0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 四個月大,老婆想帶BB去團拜食晚飯,原來當日有成20幾人, 有親戚載我地點到點,老婆好想帶BB見人,但我始終都有D顧慮,驚新冠同流感或其他病毒,想BB 6個月打完針先探親戚。佢話叫D 親戚全部換衫同載口罩先抱BB,我就覺好難執行。

大宅

sauash 發表於 23-1-16 16:54
BB 四個月大,老婆想帶BB去團拜食晚飯,原來當日有成20幾人, 有親戚載我地點到點,老婆好想帶BB見人,但我 ...

始終係家事,應該同老婆達成共識,touch wood細的有事大人能密切照顧,萬一大人中招有無人幫手,這個比較重要。

大宅

回覆 sauash 的帖子

會,我個個都係4個月,驚無得驚,想當初我仔2歲中我個女係肚最嚴重吾出街都中招,驚你幫個bb帶頭罩囉,新年叫人為左抱bb換衫好事實講不如就吾好出,驚就放bb車笠住個罩咁樣望,咁樣仲更加吾會傷和氣

edhepp    發表於 23-1-20 14:43

子爵府

回覆 sauash 的帖子

我仔6個月大,疫情關係都好少帶佢出街同見親戚,老公決定今年新年帶佢去拜年,自己都好擔心,但老公覺得佢開始大要俾佢接觸下人。但人太多又好難要求每個人都要換衫又要消毒雙手先摸bb, 一係你同佢戴手套減少人地摸佢隻手,之後阿b又塞手隻落口,一係同b戴口罩or頭罩之類,避到幾多得幾多

別墅

其實今次係我老婆自己主動想帶bb去,就算唔去d親戚都唔會咋型,所以我就覺得可免則免。明白呢個世界遲早會中招,不過bb越遲中越好。我阿b去到新年先足4個月,佢戴手套都冇用因為佢會放埋入口。如果去拜年得幾個至親我覺得ok,但成20幾人就多得濟

男爵府

sauash 發表於 23-1-17 11:22
其實今次係我老婆自己主動想帶bb去,就算唔去d親戚都唔會咋型,所以我就覺得可免則免。明白呢個世界遲早會 ...

我調返轉 bb而家3個月 希望佢隨緣 有抗體可能仲好 我3月中左 輕微病徵 我老公兩星期前先中 我日日同佢訓埋 中左照一齊食飯 完全無事 中左既抗體比打針強好多

大宅

回覆 拼命十三妹 的帖子

又吾係咁講既,我懷孕初期中左,好彩佢出世無乜野,我係佢滿月就打針餵人奶,始終bb細都吾會希望佢會中,我仔2歲中係輕微,但發燒2日燒到眼紅曬個隻,係退左燒先放心曬,依家係無得驚,但可以避免最好避免,依家女女快5個月都係照帶出去,但就真係出面就望住,親戚都吾會亂抱,或者去人屋企拜年佢地都會做左快測陰性先

首頁

尾頁

跳至