自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

Joant 發表於 23-1-12 23:40
由細到大 我都係一個好中意試唔同活動嘅人
但偏偏 係我媽眼中只有讀書
所以每當我好興奮分享我嘅興趣我嘅目 ...

我父母都係咁,所以我自細就活得唔開心,而且做事畏首畏尾,做人又冇自信,覺得自己嘅人生被消極嘅心監禁咗,毫無自由!

男爵府

我覺得父母唔打擊仔囡嘅自尊已經係一大幫忙,都唔講扼殺夢想了!

水晶宮

回覆樓主:

那個年代環境唔好,很多時是沒有自己的理想,讀書時代,很喜歡歷史,成績也很好,想將來做考古學家,這個理想怎跟媽媽說,一份辛苦又賺不到錢的工作,最後轉讀Co Sec,賺錢多一點。現在我會鼓勵我的孩子要有理想,趁現在沒有負擔,好好為理想進發,有時理想也要跟現實掛勾,很無奈,但現實的確如是。

子爵府

回覆樓主:

其實父母眼中讀書重要,唔一定係想威既,大部分都係想仔女將來有好d既生活

侯爵府

我理解 我小朋友喜歡table tennies, 老公就扼殺, 要小朋友學普通話, 話 唔可以掛住玩 唔讀書, 我采佢都傻 我話運動 不是玩, 你成日打機就係玩 佢無聲出

侯爵府

醒目開學勳章

盡量俾佢地試

一定要鼓勵小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章

體諒以前年代社會貧窮父母艱辛,
每日辛苦只能基本生存,
讀書時“人生的意義”介紹人生金字塔,
人類為維持生存是金字塔底部,
人類要滿足了底層才能拾級而上,
滿足夢想是人生意義的塔尖。
現代社會富裕一般家庭在金字塔中層,
父母都可重視子女強弱及夢想。

琥珀宮

你父母為你好先咁做,佢地可能知識有限唔識諗咁多,但佢地生你養你係事實,唔好太介懷

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Joant 發表於 23-1-12 23:56
明白
但有心都可以兼顧嫁嘛
再者

或者你父母無錢/唔願花錢落興趣上面
興趣係要花錢培養 而且唔係必須
我細個都係乜都無得學

大宅

Joant 發表於 23-1-12 23:49
多左d係嘅
但都見好多家長只係想個小朋友向自己期望個方面發展
我覺得唔使一定要自己都對小朋友興趣好有好 ...

只能話你本身內心脆弱,信心係自己卑自己,堅定自己信念去努力就得而唔係將責任推卑家長,我女話佢將來夢想係畫漫畫同係天橋底彈吉他唱歌維生,我話得,前提要讀完大學,呢刻讀好好讀書,咩夢想都應該建立係有學識基礎上先會將夢想實現得更出色

男爵府

回覆樓主:

事實係有錢先可以講興趣,咪睇嗰啲成功嘅藝術家運動員等,除左本身努力,背後都吾知落左幾多本,例如滾軸溜冰,初學對鞋都係幾佰,去到比賽級對鞋要成萬銀先得,都未計學費同其他雜費。

不過如果你父母能夠坦白講出真正原因而吾係恥笑,咁樣就吾會打沉你。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

侯爵府

明白
因身同感受
我媽都係咁
中五放榜後升唔到中六
講出自己想點,結果係反對
幸好今日我都揾到自己條路,做到自己喜歡嘅工作

侯爵府

冰震奶茶 發表於 23-1-13 09:04
只能話你本身內心脆弱,信心係自己卑自己,堅定自己信念去努力就得而唔係將責任推卑家長,我女話佢將來夢 ...

只能講你幸福,唔知從小到大被人打擊、話你唔得㗎,唔好試
到長大嘅自我形象/感覺係點

從小被最親嘅人話唔得的話
內心可以有幾強大?咩叫信心都唔知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細個阿媽都係乜都唔比, 街都唔比去..淨係讀書 上到中學之後 我就好似風箏咁, 我諗以前社會係咁架!?
我又唔會怪我阿媽.. 自己條路自己行, 成人啦! 佢困住你 綁住你咩?
其實我媽都有比自由我地: 乜都要試! 唔試唔知自己得唔得! 條路自己行出黎既 唔得行第2條囉!
唔好話阿媽, 老師+上司 以前都有講呢d野

與其成日望返去後面, 冤呢樣冤果樣.. 不如對自己人生負責任, 積極d

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天馬行空嘅夢想唔係唔好,但父母想仔女讀書有基礎將來安穩生活亦無錯。要知道知識改變命運,佢地咁多年人生經歷,高高低低,想你行條順d既路啫。

而且夢想興趣唔係口講就得,學野各樣全部都係,家庭負擔重真係未必support到。可能佢地表達方式唔好。大左自己有能力再去尋夢啦。

水晶宮

畀面勳章

小菜豆 發表於 23-1-13 08:20
體諒以前年代社會貧窮父母艱辛,
每日辛苦只能基本生存,
讀書時“人生的意義”介紹人生金字塔,

講得啱

其實以前父母同而家父母比較並不公平

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

99 就好似你阿媽咁
以前 我話要c6咁... 99: 唔得架! 佢唔得架! 唔好呀!....c6 就覺得有保護罩 好得戚
我話返99: 我唔理! 我要! 佢點解唔得? 佢唔可以咁咁咁咩? 好簡單咋喎? 咁都做唔到?
99 對 姑9又係咁: 唔得架! 佢唔得架! 唔好呀!... 姑9就好開心咁係保護罩入面

太保護就變得好廢, 我就唔係.. 成日迫c6做呢樣做果樣, 結婚後到宜家..真係見到佢成長, 我好安慰

子爵府

好多子女由細俾父母搞到無晒自信以致長大後做事萎縮,負能量滿滿
上網訴苦卻被其他網友藐視

男爵府

回覆樓主:

我明! 細個話我想去xx 讀書,媽就一句ban 埋黎你得咩

而家我大左啦,鍾意讀咩就讀咩

伯爵府

時代唔同, 係父母個代大部份都窮, 佢地的認知就係讀書=脫貧

首頁
12345...9

尾頁

跳至