自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

vta137 發表於 22-11-19 17:08

我可能睇完報告再拎報告搵另一間睇下,我怕搞兩搞成10萬8萬 ...

箍牙要十萬?睇專科隱適美都無咁貴啦,七萬左右就合理

男爵府

回覆 anna59 的帖子

因為矯齒唔係普通箍牙,我個仔哨牙,醫生話要戴兩個階段擴張架,擴張顎骨,九歳就要開始始,而我個女係一年級牙科保健發現門牙中間有隻多生齒,近鼻骨,整到門牙歪哂,要入院全身麻醉做手術,出院後要即刻搵矯齒醫生攪,八歲已經要開始

男爵府

回覆 vta137 的帖子

我第一次睇都係冇乜點解釋,係照完第二次返去,先慢慢解釋給決定冶療方案,我兩個仔女做矯齒,除咗佢兩個啲牙麻煩過人之外,矯齒喺未發育,牙骨仲係軟之前開始,效果會好啲,又可以保住啲牙,唔駛剝牙,雖然兩個冼咗差唔多成廿萬,但我覺得值得,其實而家勁多家長做矯齒,每次覆診都好多人

子爵府

Elaineyytang 發表於 22-11-19 18:54

我第一次睇都係冇乜點解釋,係照完第二次返去,先慢慢解釋給決定冶療方案,我兩個仔女 ...

最怕我小朋友唔合作,郁黎郁去,整完又係度料料料啲牙,又成日搞啲牙,我小朋友牙齒疏,又易床野

水晶宮

vta137 發表於 22-11-19 16:08
我去左中環一間橋齒專科,診金連照掃描,影相果啲,4000元,同姑娘約左12月頭去睇報告,睇下到時點做。

請 ...

我女果間檢查影相3D, $1500, 如果去馬做就可以waive左呢個費用。全個療程$45000.都係矯齒專科。

水晶宮

一人一讓步 發表於 22-11-19 18:35
箍牙要十萬?睇專科隱適美都無咁貴啦,七萬左右就合理

隱適美只合適輕度難度少既人做。聽聞唔少最後都要返專科執手尾。

琥珀宮

畀面勳章

vta137 發表於 22-11-19 17:08

我可能睇完報告再拎報告搵另一間睇下,我怕搞兩搞成10萬8萬 ...

通常會計晒一個價包埋覆診,佢無計你2睇?

男爵府

有需要就冇辦法,我個仔當年戴咗差唔多兩年擴張架,又辛苦又痛,仲發曬脾氣鬧我要佢箍牙,我話你大個就會多謝阿媽,唔係個個攞十萬出嚟搵專科醫生,佢宜家十六歳,啲牙又齊又靚,過咗去就唔記得辛苦啦,我個女仲慘,七歳入院做多生齒手術,連咗五針,政府醫院因為疫情唔比我陪,好彩隔離床有個女仔都係七歳,都係做多生齒手術,有人陪,兩個自己喺病房,而家我個女都箍咗年幾,慣咗就適應到架喇

子爵府

littlesister 發表於 22-11-19 19:14
通常會計晒一個價包埋覆診,佢無計你2睇?

無,姑娘話要睇左所有報告先知

男爵府

照埋x光…. 唔洗$2000喎,不過係太子附近
我仔哨牙+咀型變V字…$6萬,分期比

首頁

尾頁

跳至