1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說最近我女尿道炎,睇醫生就叫我地抹便便要由前抹後,我們一直都是由前抹後。
佢就話唔好用沐浴露清洗下陰部,會破壞Ph值,太乾淨唔好,用清水洗下面就夠了。
這個我們就有做,每次抹完便便或洗澡,都會用泡泡同佢洗下面,覺得乾淨啲,但咁樣原來唔好?我就不清楚了,我回想起來,大女以前便便抹完我們們就冇特別再去用水沖洗patpat,反而佢就冇試過尿道炎。
到細女時,工人提出話要沖洗patpat,我們就覺得都好像要這樣做,就一直都係咁做。
請問大家平日是否冇用泡泡幫bb女洗下面,大便後又不用shower再洗?

小女兩歲。

謝謝各位!

水晶宮

黃金甲 發表於 22-12-5 20:08
話說最近我女尿道炎,睇醫生就叫我地抹便便要由前抹後,我們一直都是由前抹後。
佢就話唔好用沐浴露清洗下 ...

大女6歲,細女歲半

冇用泡泡洗下面,只用水
大便後亦無shower再洗,除非爆晒片個身污糟晒

兩個都無試過尿道炎

別墅

女女歲半,小便只用濕紙巾抹,大便抹完再清水沖洗
除左搽外陰,會輕輕拉開,搽埋陰蒂位置,多數大便完會卡左啲喺陰蒂同陰道口

別墅

Nbs 發表於 22-12-5 21:45
大女6歲,細女歲半

冇用泡泡洗下面,只用水

謝謝你

別墅

Flora花 發表於 22-12-9 04:54
除左搽外陰,會輕輕拉開,搽埋陰蒂位置,多數大便完會卡 ...

謝謝你

別墅

Flora花 發表於 22-12-9 04:54
除左搽外陰,會輕輕拉開,搽埋陰蒂位置,多數大便完會卡 ...

我都覺得重點係陰道外個位,打開隻脾脾會見到便便卡喺嗰個位,所以一定要用棉花濕水抹,我女 11 個月大,我仲係用清水抹。

沖涼除左片片後,我用手唧少少沖涼液加水洗 pat pat,只係 pat pat,陰道附近用清水就夠。

大宅

女2歲
唔會用泡泡洗陰部
大便後會用水沖洗patpat同陰部
沖涼時會用少少泡清潔patpat
醫生講得岩
用泡泡會破壞ph值
反而會容易細菌感染
同埋用泡泡洗佢應該會痛

首頁

尾頁

跳至