自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

為咗2罐啤酒踢死個店員, 十分凶狠, 應該判終身監禁!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

巴基斯坦籍港男涉於3年前涉在元朗1間便利店偷取啤酒後逃走。六旬店員追出,反巴漢推倒在地踢頭,結果店員於2日後不治。巴漢否認謀殺罪,於高院原訟庭受審4星期後,至今天(2日)由5男4女組成的陪審團於今早(2日)開始退庭商議裁決,經商議約4個多小時後,一致裁定被告謀殺罪成。雖然謀殺罪依例必定判處終身監禁,但法官仍決定押後下周一(6日)才與被告開審前已認的偷竊罪一同判刑。

現年30歲的被告ISLAM Javed Iqbal,被控於2019年12月30日,在香港謀殺當時61歲的男子鄧忠強。控方指被告在香港出生,過往有1項襲擊案底,於2020年被判囚3星期。已婚的被告過往曾任水手及地盤工人,案發時無業並與父母等同住。

控方案情指,死者為元朗擊壤路1間便利店的助理店員,2019年12月28日晚上,被告進入該便利店取走啤酒,沒有付款便離去,死者遂追出。其後2名印尼女子在安寧路見到死者反遭被告追着,並見到死者跌在地上及遭被告踢頭部,地下則有血,其後死者沒有再動。現場亦有閉路電視拍到當時情況。死者在救護車到場把他送往醫院時已昏迷,並於2日後不治,死因為頭部受傷。

被告於案發翌日在屯門富泰邨一帶被警方以傷人罪拘捕,警誡下否認與案件有關,又否認案發時到過該便利店。不過當進行第3次會面時,被告卻稱因感後悔及內疚,改口承認當日有到便利店偷酒並被死者追趕。他稱死者一路追一路以粗口罵他,被告最初無理會,但死者以帶種族歧視的語句責備他並聲稱要殺死他且襲擊他,被告遂推跌死者並用腳踢死者頭部2下,並見到地上有血。他強調當時是出於自衞,其後便離開現場。

案件編號:HCCC 51/2021

男爵府

回覆樓主:

好,朋友爸爸可安息

耶魯    發表於 23-2-6 20:07
goldpiglet    發表於 23-2-4 17:45

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

mickeyeva 發表於 23-2-3 11:23
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230202/b ...

罪有應得, 必須重判

公爵府

你話我x視都咁話,唔重判佢地,無阻嚇力。以後本土人邊敢出街先。

珍珠宮

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230202/b ...

呢d人唔C都無用! 终身監禁只係哂米飯!

juniormiu    發表於 23-2-5 13:19

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢d非我族類,諗住用歧視藉口嚟辯護,與其判監,不如驅逐出境,免得浪費公帑

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要幫死者伸張正義﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

小肥兔 發表於 23-2-4 17:39
呢d非我族類,諗住用歧視藉口嚟辯護,與其判監,不如驅逐出境,免得浪費公帑
...
出境就唔使坐,益佢啦

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

一致裁定
合理

沉寃得雪

男爵府

人渣

男爵府

加菲貓3 發表於 23-2-4 17:31
你話我x視都咁話,唔重判佢地,無阻嚇力。以後本土人邊敢出街先。

我願比人話x視。趕呢d人渣走。坐監養佢益左佢

公爵府

南亞垃圾根本唔應該俾佢地係香港,好x憎佢地

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pairwin 發表於 23-2-4 17:46
我願比人話x視。趕呢d人渣走。坐監養佢益左佢

我唔怕畀人話歧視,呢種野蠻外族我真係討厭

男爵府

kittylam 發表於 23-2-4 17:50
我唔怕畀人話歧視,呢種野蠻外族我真係討厭 !

對。對

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該連同佢上下代一拼逮介出境,列入黑名單

坐監等同養佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

判終生啦
為2罐啤就殺人
為幾千蚊咪滅條村?

男爵府

回覆樓主:

判得好

侯爵府

判決正常
死者已倒地,兇徒仲踢死者頭部,唔係謀殺係咩

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

正義得以彰顯,希望死者得到安息

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

真係好兇殘,仲好記得
咁遲先判

首頁

尾頁

跳至