自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨日去睇政府醫生關愛新冠隊,個醫生只係俾普通必理痛,止咳化痰藥。
我由有病徵到而家都4天,仲有感冒徵狀,包括頭痛,咳,四肢疼痛等。
點先可以問佢地拎新冠口服藥,而家非常辛苦

公爵府

好媽媽勳章

apollosmile 發表於 23-2-24 19:53
昨日去睇政府醫生關愛新冠隊,個醫生只係俾普通必理痛,止咳化痰藥。
我由有病徵到而家都4天,仲有感冒徵狀 ...

你睇私家定政府?
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

大宅

Jamesmama 發表於 23-2-24 21:05
你睇私家定政府?

政府醫生

男爵府

比特效藥的條件,是病人已年過60,中招的頭五天,但最好是第一或第二天,另外本身都是長期病患者,我是食開糖尿藥同血壓藥,上網見醫生後,第二天藥就送上門了
小女兒二十歲,就只有一般的收鼻水藥,必理痛同止咳水

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

第4日水尾,唔駛開新冠葯喇
放下自在

大宅

cattz288 發表於 23-2-24 21:27
第4日水尾,唔駛開新冠葯喇

但係我都仲係有重感冒病徵,頭先仲頭痛到想抽搐

子爵府

apollosmile 發表於 23-2-24 21:29

唔係跟病徵,係跟中招日期的頭幾日,同埋你本身係唔係長期病患或者身體有特別嘅需要。

大宅

回覆樓主:

而家要不停食兩款特強,特效必理痛,再加蓮花清瘟。藥力過後啲症狀又番黎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

apollosmile 發表於 23-2-24 21:29

都係止痛退燒葯咁食,多飲水休息
放下自在

大宅

金黑街矇 發表於 23-2-24 21:31
唔係跟病徵,係跟中招日期的頭幾日,同埋你本身係唔係長期病患或者身體有特別嘅需要。
...

本身唔係長期病患,頭幾日床都落唔到,而家就反反覆覆咁

珍珠宮

能夠挨過最好都係唔好食,外國都有食咗出問題嘅案例
若非長期病患者,辛苦7日自己抵抗力就可以打贏,之後慢慢恢復

象牙宮

apollosmile 發表於 23-2-24 21:33

最好止到痛就大覺瞓,咁就好快好

珍珠宮

apollosmile 發表於 23-2-24 21:33

唯有再睇

大宅

回覆樓主:

我食左連花都無咩用,第二日仲肚痾,唔係人人啱食,都係食止痛,同訓多d教,飲多d暖水

大宅

回覆樓主:

聽日轉睇私家診所西醫,以前感冒發燒都有針打,而家反而冇

子爵府

apollosmile 發表於 23-2-24 23:01
聽日轉睇私家診所西醫,以前感冒發燒都有針打,而家反而冇

hum….有一位護士朋友同我講, covid藥好傷肝,免得過唔好食,用自己抗體打好啲

不過我未中,及她知我要食糖尿、血壓、婦科 藥,所以如果中就好大可能有covid藥,所以她提醒定我

因我隻婦科藥係傷肝的,萬一再來covid藥 令我個肝頂唔住,會恨錯難翻

純粹俾啲資料你參考下

水晶宮

畀面勳章

你當時冇提出?
我之前睇政府,醫生有問我駛唔駛開新冠藥,佢話如果病人提出會按情況開
不一定年過六十或長期病先有
不過我冇要

子爵府

回覆樓主:

唔好諗住隻藥幾千蚊。 好似食咗好啲, 食咗反而得不償失呀

珊瑚宮

回覆樓主:

樓主今日係已知第5日
過特效藥食的時間了

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 23-2-25 11:32
你當時冇提出?
我之前睇政府,醫生有問我駛唔駛開新冠藥,佢話如果病人提出會按情況開
不一定年過六十或長 ...
醫生咁問, 梗係要啦

首頁

尾頁

跳至