自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

cattz288 發表於 23-3-26 08:47
佢地個系統係分開既,所以搞到個個要撲去西九買,好煩

想問在西九係咪可以都買到回程票,仲可以即時連埋去回鄉卡到,回程時不用在內地搞任何野就可直接用回鄉卡當車票入站上車?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

YYChannn 發表於 23-3-26 08:54
琴日去都唔使點排隊 但一定要帶去個個人張回鄉證

佢就係day1玩謝老中青囉,識用app又買唔到,個個晨咁早走去排幾粒鐘,係咪太過份
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章

wtfa 發表於 23-3-26 04:49
唔知裝个12306 App来做乜,買唔到票,激死😲

跟本個網既票好小量 去到火車站買大把票

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 23-3-26 08:58
想問在西九係咪可以都買到回程票,仲可以即時連埋去回鄉卡到,回程時不用在內地搞任何野就可直接用回鄉卡 ...

可以,但回程都係要15天前買,
對,全部用回鄉咭上車

放下自在

大宅

回覆樓主:

經永安旅遊app買高鐵票好方便, 復活節住返廣州都成功出票

公爵府

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 23-3-26 08:51
其實咁做都無可厚,但比例係幾多先,無理由一買就要後補架
估計高鐵站及網上售票比例為4:1

他指據其了解,原因是港鐵料部份市民不熟識網上購票,故將車票配額分為網上及在西九龍高鐵站購買,不過估計高鐵站及網上購票比例為4比1,故網上購票開售短時間內已售罄。

原文網址: 高鐵訂票|田北辰拆解網上購票極速售罄原因 籲市民到高鐵站買飛 | 香港01 https://www.hk01.com/article/856 ... articlecopy&utm_medium=referral

唔知依家有冇調整到

男爵府

回覆樓主:

早2日我12306app買,感覺好似改善左。係要之前入晒回鄉卡資料啫,驗證用同一個電話號碼,第二個人名可以即時睇到"已驗證"

水晶宮

whywhite22 發表於 23-3-26 08:45
可以買多張,提前入定資料,落單一次過揀名。

搞掂咗啦,唔該你

珍珠宮

回覆樓主:

我用大陸版12306
而家做認證係即時!
可用香港電話了
終於唔洗煩啦

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我地app買, 可以用香港電話號碼,即時收到驗證碼,之前要入定晒做準備

子爵府

我都係12306 apps 買,勁方便!如果驗證唔到 or 唔識搞,google 下,去 youtube 睇下,大把教學,真係唔會搞唔到囉!

別墅

YYChannn 發表於 23-3-25 23:54
話說幫老豆買車票返大陸,已經一早係個網到諗住買,點知全部售罄,好啦!咁排後補,兩日都無乜消息,又諗住 ...

其實用trip.com買超快超簡單
又唔洗身份驗證,只需買既時候入岩回鄉證人名、號碼..就得
兩三分鐘搞掂

象牙宮

凌陵綾 發表於 23-3-26 09:29
估計高鐵站及網上售票比例為4:1

他指據其了解,原因是港鐵料部份市民不熟識網上購票,故將車票配額分為網 ...

改到1:4就差唔多
放下自在

翡翠宮

wailanf 發表於 23-3-26 00:31
我呢排都有幫家人買高鐵飛,搞到心很累
一開始諗住用12306 app 買,登記完又要等身份認證,等咗 ...

12306個身份核驗,帶回鄉證喺西九窗口應該做到。

男爵府

namnamnamlolo 發表於 23-3-26 09:37
我用大陸版12306
而家做認證係即時!
可用香港電話了
12306唔係得一個版咩

男爵府

高鐵退飛係咪8日前退就100%?
想問係要幾時先收到錢

珍珠宮

Become 發表於 23-3-26 11:29
12306唔係得一個版咩

用應用寶DL 有國內版的

珍珠宮

回覆樓主:

我呢幾日試過
復活節頭2日的要票真係開賣15分鐘已經俾人搶哂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cattz288 發表於 23-3-26 08:51
其實咁做都無可厚,但比例係幾多先,無理由一買就要後補架

我搵緊中途站上中途站落,可能一開賣優先比「始發」站嗰 d 先,即係官方遲 d 賣中途。
官方係會分批賣飛,官網又搵唔到賣飛安排。

象牙宮

pauline_c 發表於 23-3-26 11:59
我搵緊中途站上中途站落,可能一開賣優先比「始發」站嗰 d 先,即係官方遲 d 賣中途。
官方係會分批賣飛, ...

朋友就係想買西九直去票,就係一開賣就後補,唔對路就飛的去西九排,所有排隊既人都好燥,亦知道有人3,4點就開始排,果日新聞都有講,有人見長龍走去排賣票機,結果仲快過拎籌既人買到飛,成個過程就係咁不合理

明明有app買可以做分流,結果大家買唔到又走去同班唔識用app既一齊排,極度荒謬

首頁
12345...7

尾頁

跳至