自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

一杯凍奶茶 發表於 23-1-13 09:33
我明! 細個話我想去xx 讀書,媽就一句ban 埋黎你得咩

而家我大左啦,鍾意讀咩就讀咩

長大咗有能力去實現兒時夢想
係一件好事呀

可以靠自己能力去追夢,夢想係崇高既
要靠父母能力去追夢,夢想就係奢侈既

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實以前大部分父母都系甘架啦,要自給自足生活到,首先讀到書揾到份安定工作先系實際,其他興趣既野好難有大發展,等於有幾多人支持自己個仔女做運動員一樣,除非父母大把錢夠養埋仔女生活啦,上一代父母好簡單,不求子女大富大貴,但求三餐溫飽有瓦遮頭。

侯爵府

好多父母都係呢類人, 將自己那套套落仔女身上
長大咗變成點, 父母同仔女都有責任

識兩姐弟係咁, 阿媽對住佢哋都讀書讀書咩都唔准玩
個女識反抗, 你有你鬧我有我做, 仲做得好成功
個仔被打沉咗, 成世渾渾噩噩

識另一對姐弟
個女一夠18歲搬咗出去, 後來去咗外國活得唔錯
個仔一直聽父母話, 除咗有少許媽寶, 生活工作都做得好

有時同本身性格都好大關係的

珍珠宮

回覆樓主:

我屋企人都中意潑冷水,不過我係相反,細個好無自信,反而愈大愈覺得唔抵,憑咩我要受佢地嘅說話影響?!我中意點就點!好似佢地咁,做人仲有咩樂趣?!
不過咁,我個人本身就比較我行我素,細個雖然無自信,佢地嘅冷水會令我覺得自己唔得~但我都會明明覺得唔得都想做就做~
我相信能量法則,你相信可以就可以!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細個 小學時又係 只係讀書,.. 冇興趣班 冇學校旅行..乜都冇, 極其量去樓下公園/走廊同鄰居跑吓玩吓, 放假家姐阿哥帶去玩, 乜都唔使做 唔好做.. 家務全部唔使
中學時因為垮區, 放學周圍同人去玩 佢管我唔到

到出黎做野, d同事覺得我太溫室小花(太保護變得乜都唔識) ..我咪變強囉,
人係隨環境變..人去適應環境 唔係環境適應你

咁大個人唔通仲驚阿媽唔比 / 要問過阿媽先做?

大宅

Joant 發表於 23-1-12 23:40
由細到大 我都係一個好中意試唔同活動嘅人
但偏偏 係我媽眼中只有讀書
所以每當我好興奮分享我嘅興趣我嘅目 ...

我明白你感受!希望你可以搵返自信,試多d想試既野

瑪瑙宮

我媽都少少似你媽, 細個講將來職業, 佢話我求其打份工. 一早睇死我.

我最近去上配音班, 睇有無資質入行, 佢又話我唔得, 唔適合我我把聲又点点点, 我話想唱歌搵食, 佢又話我唔會得, 無人脈無盛.

其實我只係提下我覺得睇下有無機會搏搵多 D , 無咪算, 佢講我的問題, 無人脈, 我都知. 真係咁易入行同有發展咩. 而家又無晒夜場好似呂珊黑妹以前發迹的場合.

講下我理想, plan, 餐餐都係尼 D 反應. 好Q憎囉. 做人唔使咁坦白架.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

所謂興趣,都係三分鐘熱度。會唔會你一向表現得三分鐘熱度?

公爵府

2024年龍年勳章

BBJOJO 發表於 23-1-12 23:41
明白你嘅感受

現代唔同,希望而家嘅父母,懂得多諗一步

依家啲父母痴過啲小朋友都仲得

公爵府

唔好失敗就揾人賴
上一輩大部分母都係咁
成年後咪靠自己去闖 邊有人迫到你
迫到你即係你未夠強大 做人唔好俾咁多藉口自己
父母係有影響 但絕對唔會係注定左你係咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

crt1234 發表於 23-1-13 09:28
好多子女由細俾父母搞到無晒自信以致長大後做事萎縮,負能量滿滿
上網訴苦卻被其他網友藐視
...

通常佢哋自己係咁,先會有咁嘅反應,(以前)(好多)唔代表件事係啱

公爵府

2024年龍年勳章

唔知你咩夢想
但係有心嘅長大後都可以去嘗試實現
除非你個夢想只能小時候做

伯爵府

回覆樓主:

其實而家仲死
除左讀書仲學一大堆野
仲要求樣樣都學得好見得下人
而家做學生壓力大好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以兩樣兼顧嘅,書我覺得一定要比心機讀好先,響現今競爭型社會,學歷低注定路難行。做學生嘅本份就係先處理好自己學業再談夢想,正如九優狀元實現夢想走去揸巴士絶對冇問題,因為佢有能力將來隨時可以做管理層,但如果成績差又唔努力,整日掛住談夢想絶對係不切實際。

子爵府

sharon_pig 發表於 23-1-13 11:17
唔好失敗就揾人賴
上一輩大部分母都係咁
成年後咪靠自己去闖 邊有人迫到你

但有好多人,細個俾父母搞到無自信
成年後失去闖蕩能力,更甚者失去工作能力

子爵府

Nancy20090615 發表於 23-1-13 10:46
我媽都少少似你媽, 細個講將來職業, 佢話我求其打份工. 一早睇死我.

我最近去上配音班, 睇有無資質入行 ...

但好多父母睇死既子女
將來一事無成,父母又唔鍾意

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

最驚攻擊人格或者性格,攻擊得多真係會入潛意識

夢想可以閉口不談,河水不犯井水,但性格呢啲,會無端端俾人攻擊,例如俾人話內向,做嘢唔得力、累事,真係好hurt

伯爵府

最憎人講"夢想"
而家"夢想"變左不負責任, 將責任推比人, 覺得全世界要圍住佢轉既代名詞

從來夢想要實現都困難, 都要花比常人多好多倍既先成功, 如果唔係個個做自己鍾意既事無人做日常工作啦

你睇下以前D人實現"夢想"做點做先

伯爵府

回覆樓主:

我父母都係,但我好快獨立唔在乎佢哋睇法,幸福同成功要自己努力爭己取,不需活在過去中

首頁
12345...9

尾頁

跳至