句有無事, 次次都話要轉藥, 越食越瞓唔到, 一星期都無又要覆診, 次次二,三千, 完全無真正了解個病人情況, 睇左幾個月完全無幫助依家轉左醫生

大宅

wcandtt 發表於 22-11-16 15:14
立即找私家,而家係你小朋友治療黃金期

經濟問題真係有d困難,宜家學校都有服務俾到我,不過學校覺得唔夠,可能需要轉特殊學校,可以轉我都會轉,因為支援會多d,所以想問醫生。

大宅

cl76215 發表於 22-11-16 15:18
依個林醫生好唔掂, 我陪屋企人去過三次睇佢, 次次約左睇去到都仲要等個幾鐘都算, 入到無五分鐘都無就出返嚟 ...

第一次見我個仔都係甘,正常第一次見應該係評估我個仔情況,距都無咩望我個仔,係甘打野,然後知道我無政府個期,直接話俾轉介信我去排,仲有話無期係唔會同我講其他野住,我都打左個突,好現實同直接。

伯爵府

你係排乜隊?
1. CAC做評估?
2. E/O/S位?
3. 排医院治療?

可找例如協康自费評估,直接去社署排O/S位

首頁
12345...6

尾頁

跳至