自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 06:06
係情緒勒索,
子女成年後有自己世界,有自己理想,會組織自己既家庭,
做決定時首先考慮自己既老公/老婆同 ...

欣賞你係BK都可以咁理直氣壯講出黎
有啲人係冥頑不靈
仲要調轉頭話唔識教因果有報
心諗做佢仔女真係

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-1-20 11:25
啱啱70,唔肯認老,日日跑步健身,身形好 fit,阿媽都有跑,兩個飲食控制,好乖。touch wood 身體無咩問題 ...

老人家比較固執,亦唔想去睇醫生。我媽打咗3針(要陪佢去打)聖誕前中咗,我哋即刻安排視像,我亦在場,幫手溝通,醫生開特效藥,我亦要求醫生開多幾日止咳藥,不用覆診,同時即日自己去取藥,阿媽可以即日食,好快好番,亦無其他後遺症

老人家唔識搵醫生或同醫生溝通,又唔想去見醫生,拖症就麻煩

珍珠宮

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 05:02
香港本身係畸型既地方,因為地方太細,
即使子女長大後都唔會住得太遠,最多係新界至香港島既距離,
原生 ...

同係國內,至少無時差。

侯爵府

老翻太太 發表於 23-1-20 11:36
係,講到情緒勒索咁極端。如果係咁,仔女都唔好望要父母幫上車、呢啲係相對的! 仔女想父母幫助買樓係咪又 ...
如果明知父母無能力、或者就算父母有能力,但明示暗示叫父母幫助買樓,當然是情緒勒索。

父母、仔女關係要對等,自發出心去關心對方先會長久和諧。

如果我仔想到外國,我係好贊成嘅!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bbc2018 發表於 23-1-20 12:05
老人家比較固執,亦唔想去睇醫生。我媽打咗3針(要陪佢去打)聖誕前中咗,我哋即刻安排視像,我亦在場,幫 ...

係呀~ 所以主動 d 關心,爸爸要氹要陪先肯睇醫生,媽媽就好合作,會主動睇醫生,有問題會揾我。

子爵府

老翻太太 發表於 23-1-20 11:33
咁掉返轉,老人家老了行動不便、病,子女飛晒去唔返來照顧一下,咁仔女算唔算自私?
...

咁嘅情況,子女當然要回來照顧老人,把他們安頓好。不理父母的子女,是自私。但也不等於子女一生守候在父母身邊,才叫孝順。

侯爵府

Tobbyy 發表於 23-1-20 11:47
同意。所以我好討厭人開口埋口講情緒勒索。
父母並不是想困子女在身邊,但孝順與否,有無放父母在心中,其 ...

如果移民時小朋友係小學,父母仲可以自理,到小朋友上中學大學,仲話小朋友細,要照顧;如果父母不能自理,還不回來照顧父母,咁只係反映咗呢d人搵小朋友做藉口,唔想照顧老人為事實啫。
大省鄉村大陸人四處工作,留守老人一定有留守兒童,一定有班親戚在同村,大家仲可以互相照應。我一個朋友,大嫂父親死了,剩低父親個大佬,走埋嚟一齊住,其他人又無反對。呢啲係城市人絕大部份做唔到。
唯望香港既安老服務越來越好啦

大宅

回覆樓主:

其實呢啲嘢講嚟無謂,每人都有自己價值觀,個個都覺得自己啱,只要過到自己就得啦。我自己就一定會照顧父母的

複式洋房

happymama2009 發表於 23-1-20 12:13
咁嘅情況,子女當然要回來照顧老人,把他們安頓好。不理父母的子女,是自私。但也不等於子女一生守候在父 ...

最搞笑係呢 相信仔女出世果刻成日話願望係希望佢健康成長,快快樂樂咁生活。。。但個細路由細到大已被迫洗腦果份責任,孝順。。。什麼出糧即比家用,屋企你有份,讀書唔好去外國,香港都讀到姐,揀伴侶唔好揀外國人呀,揀返本地人啦(仲要最好唔好窮既)。。。所有一切一切其實完全係為自己,好似打機咁,由細到大去控制你點行點行。。。
佢地覺得最孝順既係要,比多多家用,隨傳隨到,最好唔好結婚照顧到自己死去。。。

QNDEC    發表於 23-1-20 13:10

侯爵府

happymama2009 發表於 23-1-20 12:13
咁嘅情況,子女當然要回來照顧老人,把他們安頓好。不理父母的子女,是自私。但也不等於子女一生守候在父 ...
我啲好朋友移晒民好耐,
基本上如果佢哋父母願意嘅,都已去埋外國生活,
但也要選擇不跟仔女一齊去的,甚至是阿媽去,阿爸留低,
根本上各人有各人選擇,各自有自己的人生,
不需要捆綁埋一齊。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有啲人忘記左個分別,父母係點諗,同仔女點諗。

父母想仔女大個成為獨立個體,發揮佢自己既所學所長,尋找自己既幸福。

而仔女想孝順父母,關心父母,照顧父母。

兩者無牴觸架。

老實講,仔女係自己照顧大,相處慣既,佢地係唔係孝順,自己點會唔知呢﹗

若仔女唔孝順,佢地响身邊又如何?佢地係孝順既,就算身在遠方,佢地都會表現到孝順既,父母都會感受到既。

我地作為父母,盡量保持身心健康,識得找尋自己既興趣,充實自己既生活,免去佢地對兩老既担心,咁樣都係愛錫佢地既表現黎架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

JoeyYung1234 發表於 23-1-20 05:02
香港本身係畸型既地方,因為地方太細,
即使子女長大後都唔會住得太遠,最多係新界至香港島既距離,
原生 ...

講得好啱呀,仔女大個咗,都會有自己嘅生活,就算老人自己本身,都係離開原生家庭展開自己一個家庭,唔可以咁雙重標準,點解唔可以放開啲,一齊住就代表孝順?唔一齊住就代表不孝?成件事根本雙重標準

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

fatgirlfat 發表於 23-1-20 12:19
最搞笑係呢 相信仔女出世果刻成日話願望係希望佢健康成長,快快樂樂咁生活。。。但個細路由細到大已被迫洗 ...

呢類人生仔女當佢地工具人
為湊人數上公屋
為圓滿自己既人生
為左人有我有、証明自己好生養
為左塞住長輩父母三姑六婆把口
為左將來老左有人照顧自己終老
為左留後有人送終

呢啲人諗法其實說穿了 只係自私
為自己打算 投資仔女為回報

大宅

sunnymama2 發表於 23-1-20 07:12
我都係咁認為,孝順呢d野,已經郁d比人“情緒勒索”騎劫了。

只可以講具有孝順DNA的人越黎越少了

其實孝順有好多方法,照顧父母係應份,但係如果父母為子女着想,唔係應該比佢哋走自己嘅路咩,

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cheuklam.Lee 發表於 23-1-20 12:31
講得好啱呀,仔女大個咗,都會有自己嘅生活,就算老人自己本身,都係離開原生家庭展開自己一個家庭,唔可 ...

能力越高既仔女
越能夠遠走高飛

能力越低既仔女
越無能力獨立,日日痴住父母

啲自私父母就最想仔女有能力之餘
又唔離開自己

子爵府

老翻太太 發表於 23-1-20 11:33
咁掉返轉,老人家老了行動不便、病,子女飛晒去唔返來照顧一下,咁仔女算唔算自私?
...

大把人將患病老人拋低喺香港,錢又唔出,話老人唔可以情緒勒索佢,佢地過咗海就係神仙,真係好"孝順"囉!

珍珠宮

cheuklam.Lee 發表於 23-1-20 12:31
講得好啱呀,仔女大個咗,都會有自己嘅生活,就算老人自己本身,都係離開原生家庭展開自己一個家庭,唔可 ...

而家係好多人一講移民就起晒鋼咁,跟住就分顏色
講到移民=不孝
事實係有大把留在身邊,唔肯自立啃老嘅不孝仔女啦
利申:我仔冇移民打算,如果佢有,我亦唔反對,最緊要佢清楚自己想要咩,好好計劃末來

水晶宮

回覆樓主:

加拿大多華人唔難適應丫,如果係我會跟埋去。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

redhot 發表於 23-1-20 11:55
你講得啱架,我絕對認同,不過做唔做得到就另一回事。

我仔而家喺外國讀書,佢每一次飛去開學我都會喊, ...

阿仔飛嘅時候,我都有空洞嘅感覺,都會喊,會同阿仔講我嘅感覺。又揾老公陪吓,佢同我一樣咁空洞嘛
另一方面,又提自己要過得充實 d,唔想太依賴阿仔,成為壓力。

珍珠宮

Tobbyy 發表於 23-1-20 11:47
同意。所以我好討厭人開口埋口講情緒勒索。
父母並不是想困子女在身邊,但孝順與否,有無放父母在心中,其 ...

除非父母以自身感情去威脅子女,阻礙子女發展,否則在合理期望下,父母希望子女多親近係人之常情。講到情緒勒索,係好極端,亦好負面。

我最記得長輩有句話:老豆養仔仔養仔。呢句話係社會實祝,但亦係長輩心中的無奈。作為後輩我會反思,維繫自己家庭和養育仔女之餘,會唔會多為長輩設想,多孝順長輩。

孝道,係會承傳,子女亦會學習。不過而家好多人覺得時代轉變,而家社會風氣係咁,所以忽略咗呢方面。

首頁
45678...18

尾頁

跳至