自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

蘇寧嗰邊點講?要揾消委會介入嗎?

子爵府

Piaget 發表於 22-12-21 22:38
佢宜家就算肯一換一俾我我都唔要佢d爛機,完全無QC就推出產品,根本成批電視機都有問題!
...

三星系LED液晶顯示製造商,全球最大之一,你見到所有大型電器店都係主力sell三星就知道,有小部份國產電視都係用佢或者LG嘅panel

子爵府

Anka 發表於 22-12-22 11:07
如果7~10日有問題, 買機時蘇寧點講同埋張單點寫

蘇寧係唔會介入,之前我都係喺蘇寧電器買,佢都係叫我自己搵返三星

象牙宮

Piaget 發表於 22-12-22 10:59
無錯,收到貨簽收咗,另一個按裝師父先上來按裝掛牆,師父按裝後我無需再簽收任何文件的
...
舊年Sony 係送貨後,掛牆另師傅試機,
都要再簽OK.

象牙宮

baby668 發表於 22-12-22 11:16
蘇寧係唔會介入,之前我都係喺蘇寧電器買,佢都係叫我自己搵返三星
以前幫屋企人買過雪櫃,
7日有問題店換,之後才原廠跟架,
係咪某d產品講明?

大宅

回覆樓主:

好明白你,我地當年都好困擾,為部電視機搞到好煩。
2014年我C6都買左三叔65吋curved大電視,諗住睇世界盃,近6萬蚊(百X匯)買,用咗19日電視機右邊多咗一條粗 bar,三叔派人睇,話燒 panel,要運返廠整,C6話要換過部新,三叔話唔得,比$3000百街禮券我地,C6好嬲唔接受,嘈百X匯,結果好在百x匯肯免費換機,職員好有誠意,抬部新機嚟,仲安裝埋添,靠三叔staff,蛇都死,客服勁廢!自此,我都唔再買三叔產品!D QC咁差!

換機後,未到3年,插線个盒仔燒過一次內置風扇,好在仲有保養咋,用咗部機8年左右都OK,後來都有花咗嘅光紋。
attach0/tmp/php7POqJn

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

baby668 發表於 22-12-22 11:16

冇幫襯過蘇寧, 係其他電器鋪買電器, 會講明如果7~10日內有問題, 搵返店鋪換新機.

子爵府

mercurycc 發表於 22-12-22 11:51
以前幫屋企人買過雪櫃,
7日有問題店換,之後才原廠跟架,
係咪某d產品講明?

唔關事,係佢地堅持話部電視冇問題

子爵府

Anka 發表於 22-12-22 12:04
冇幫襯過蘇寧, 係其他電器鋪買電器, 會講明如果7~10日內有問題, 搵返店鋪換新機.
...

蘇寧廣東美系代理決定,就算其他電器店都係

珍珠宮

牛年勳章

wunwunmum 發表於 22-12-22 11:56
2014年我C6都買左三叔65吋curved大電視,諗住睇世界盃 ...

嘩!你部機咁貴質數都咁無保障

我雖然買平機,但我其實都只係要求佢送一部開得著唔會不停自動reboot/關機既電視,但Samsung都做唔到,送部垃圾嚟!

完全明白Samsung個customer service 質數同佢產品質數一樣咁匹配,佢個「客户服務部」覆我話已經將個case refer咗去「客户關注組」,要我等5-7個工作天(which is 明年 )。我話要投訴,佢話已將個case refer咗去「投訴部」,但其實所謂既「客户關注組」、「投訴部」、「維修部」,什至所謂既 'CEO Office' 其實統統都只係「客户服務部」d靚仔,全部都話明年先覆到我點處理。

珍珠宮

牛年勳章

bobomia 發表於 22-12-22 11:15
蘇寧嗰邊點講?要揾消委會介入嗎?

蘇寧想卸膊話10日購物保障是如產品品質有問題(有代理確實),會換同一個型號新機給客。消委會都話如果佢唔肯一換一,或者換咗第二部仲有問題我先正式report去消委會。但其實Samsung自己產品未做好QC,點解要我哋消費者幫佢做QC再試第二部機?

珍珠宮

2024年龍年勳章

Piaget 發表於 22-12-22 12:57
蘇寧想卸膊話10日購物保障是如產品品質有問題(有代理確實),會換同一個型號新機給客。消委會都話如果佢唔 ...

韓仔嘢一向無好感

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Piaget 發表於 22-12-22 11:03
部機一定有問題,尋日朝早連開都開唔到機,晚上開得返,跟住不停自己reboot及自動關機,嘔血!
响蘇寧買
...
唔好再修理,換個部.

大宅

蘇寧想卸膊話10日購物保障是如產品品質有問題(有代理確實),會換同一個型號新機給客。消委會都話如果佢唔 ...

C6當年去門市嘈,佢話唔換機,日日去嘈佢,而且比着係職員,都覺得6萬蚊部電視点可能咁快壞!一定三叔品質問題,QC廢!

象牙宮

wunwunmum 發表於 22-12-22 11:56
2014年我C6都買左三叔65吋curved大電視,諗住睇世界盃 ...
佢d高階機係畫面係靚,但售後服務好唔得。

象牙宮

Anka 發表於 22-12-22 12:04
...
所以鐘意幫襯有信譽店,百老滙,
AV Life講明7日有問題佢地換,
過左行跟進。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

mercurycc 發表於 22-12-22 13:42
所以鐘意幫襯有信譽店,百老滙,
AV Life講明7日有問題佢地換,
過左行跟進。

係呀, 張單寫到明唔使煩
attach0/tmp/phpCmR1la

大宅

回覆 Piaget 的帖子

三叔機以後送都唔要。我部8K NEO QLED今年4月買,用左冇耐就開始自動熄機,自動開機,去到7月初,更只有聲冇畫面。打電話俾C.S.叫師傅來維修,服務進度慢過蝸牛爬行,其間,所謂嘅師傅來拍照(望診),隔左一段時間,又有師傅來維修,但因為冇帶齊零件維修唔到,又要再等。左等右等,終於忍不住發了電郵去CEO郵箱,之後C.S.才積極跟進,更換了一部新機。前後花了3個月才解決問題。依家新機又開始來料了,早晚開機冇畫面。我真係投降了!

珍珠宮

拎埋部機or 單去蘇寧退貨換錢
傾吾掂數call警方settle

我宜家只買日本牌子,上次LG中過伏,中原電器二話不說即刻退錢

珍珠宮

牛年勳章

薔薇花 發表於 22-12-22 13:58
回覆 Piaget 的帖子

三叔機以後送都唔要。我部8K NEO QLED今年4月買,用左冇耐就開始自動熄機,自動開機, ...

咁呢部已更換既新機仲有無售後跟進或者可否再換機?難道又要等佢漫長又一波三折既維修服務?
絕對認同三叔機送都唔要

首頁

尾頁

跳至