自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

sochui 發表於 23-3-1 22:21
謝謝,自己方向感不好,可能耍坐的士去

我就係去19樓嗰間,福民與福田口岸中間,行去好鬼近。

一係坐一個站去福民C出口都有一間…… 殺雞焉用牛刀

搞掂之後可以喺深圳通app花6分錢買8元权益码用嚟搭地鐵,幾乎免費 ,農行獨尊!
attach0/tmp/phpzn2M1s
attach1/tmp/php8dbLP6

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-3-1 22:45
我就係去19樓嗰間,福民與福田口岸中間,行去好鬼近。

一係坐一個站去福民C出口都有一間…… 殺雞焉用牛 ...

深圳通app,要實名?無實體卡?怎用來坐地鐵?

翡翠宮

sochui 發表於 23-3-1 22:48
深圳通app,要實名?無實體卡?怎用來坐地鐵?

深圳通app,用大陸銀行戶口實名後開通乘車碼,可以坐地鐵及巴士。農行6分錢買嘅叫乘车权益码¥8。

呢個app同時可以充值實體深圳通。

禁止訪問

複式洋房

lyh80115 發表於 23-3-1 23:50
深圳通app,用大陸銀行戶口實名後開通乘車碼,可以坐地鐵及巴士。農行6分錢買嘅叫乘车权益码¥8。

呢個ap ...

如果我只係用微信搭地鐵,係咪唔使裝深圳通都搭到?

翡翠宮

cheongt001 發表於 23-3-2 19:20

微信深圳通要大陸身份證實名,好似要搵客服處理。

深圳通app用農行戶口可以自己搞掂實名,開通乘車碼;支付方式多好多,包括雲閃付、支付寶、微信、數字人民幣、京東、各銀行錢包……等等。另外食到農行6分錢買8元乘車碼優惠。

農行張提款卡又可以直接拍卡坐深圳地鐵、巴士,多個選擇。

翡翠宮

cheongt001 發表於 23-3-2 19:20

我上個月去深圳時都用咗農行優惠,當時6分錢買¥6,搭咗3次¥2地鐵用晒
attach0/tmp/php4riaxB

珍珠宮

回覆樓主:

達人,我想問如果atm提款卡幾年無用,見卡面金屬片有些似銹。如果這樣atm不能使用,可要求補發新卡?收費?
另外,從化卡遺失可否要求補發?要去廣州辦理?

大宅

cheongt001 發表於 23-2-28 19:52
請問有無人係用緊農業銀行,早前去深圳更新過期回鄉證,我去國貿果間分行要廿一個工作天再去,有無人同我一樣
...

我宜家響華強北,剛在農行華強支行更新完証件,半個鐘攪掂,櫃位同大堂經理都識講廣東話的

大宅

sochui 發表於 23-3-2 22:20
達人,我想問如果atm提款卡幾年無用,見卡面金屬片有些似銹。如果這樣atm不能使用,可要求補發新卡?收費? ...

用唔到的話入大堂搵經理換卡,未必即時有

從化卡唔見一定要上廣州,至緊要記得密碼

珍珠宮

dotwoo 發表於 23-3-3 12:48
用唔到的話入大堂搵經理換卡,未必即時有

從化卡唔見一定要上廣州,至緊要記得密碼

幾時有新atm?幾小時?
如果忘了從化卡密碼,但可對回鄉證和有印有電話號碼的原卡,可以補回sim卡?

複式洋房

dotwoo 發表於 23-3-3 12:45
我宜家響華強北,剛在農行華強支行更新完証件,半個鐘攪掂,櫃位同大堂經理都識講廣東話的
...

我諗更新證件係得國貿果間咁衰要等一個月,其它分行都唔使

大宅

sochui 發表於 23-3-3 12:53
幾時有新atm?幾小時?
如果忘了從化卡密碼,但可對回鄉證和有印有電話號碼的原卡,可以補回sim卡?
...

之前睇Facebook 有post話要一兩個星期

移動係認電話號碼同密碼的,我當日set密碼就係驚唔記得所以用自己香港個手機號碼做密碼。唔記得有回鄉證都冇用,或者你搵線上客服問吓先

大宅

cheongt001 發表於 23-3-3 12:57
我諗更新證件係得國貿果間咁衰要等一個月,其它分行都唔使

我諗絕大部份人都去國貿果間更新,我去華強都係check 過果頭有三四間農行, 一間人多就可以去另一間

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dotwoo 發表於 23-3-3 13:03
之前睇Facebook 有post話要一兩個星期

移動係認電話號碼同密碼的,我當日set密碼就係驚唔記得所以用自己 ...

多謝你, 即刻改返個密碼先
放下自在

男爵府

我是在國貿的農業銀行開戶的,請問是否可以在深圳其他支行(例如福田口岸支行、華強北支行等)辦理更新證件呢?謝謝指教。

複式洋房

dotwoo 發表於 23-3-3 13:08
我諗絕大部份人都去國貿果間更新,我去華強都係check 過果頭有三四間農行, 一間人多就可以去另一間
...

你去華強北邊間分行?

大宅

Janicemami 發表於 23-3-3 18:23
我是在國貿的農業銀行開戶的,請問是否可以在深圳其他支行(例如福田口岸支行、華強北支行等)辦理更新證件 ...

可以,我都係響國貿開戶的。而今日排我前面果位港人個戶口響江門開的,仲遠

大宅

cheongt001 發表於 23-3-3 21:58
你去華強北邊間分行?

振華路果間華強支行

attach1/tmp/phpHXHOy1

珍珠宮

dotwoo 發表於 23-3-3 22:15
振華路果間華強支行

今天和朋友去了深圳半天辦電話卡和銀行開戶,過程和問題大致如下
九時半前到福田,回鄉證剛换新,手指模自助過關失敗要去人工再排一次,幸好人只排了五六人左右
去聯通辦電話卡,大約半小時,行去時代廣埸中銀開戶,大約幾十人,排了十多分鐘,朋友在中銀排隊,我發現附近有間農行,滿心歡喜行過去想辦回鄉證更新,去到才發現要消毒,不營業,失望而回,回到中銀,銀行安排七人車,問是否想去十分鐘車程在會展地鐵的另一分行,即上車,去到那分行,近十時,辦完手續出卡差不多一時,食完老麥,坐一個地鐵站,行商埸,大約三時左右回到福田口岸工行,準備在atm存錢,atm卡真壞了

首頁
12345...6

尾頁

跳至